Karlina Gašperin je vzgojiteljica v Vrtcu Radovljica v skupini Žabice in avtorica nagrajene družabne igre skriti zaklad. / Foto: Tina Dokl

Karlinini skriti zakladi

»Pri svojem delu s predšolskimi otroki sem pogrešala družabne igre. Take, ki krepijo socialne veščine in pozitivno samopodobo. Pogrešala sem veselje in spontanost ob igranju, ki se ju spominjam iz svojega otroštva. Ker nisem našla primernih iger, sem jih izdelala sama,« pravi Karlina Gašperin iz Begunj, diplomirana vzgojiteljica predšolskih otrok, zaposlena v Vrtcu Radovljica, in od nedavnega tudi »zlata inovatorka«.

Karlina z otroki v vrtcu deli tudi svojo ljubezen do vrtnarjenja, narave, plesa, gledališča, knjig … Že od otroštva pa je ena njenih najljubših dejavnosti prav igranje družabnih iger.

Na letošnjem izboru Gospodarske zbornice Slovenije – Regionalne zbornice Gorenjske je Karlina Gašperin prejela zlato priznanje za inovacijo za družabno didaktično igro skriti zaklad. Kot pravi zgovorna in človeško topla vzgojiteljica, ki je svojo poklicno začela kot vrtnarka, šele v zrelih letih pa svoje pravo poklicno poslanstvo našla v delu z otroki, se je na razpis za inovacije prijavila iz radovednosti. Če bi vedela, da se bo znašla v ugledni družbi doktorjev znanosti in razvojnih ekip velikih gorenjskih podjetij, ki že desetletja razvijajo vrhunske inovacije, bi jo verjetno premagala strah in trema, priznava. A hkrati jo prav zato njen dosežek navdaja s še toliko večjim ponosom. Vesela je zlasti, da je žirija, ki je ocenjevala inovacije, prepoznala pomen njene družabne igre za razvoj otrok, ki ob igranju skritega zaklada na zabaven, nezaveden način razvijajo veščino štetja, obenem pa urijo spomin in koncentracijo.

Otroci jo lahko igrajo sami

»Pirati so skrili svoje zaklade. Na otoku so označili več mest, da bi zmedli nepridiprave. Če imaš dober spomin, jim poskusi izmakniti diamante. Zberi jih največ in zmagaj ...« se glasi opis igre, ki je namenjena otrokom, starim od tri do šest let. Naenkrat jo lahko igrajo največ štirje igralci, igra pa traja največ deset minut, kar je prilagojeno zmožnosti koncentracije predšolskih otrok. Po besedah Karline Gašperin so številne družabne igre prezahtevne, otroci predolgo čakajo na svojo potezo in zato izgubijo koncentracijo, pogosto se igranja še pred koncem naveličajo. Poleg tega je iz svojih izkušenj pri delu v vrtcu ugotovila, da so navodila pogosto nejasna ali celo izgubljena, kartonska embalaža igre pa obrabljena in strgana. Sama je pri igri skriti zaklad želela, da jo otroci lahko igrajo sami, brez pomoči vzgojitelja, ob njej pa vztrajajo do konca. Ob igranju se nezavedno učijo štetja do pet, prirejanja, odčitavanja prikaza in štetja ter razumevanja matematičnih pojmov več, manj in enako. Poleg tega razvijajo socialne veščine; včasih zmagajo, včasih izgubijo. So samostojni, vložijo svoj trud, zato je občutek zadovoljstva toliko večji, kar krepi njihovo samopodobo.

Družabna igra je izdelana iz lesa, ki je trajnostni material; za razliko od družabnih iger iz kartona so sicer tovrstne igre dražje, a so tudi bolj trpežne, zlasti za uporabo v vrtcih, kjer se ohranijo za več generacij vrtčevskih otrok. Zanimivo je, da jih sogovornica skoraj v celoti izdeluje kar sama, uporablja les bora in topola ter zaščitne premaze iz olj in voska. Igra, za katero je pridobila oznako varnosti CE, nima embalaže, lesena škatla je prostor za shranjevanje in hkrati igralna ploskev.

Pri razvoju so pomagali otroci v vrtcu

Prvi so igro preizkusili otroci v »njenem« vrtcu, pravzaprav že več generacij otrok. V resnici je igro razvijala prav v sodelovanju z malčki, jo glede na njihov odziv tudi spreminjala in nadgrajevala. Kot pravi, otroci s svojo iskrenostjo hitro pokažejo, kaj jim je všeč in kaj ne, zato je hitro izločila igre, ki jih niso pritegnile. »Že cel kup iger sem si zamislila. Zdele so se mi imenitne, a se je izkazalo, da otrokom sploh niso zanimive,« v smehu pove sobesednica. Kot pravi, pa je imela tudi podporo sodelavk, ki so ji povedale svoje mnenje in predlagale izboljšave.

Želodova dirka, skriti snežaki ...

Skriti zaklad pa ni edina didaktična družabna igra, ki je nastala pod okriljem Karlinine blagovne znamke Pet-pedi. Zelo prikupni sta tudi igri želodova dirka in skriti snežaki, sogovornica pa ima še polno glavo novih idej, pri uresničevanju katerih ji ob strani stojijo tudi mož (ker je on v družini glas razuma, jo včasih mora tudi malo upočasniti pri njenih zamislih, v smehu prizna Karlina) in oba otroka. Želi si, da bi njene igre našle prostor v čim več vrtčevskih igralnicah, pa tudi v domovih družin, ki cenijo trajnostne lesene izdelke in uživajo v preživljanju prostega časa ob igranju družabnih iger.

Oddajte svoj komentar

Kranj 16°

zmerno oblačno
vlažnost: 98 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

15/29

nedelja

17/29

ponedeljek

16/29

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

OBVESTILA / Škofja Loka, 21. julij 2024

Srebrna maša Robija Friškovca

OBVESTILA / Šmarjetna gora, 21. julij 2024

Praznovanje godu sv. Marjete

OBVESTILA / Škofja Loka, 21. julij 2024

Srebrna maša Robija Friškovca

OBVESTILA / Šmarjetna gora, 21. julij 2024

Blagoslov vozil na Šmarjetni gori

RAZSTAVE / Kranj, 22. julij 2024

Razstava udeleženk likovnega tečaja

IZLETI / Kranj, 23. julij 2024

Kolesarski izlet v dolino Hrastnice

PRIREDITVE / Britof, 25. julij 2024

Na ogled predstave Čevljar Baron

IZLETI / Kranj, 1. avgust 2024

Planinsko-pohodniški izlet DU Kranj

 

 
 

 

 
 
 

Po analizi rahla prednost lokaciji v Radovljici / 23:18, 20. julij

Jest se sploh čudim, kako nekomu pride na misel, bolnišnico v Radovljico. No, ideja je že nekaj let stara, tako, da kot se tu pravi, da novi...

Sprememba lastništva v Adrii Tehnika / 21:17, 19. julij

Ali smo Slovenci res tako slabi gospodarji, da moramo kar razprodajati naše firme? Upam, da se ne spomnijo in komu prodajo kar celo Slovenijo.

Sprostili bodo promet s traktorji / 21:14, 19. julij

Nimam nič proti, bi bilo pa lepo od kmetov, da bi, kadar nanosijo zemljo ali druge zadeve na cesto, da to tudi pospravijo za seboj.

Po analizi rahla prednost lokaciji v Radovljici / 07:55, 19. julij

Ne more biti regijska bolnišnica v neki vasi. Samo Kranj je primerna lokacija. V Radovljici naj pustijo neokrnjeno naravo. Sicer bo župan sl...

Po analizi rahla prednost lokaciji v Radovljici / 22:29, 18. julij

Merker1 malo si preberi:
https://www.gorenjskiglas.si/article/20240321/PIS/240329945/1241/gorenjska-bolnisnica

Po analizi rahla prednost lokaciji v Radovljici / 14:19, 18. julij

Tako Radovljica kot Jesenice so za spodnji konec Gorenjske, ki je doslej nihče ni nič vprašal, pa bi moral, predaleč. Nihče se ne ukvarja s ...

Analiza / 14:03, 18. julij

Ob razpravah o lokaciji nove gorenjske bolnišnice naj opozorim na argument, ki ga v analizi ministrstva za zdravje ni zaslediti, pa bi moral...