Ogledalo slovenskega srca

Ogledalo slovenskega srca je naslov zbranega dela Josipine Urbančič Turnograjske, ki ga 1. junija 2024, na dan 170. obletnice njene smrti, predstavila avtorica dddr. Mira Delavec Touhami. Kulturna slovesnost je potekala v spominski sobi Josipine Turnograjske na gradu Turn v Potočah pri Preddvoru.

V čustvenem kulturnem programu smo slišali dve klavirski skladbi Josipine Turnograjske v izvedbi prof. Toneta Potočnika, njeno prozno delo Na grobu Prešerna pa je prebral Amin Delavec Touhami.

Dddr. Mira Delavec Touhami že več kot dvajset let z ljubeznijo in spoštovanjem raziskuje življenje in delo prve slovenske pesnice, pisateljice in skladateljice Josipine Turnograjske. Že leta 2004 je izšlo prvo njeno literarno delo, ki so mu sledila še druga, in tako ozavešča slovensko javnost. Njena velika želja je, da bi Josipina Turnograjska dobila svoje mesto v slovenski literaturi.

Po smrti Josipine Turnograjske je njen mož Lovro Toman, pomemben rojak iz Kamne Gorice, javno obljubil Slovencem, da bo poskrbel za izdajo ženine literarne zapuščine. To je uspelo po 170 letih izjemni osebi dddr. Miri Delavec Touham v neprecenljivem literarnem delu.

Že vrsto let z občudovanjem in spoštovanjem spremljam prizadevanja dddr. Mire Delavec Touhami, ki ima sicer pomoč in razumevanje za svoje delo, vendar pa tisti, ki odločajo, tega ne slišijo. Mogoče bi uslišali in izpolnili njeno željo o prenosu posmrtnih ostankov Josipine Turnograjske v domovino.

Slovenci – predvsem pa Slovenke – smo ponosni in hvaležni.

Milica Đukić

×