Stavka na upravnih enotah

Vsaka stavka je povsem legitimna pravica vseh zaposlenih in osebno zagotovo podpiram vsak boj delavcev za pripadajoče pravice ob vsem spoštovanju potreb državljanov in še posebno potreb vseh invalidov, ki nujno potrebujejo tudi storitve upravnih enot po vsej Sloveniji.

Berem osupljiv članek o tem, kako se pred upravnimi enotami zbirajo državljani že sredi noči in zjutraj sprintajo za čim boljše mesto v čakalni vrsti pred okenci upravne enote.

Berem tudi vse druge članke, ampak nikjer nisem prebral nič o pomembnem dejstvu, da invalidi zaradi ovir ne morejo sprintati za najboljša mesta v čakalnih vrstah, še posebno tam, kjer upravna enota sploh ni dostopna, tako gibalno oviranim kot tudi senzornim invalidom, na kar že kar nekaj časa resno opozarjata tako Varuh človekovih pravic kot tudi Zagovornik načela enakosti v RS.

Razumem potrebe vseh prikrajšanih, ki potrebujejo storitve na upravnih enotah, ampak razumem pa tudi potrebe vseh invalidov, ki jim odločba UE pomeni tudi pravico do tehničnega pripomočka, ki je osnova za dostopnost do okolja in predvsem dostopnost do pomembnih informacij in osnovni pogoj za enakopravno vključevanje v družbeno socialno okolje, ne nazadnje tudi dostopnost do izobraževanja in enakopravno vključevanje do vseh življenjsko pomembnih aktivnosti, bodisi v domačem okolju ali pa v različnih ustanovah.

Nedolgo nazaj se je zgodila zdravniška stavka, ki je ravno invalide postavila v popolnoma nemogoč položaj, saj jim je onemogočila podaljšanje vozniškega dovoljenja, kar je povzročilo resno težavo pri ohranitvi njihovega delovnega razmerja, kakor tudi dostopnosti do opravljanja dela in tudi do enakovrednega vključevanja v produktivno družbeno-socialno okolje, kar je bila resnično sramota za socialno državo.

In sedaj tudi ta stavka na upravnih enotah postavlja invalide v povsem nemogoč, da ne rečem diskriminatoren položaj, saj jim onemogoča dostopnost do tehničnih pripomočkov in s tem eklatantno krši vse pravice invalidov, ki so zelo nazorno zapisane v Mednarodni konvenciji o pravicah invalidov, ki jo je Republika Slovenija ratificirala med prvimi državami v EU že davnega leta 2008.

Očitno je tudi ta Mednarodna konvencija OZN o pravicah invalidov zgolj še ena črka na papirju, ki v praksi očitno nima nobene veljave, kar je dejansko res sramota za socialno državo, zato resno apeliram na vse odločevalce, pogajalce, vlado, ministrstva in vse druge, da vsaj invalidom omogočijo neko osnovno dostojanstvo in prioriteto pri uveljavljanju vsaj osnovnih človekovih pravic do dostopnosti.

Boris Horvat - Tihi, predsednik društva Auris Kranj,
podpredsednik Nacionalnega sveta invalidskih organizacij Slovenije

Oddaj svoj komentar

Kranj 27°

pretežno jasno
vlažnost: 57 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

15/30

nedelja

16/29

ponedeljek

16/28

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

OBVESTILA / Škofja Loka, 21. julij 2024

Srebrna maša Robija Friškovca

OBVESTILA / Šmarjetna gora, 21. julij 2024

Praznovanje godu sv. Marjete

OBVESTILA / Škofja Loka, 21. julij 2024

Srebrna maša Robija Friškovca

OBVESTILA / Šmarjetna gora, 21. julij 2024

Blagoslov vozil na Šmarjetni gori

RAZSTAVE / Kranj, 22. julij 2024

Razstava udeleženk likovnega tečaja

IZLETI / Kranj, 23. julij 2024

Kolesarski izlet v dolino Hrastnice

PRIREDITVE / Britof, 25. julij 2024

Na ogled predstave Čevljar Baron

IZLETI / Kranj, 1. avgust 2024

Planinsko-pohodniški izlet DU Kranj

 

 
 

 

 
 
 

Po analizi rahla prednost lokaciji v Radovljici / 23:18, 20. julij

Jest se sploh čudim, kako nekomu pride na misel, bolnišnico v Radovljico. No, ideja je že nekaj let stara, tako, da kot se tu pravi, da novi...

Sprememba lastništva v Adrii Tehnika / 21:17, 19. julij

Ali smo Slovenci res tako slabi gospodarji, da moramo kar razprodajati naše firme? Upam, da se ne spomnijo in komu prodajo kar celo Slovenijo.

Sprostili bodo promet s traktorji / 21:14, 19. julij

Nimam nič proti, bi bilo pa lepo od kmetov, da bi, kadar nanosijo zemljo ali druge zadeve na cesto, da to tudi pospravijo za seboj.

Po analizi rahla prednost lokaciji v Radovljici / 07:55, 19. julij

Ne more biti regijska bolnišnica v neki vasi. Samo Kranj je primerna lokacija. V Radovljici naj pustijo neokrnjeno naravo. Sicer bo župan sl...

Po analizi rahla prednost lokaciji v Radovljici / 22:29, 18. julij

Merker1 malo si preberi:
https://www.gorenjskiglas.si/article/20240321/PIS/240329945/1241/gorenjska-bolnisnica

Po analizi rahla prednost lokaciji v Radovljici / 14:19, 18. julij

Tako Radovljica kot Jesenice so za spodnji konec Gorenjske, ki je doslej nihče ni nič vprašal, pa bi moral, predaleč. Nihče se ne ukvarja s ...

Analiza / 14:03, 18. julij

Ob razpravah o lokaciji nove gorenjske bolnišnice naj opozorim na argument, ki ga v analizi ministrstva za zdravje ni zaslediti, pa bi moral...