Janez Janša, predsednik SDS: »Vladna koalicija je na teh volitvah izrazito poražena.« / Foto: Tina Dokl

Janša pozval Goloba k odstopu

Prvak zmagovalke evropskih volitev SDS Janez Janša je vladajočo koalicijo pozval k premisleku o nadaljnjem obstoju. Premier Robert Golob odgovarja, da tega filma Janša ne bo videl.

Vseh devet novih evropskih poslancev iz Slovenije je bilo izvoljenih s preferenčnimi glasovi. Največ, 73.311, jih je na nedeljskih evropskih volitvah dobila Romana Tomc (SDS), sledita Irena Joveva (Svoboda) s 70.680 in Vladimir Prebilič (Vesna) z 52.093 preferenčnimi glasovi. Četrti po številu preferenčnih glasov je bil Peter Gregorčič (32.023), a kandidatni listi SLS ni uspelo prestopiti parlamentarnega praga. Enaka usoda je doletela tudi Zorana Stevanovića (Resni.ca), ki je pristal na devetem mestu po prejetih preferenčnih glasovih (14.507).

Ljubljana – Prvak SDS Janez Janša je v prvem odzivu na izide evropskih volitev, na katerih je njegova stranka zmagala že četrtič zapored, skupaj z NSi pa sta desnosredinski parlamentarni stranki prejeli pet od devetih evroposlanskih mandatov, vladajočo koalicijo (trije mandati) pozval k odstopu. »Gre za sporočilo slovenskega volilnega telesa aktualni vladajoči koaliciji, naj naredi podoben premislek, kot ga je naredil francoski predsednik države Macron (razpustil parlament, op. p.) ali pa belgijski predsednik vlade, ki je pravkar odstopil. Oba izhajata iz istega političnega tabora, kamor se šteje tudi Gibanje Svoboda, zato verjamemo, da bodo preučili ta dejanja odgovornosti svojih starejših kolegov v Evropski uniji,« je dejal.

Po Janševih besedah je volilno telo v nedeljo odgovorilo na manipulacije in preusmerjanje pozornosti, ki so se dogajale v zadnjih tednih. »Mislim pri tem tudi na drastično kršenje poslovnika DZ-ja in na manipulacije, ki so se dogajale z zlorabo represivnih organov v času kampanje,« je pojasnil. Glede izida volitev na ravni EU pa je dejal: »Veliko je bilo govora, da se Evropska unija obrača v desno, celo v skrajno desno. V bistvu pa prihaja do ravnotežja. Zmagala je Evropska ljudska stranka, ki je sredinska stranka. Tudi SDS pripada tej stranki. To ni monolitna stranka, ker je zelo velika in je sposobna delovati tudi z razlikami. Ta stranka bo zdaj sestavljala koalicijo malo levo in malo desno od sebe. Evropa potrebuje razumno zeleno politiko in resen spopad z vprašanjem varnosti.«

Glede referendumskih vprašanj je Janša dejal, da so bila izsiljena. »Nobeno od teh ni bilo obvezno za vladno koalicijo, ki se svojih obljub ne drži.«

Golob: Ne bom se umaknil

»Enkrat sem že govoril, da filma, da se bom umaknil, Janša ne bo videl,« je predsednik vlade in Gibanja Svoboda Robert Golob odgovoril na Janšev poziv, da bi morala vladajoča koalicija slediti vzoru iz Francije in Belgije. Z rezultatom na volitvah je bil zadovoljen, ob tem pa je poudaril, da je leva sredina dobila več odstotkov glasov kot desna, če upoštevamo še glasove Vesne in drugih levo usmerjenih strank. »To je tisto, kar daje upanje za naprej, verjamem, da se bo to poznalo tudi na državnozborskih volitvah,« je dejal.

O volilnem rezultatu Svobode pa je Golob dejal, da je stranka dobila skoraj 22 odstotkov glasov, kar je po njegovih besedah več od projekcij in nekoliko tudi nad lastnimi pričakovanji. »Na vseh dosedanjih evropskih volitvah še nobena levosredinska stranka, liberalna, če hočete, ni dobila višjega rezultata od nas. To samo pove, da se levosredinski volivci v večjem številu udeležujejo državnozborskih volitev,« je dejal.

Golob je izrazil tudi veselje, da so volivci pokazali, da se zavedajo pomena referendumskih vprašanj. Kot je dejal, ima vlada glede nekaterih vprašanj že pripravljene zakonske podlage. Te še niso popolne in jih bodo z ministrstvi prilagodili, da bodo zdržale tudi morebitno ustavno presojo.

V Vesni slavijo

Za Vesno je tretje mesto na volitvah fantastičen uspeh, je poudaril nosilec liste Vladimir Prebilič in ocenil, da ljudje pogrešajo povezovanje, dostojanstvo, zmeren dialog, iskanje rešitev, delitev in prepiranja so se naveličali. »Prinesli smo svežino v slovenski politični prostor in menimo, da je pred nami še svetleča prihodnost,« je dejal.

»Volivci so dali jasno sporočilo, da želijo drugačno Evropo in tudi drugačno Slovenijo. Veseli me, da bo Evropska ljudska stranka slavila prepričljiv izid. To pomeni, da so o stvareh, ki smo jih zagovarjali, začenši z drugačno obravnavo migracij in razumnejšega zelenega prehoda ter obrambo vrednot, na katerih je zrasla Evropska unija in so tudi krščanske vrednote, volivci zelo jasno povedali, v katero smer želijo, da se popravki EU-ja naredijo,« je rezultate volitev komentiral novi evroposlanec, predsednik NSi Matej Tonin.

V stranki SD so z enim poslanskim mandatom »lahko vendarle zadovoljni«, je povedal predsednik stranke Matjaž Han in pri tem poudaril, da so v primerjavi z deležem glasov na zadnjih državnozborskih volitvah rezultat popravili. Rezultat koalicije je označil za poraz.

Oddajte svoj komentar

Kranj 16°

pretežno jasno
vlažnost: 80 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

12/25

nedelja

12/28

ponedeljek

12/29

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

GLASBA / Bohinjska Bela, Radovljica, 16. junij 2024

Koncert MPZ Triglav Lesce Bled

GLEDALIŠČE / Predoslje, 16. junij 2024

Martin Krpan

PRIREDITVE / Naklo, 16. junij 2024

Cesarjov špancir po Naklem

OBVESTILA / Šenčur, Preddvor, 17. junij 2024

Umovadba, tombola

IZLETI / Kranj, 18. junij 2024

Kolesarski izlet DU Kranj

GLEDALIŠČE / Predoslje, 18. junij 2024

Martin Krpan

OBVESTILA / Žabnica, 18. junij 2024

Ogled poskusa in uporabe brezpilotnih letalnikov

OBVESTILA / Šenčur, Preddvor, 18. junij 2024

Umovadba, tombola

 

 
 

 

 
 
 

Objavili predlog nadgradnje proge / 08:11, 16. junij

Vprašati se je treba, ali je sploh dovolj prometa za tako drago investicijo, kot je predor pod Ljubljansko cesto.

Janša pozval Goloba k odstopu / 22:39, 12. junij

Kako Janša rad poudarja svoje preteklo delovanje in z njim obtožuje druge.

Požar na strehi osnovne šole / 09:26, 10. junij

Sedaj naj se izprsi "država". Njegova ideja je, da naj bi vsi na strehe dali panele, da bomo "samooskrbni". Solar se veseli.

Znani prvi neuradni delni izidi referendumov / 23:17, 9. junij

Trije dnevi predčasnih volitev proti enodnevnim rednim volitvam nikakor ni primerljivo in pošteno. Ni zastonj ugotovitev, da levičarji niso nikoli zmagali pošteno.

Subvencije za e-kolesa že na voljo / 20:25, 8. junij

Namesto za poplavljence, se denar razmetava za nepotrebna draga električna kolesa.

Prodaja Panvite ali kako levi in desni mešetarji razprodajajo Slovenijo / 11:57, 3. junij

Glede prodaje Mercatorja pa tole. Vlada JJ je prodala del Mercatorja domačinoma Šrotu in Bavčarju. Bratuškova pa vse skupaj Hrvatom. Ne poz...

V dvorcu Visoko na voljo električna kolesa / 10:29, 3. junij

Zavod Poljanska dolina ima preveč denarja, da ga zapravlja za draga električna kolesa. Običajna kolesa bi zadostovala, pa še za rekreacijo je poskrbljeno.