SOSEScript: Breadcrumb failed executing with the following error: Error on line 41 position 2:

Cvetenje in sneženje

Beli cvetovi krošnje hrušk in jablan obarvajo z najlepšo barvo.

Zemlja je naredila še en obrat okrog sonca, prestopila je spomladansko enakonočje. Veselim se pomladi. Zelena barva postane intenzivna, živa. Dovolj je vlage, temperature so visoke, rastline se okrepijo in postanejo bujne. Mislim, da človek z leti bolj opazuje naravo in se čudi nad njeno podobo, izjemnostjo, nad vsem, kar nam nudi. Ko vstopa v deželo pomlad, opazujem sadno drevje, ki najprej nastavlja svoje popke. Ti se prav kmalu odprejo. Beli cvetovi z rahlim rožnatim pridihom jablanam in hruškam krošnje pobarvajo z najlepšo paleto barv. Kdo ne bi bil navdušen nad tem. Vprašanje je le, ali človek v svoji naglici ali otopelosti sploh opazi to lepoto, ta čudež narave. Namenoma sem v domačem vrtu posadila japonsko češnjo. Njeni cvetovi so nežno rožnati, puhasti, cvetni listi so nazobčani, na prvi pogled delujejo kot nagelj. Takole Japonci pišejo o svojem nacionalnem ponosu: »Za Japonsko je češnjev cvet njihova nacionalna cvetlica, simbol upanja in prenove. Na opazovanje cvetočih češenj, ki mu pravijo hanami, se vsako pomlad množično odpravijo v naravo in parke. S to tradicijo se poklonijo obujenemu življenju in neskončnemu obnavljanju narave, hkrati zavedajoč se bežnosti lepote in človekove minljivosti«. Vse to prečudovito cvetenje sadnega drevja in njihova minljivost je stkana v dobrih deset dni. Nazadnje cvetovi upadajo in drevo ozeleni s svojimi listi. Ko gledam ta stara visokodebelna drevesa, si mislim, koliko ljudi je že šlo mimo njihovih debel in krošenj, kolikim koscem je dalo senco, popotnikom zavetje. Kolikim pticam so njihove krošnje dale pojoča mesta, gnezdišča, zavetišče. Človek je zasadil ta sadna drevesa zavoljo pridelka, jabolk in hrušk. Koliko soka so stisnili iz njihovih plodov. Tudi moj del nekošenega biodiverzitetnega travnika ob domači hiši ima že pripravljene ivanjščice, ki bodo zacvetele. V vrtu so lanske sadike melise in mete že dobro odgnale in lahko pripravimo svež letošnji sirup. Po obronkih gozdov smo nabirali čemaž, ki se sedaj že razcveta v svojih belih barvah. Vonj po česnu nas spremlja ob gozdnih jasah, kjer raste ta zdravilna rastlina. Mnogi ga konzervirajo v pesto in ga uživajo celo leto. Na vse to pa je v tem tednu padel sneg. Ni prvič, da nas v aprilu doleti sneg, je pa prvič, da smo imeli v začetku aprila tako visoke temperature. Do ledenih mož v maju je še slab mesec, kaj bo šele takrat. Upajmo, da tokratno sneženje in vdor hladnega zraka ne bo povsem uničil pridelka sadnega drevja, to bi bila že četrta slaba letina. V vrtu daje rastlinam zavetje in zaščito rastlinjak ali folija, le kdo bo ščitil sadno drevje. Tako čudovito je in hkrati tako zelo čudno. Kaj hočemo, vse se spreminja, narava, svet, z vsem skupaj pa se spreminjamo tudi mi.

Oddajte svoj komentar

Kranj 23°

pretežno jasno
vlažnost: 66 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

15/31

četrtek

15/34

petek

15/28

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

IZLETI / Kranj, 20. junij 2024

Kopalno-glasbeni izlet

IZLETI / Kranj, 20. junij 2024

Planinsko-pohodniški izlet DU Kranj

PRIREDITVE / Primskovo, 20. junij 2024

Šahovski turnir na Primskovem

DELAVNICE / Naklo, Preddvor, 20. junij 2024

Ustvarjalna delavnica, umovadba, pohod

IZLETI / Naklo, 20. junij 2024

S kolesom do Cerkelj

PRIREDITVE / Vodice, 21. junij 2024

Poskočnih deset s prijatelji

DELAVNICE / Naklo, Preddvor, 21. junij 2024

Ustvarjalna delavnica, umovadba, pohod

GLASBA / Kranj, 21. junij 2024

Škrinja uerehova

 

 
 

 

 
 
 

Janša pozval Goloba k odstopu / 15:35, 19. junij

Upravičeno! Glej naprej!

Objavili predlog nadgradnje proge / 21:56, 18. junij

Vprašati se je treba ali določenim dovoliti komentiranje in volilno pravico, saj ljudje bodisi niso obveščeni, so površni ali celo politično motivirani.

Objavili predlog nadgradnje proge / 08:11, 16. junij

Vprašati se je treba, ali je sploh dovolj prometa za tako drago investicijo, kot je predor pod Ljubljansko cesto.

Janša pozval Goloba k odstopu / 22:39, 12. junij

Kako Janša rad poudarja svoje preteklo delovanje in z njim obtožuje druge.

Požar na strehi osnovne šole / 09:26, 10. junij

Sedaj naj se izprsi "država". Njegova ideja je, da naj bi vsi na strehe dali panele, da bomo "samooskrbni". Solar se veseli.

Znani prvi neuradni delni izidi referendumov / 23:17, 9. junij

Trije dnevi predčasnih volitev proti enodnevnim rednim volitvam nikakor ni primerljivo in pošteno. Ni zastonj ugotovitev, da levičarji niso nikoli zmagali pošteno.

Subvencije za e-kolesa že na voljo / 20:25, 8. junij

Namesto za poplavljence, se denar razmetava za nepotrebna draga električna kolesa.