Požar je izbruhnil na delu šolske strehe, kjer je bila sončna elektrarna. / Foto: Tina Dokl

Požar na strehi osnovne šole

V sredo popoldne je izbruhnil požar na ostrešju osnovne šole v Bistrici pri Tržiču. Poškodovanih je bilo več učilnic, zato je za učence matične OŠ Bistrica pouk včeraj in danes odpadel.

Bistrica pri Tržiču – V sredo popoldne je zagorelo na delu strehe Osnovne šole Bistrica, kjer je bila od leta 2012 nameščena sončna elektrarna. Posredovalo je 216 gasilcev iz gasilskih zvez Tržič, Radovljica, Naklo in Kranj, zadnje gasilske enote so na kraju vztrajale do 23. ure. V času požara je bilo v šoli še šestdeset učencev, ki so skupaj z učitelji in drugimi zaposlenimi šolo zapustili že pred prihodom gasilcev. Nastala je velika premoženjska škoda, vzrok požara pa policija še ugotavlja.

Izpod strehe OŠ Bistrica se je v sredo nekaj pred 14. uro začel valiti dim. »Poziv smo prejeli ob 14.47. V prvem pozivu so bila aktivirana štiri gasilska društva iz Gasilske zveze Tržič in Gasilsko reševalna služba Kranj za podporo z lestvijo. Zaradi obsežnosti požara smo kmalu aktivirali celotno Gasilsko zvezo Tržič, približno pol ure po prvem pozivu pa smo dodatno aktivirali še enote iz gasilskih zvez Radovljica, Naklo in Kranj zaradi dodatnega moštva,« je pojasnil vodja intervencije Domen Turk iz Prostovoljnega gasilskega društva Bistrica pri Tržiču. V času požara je bilo v šoli šestdeset od skupno 367 učencev in osem učiteljev in drugih zaposlenih, ki so nepoškodovani šolo zapustili že pred prihodom prvih gasilcev.

Več kot dvesto gasilcev

Gašenje požara, ki je zajel 600 kvadratnih metrov ostrešja šole, kjer je bila tudi sončna elektrarna, je bilo za gasilce zelo zahtevno in utrujajoče. Intervencija, na kateri je skupno sodelovalo 216 gasilcev iz 23 enot s 46 vozili, je potekala do 23. ure, ko so se poslovile še zadnje enote. Čez noč je na terenu ostala dežurna ekipa, ki pa ni zaznala posebnosti. Za gašenje so gasilci potrebovali velike količine vode, skupaj so jo porabili okoli 120 kubičnih metrov. »V prvi vrsti smo uporabili vodo iz cistern, naslednji vir je bila voda iz hidrantov. S Komunalo Tržič smo se dogovorili, da poveča pretok v hidrantih, ki smo jih imeli v uporabi. Poskrbeli smo že za rezerven vir vode, saj smo pri Gasilskem domu Bistrica postavili črpališče za primer, da bi potrebovali še dodatne količine vode,« je razložil Turk.

Včeraj so se lotili sanacije pogorišča, sesanja vode iz objekta, obenem je potekala aktivna forenzična preiskava za ugotavljanje vzroka požara. Hkrati so opravili tudi oglede stopnje poškodovanosti objekta. V popoldanskih urah, po zaključku kriminalistične preiskave, so se lotili pokrivanja ostrešja. Zaradi gorenja sončne elektrarne je bil za nadzor nad okoljem že med požarom obveščen Ekološki laboratorij z mobilno enoto – ELME, za pomoč pri odstranjevanju sončne elektrarne in pokrivanje strehe pa so aktivirali regijsko enoto Civilne zaščite z avtodvigalom.

Učilnice uničene, pouk odpadel

Zaradi posledic požara je pouk včeraj in danes na matični šoli odpadel. V šoli namreč ni elektrike, vsaj šest učilnic je uničenih, mokrih, prostore pa bo treba tudi dobro prezračiti, ker je vonj po dimu močno prisoten. Pouk bodo predvidoma nadaljevali v ponedeljek, vodstvo šole pa staršem sporoča, da jih bo o novostih glede pouka obveščalo po običajnih kanalih: na spletni strani šole, Facebooku in e-asistentu. Vsi prisotni se sicer trudijo čim hitreje zagotoviti varno in zdravo okolje, da se bodo učenci lahko kar se da hitro vrnili k pouku.

»V tej težki situaciji bi se rada iskreno zahvalila vsem gasilcem za posredovanje. Zahvala gre tudi županu, podžupanji, direktorju občinske uprave in vodji urada za gospodarstvo in družbene dejavnosti. Z nami so bili namreč od začetka do konca intervencije in prišli so tudi danes. Skupaj rešujemo težave. Moram pa povedati, da kljub nesreči, ki nas je doletela, vidimo danes okrog sebe veliko pozitivnega – razumevanje staršev, klici in podpora kolegov, nesebičnost ljudi, sočustvovanje, pripravljenost pomagati ...« je včeraj povedala ravnateljica šole Dina Pintarič.

Zagotoviti denar za sanacijo

»Škoda bo velika, to zagotovo ni bil najbolj srečen dan za Občino Tržič. Sem pa izredno vesel, da ni bilo poškodovanih med učenci in učitelji. Pohvalil bi tudi naša gasilska društva, ki so intervenirala v izredno kratkem času. Hvaležni smo tudi poklicni gasilski enoti iz Kranja, ki je pomagala z dvema lestvama,« je dejal tržiški župan Peter Miklič, ki je v sredo spremljal celoten potek intervencije. Kot je napovedal, bodo že na prvi naslednji seji občinskega sveta, ki bo prihodnji teden, odločali o proračunskih prerazporeditvah, s katerimi bi zagotovili sredstva za pokritje prve škode in sanacijo. Kasneje računajo tudi na državno pomoč. »A ta vedno pride kasneje, do tedaj moramo založiti lastna sredstva,« je poudaril. »K sreči so blizu počitnice, a hitro se bomo morali obrniti, da bo do septembra šola spet primerna za izvedbo pouka,« je še dejal.

Oddajte svoj komentar

Kranj 16°

pretežno jasno
vlažnost: 80 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

12/25

nedelja

12/28

ponedeljek

12/29

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

GLASBA / Bohinjska Bela, Radovljica, 16. junij 2024

Koncert MPZ Triglav Lesce Bled

GLEDALIŠČE / Predoslje, 16. junij 2024

Martin Krpan

PRIREDITVE / Naklo, 16. junij 2024

Cesarjov špancir po Naklem

OBVESTILA / Šenčur, Preddvor, 17. junij 2024

Umovadba, tombola

IZLETI / Kranj, 18. junij 2024

Kolesarski izlet DU Kranj

GLEDALIŠČE / Predoslje, 18. junij 2024

Martin Krpan

OBVESTILA / Žabnica, 18. junij 2024

Ogled poskusa in uporabe brezpilotnih letalnikov

OBVESTILA / Šenčur, Preddvor, 18. junij 2024

Umovadba, tombola

 

 
 

 

 
 
 

Objavili predlog nadgradnje proge / 08:11, 16. junij

Vprašati se je treba, ali je sploh dovolj prometa za tako drago investicijo, kot je predor pod Ljubljansko cesto.

Janša pozval Goloba k odstopu / 22:39, 12. junij

Kako Janša rad poudarja svoje preteklo delovanje in z njim obtožuje druge.

Požar na strehi osnovne šole / 09:26, 10. junij

Sedaj naj se izprsi "država". Njegova ideja je, da naj bi vsi na strehe dali panele, da bomo "samooskrbni". Solar se veseli.

Znani prvi neuradni delni izidi referendumov / 23:17, 9. junij

Trije dnevi predčasnih volitev proti enodnevnim rednim volitvam nikakor ni primerljivo in pošteno. Ni zastonj ugotovitev, da levičarji niso nikoli zmagali pošteno.

Subvencije za e-kolesa že na voljo / 20:25, 8. junij

Namesto za poplavljence, se denar razmetava za nepotrebna draga električna kolesa.

Prodaja Panvite ali kako levi in desni mešetarji razprodajajo Slovenijo / 11:57, 3. junij

Glede prodaje Mercatorja pa tole. Vlada JJ je prodala del Mercatorja domačinoma Šrotu in Bavčarju. Bratuškova pa vse skupaj Hrvatom. Ne poz...

V dvorcu Visoko na voljo električna kolesa / 10:29, 3. junij

Zavod Poljanska dolina ima preveč denarja, da ga zapravlja za draga električna kolesa. Običajna kolesa bi zadostovala, pa še za rekreacijo je poskrbljeno.