Nakupovalni voziček

V naši družbi zadnja leta res ni bilo v navadi, da bi se pogovarjali o cenah hrane. Saj smo govorili o cenah počitnic, avtomobilov, pa o nekaterih storitvah – toda hrana je bila pač družinski strošek, o katerem večina ni tarnala, saj smo si ga pri mesečnih stroških pač vzeli v zakup.

Priznam, da v trgovini nisem nikoli spraševala za ceno kruha, olja, soli, moke ... Tistega, kar pač gospodinje kupujemo skoraj vsak teden. Pred kratkim pa me je pri blagajni kar malce stisnilo pri srcu, ko je ženska srednjih let pred menoj, ko je slišala znesek računa, bolj sama pri sebi kot trgovki potarnala, da je za podoben tedenski nakup še pred kratkim plačala okoli sedemdeset evrov, zdaj jih celo sto ni dosti.

Dekle za blagajno je razumevajoče pokimalo in priznalo, da ni edina, ki je to opazila, in da ni problema, če iz nakupovalnega vozička tudi kakšno stvar vrne.

Ženska je samo pogledala nakupljene stvari in rekla, da je pač kupila zgolj tisto, kar res potrebujejo, in da ne bo ničesar vrnila, da pa se bodo doma pošteno pogovorili, če bodo še kupovali vse, kar so bili vajeni.

Tudi sama sem se zazrla v izdelke v svojem vozičku in premišljevala, kaj bi lahko vrnila. Pa nisem. Sem pa razmišljala o tem, da se je marsikatero od najosnovnejših živil v zadnjem času res močno podražilo. Olje in druge maščobe za skoraj polovico, žita in izdelki iz žit za okoli četrtino.

Seveda ne tarnamo le kupci, saj proizvajalci tarnajo nad cenami goriv in drugih stroškov, najemniki lokalov nad podražitvami najemnin. Kmalu se obetajo podražitve v gostinskih lokalih, pa so cene že sedaj marsikje res visoke.

V različne gostinske lokale tistim, ki tega ne zmorejo, res ni treba hoditi, toda vsaka gospodinja mora v živilsko trgovino in tudi otrokom je treba kupiti nove čevlje, oblačila in šolske potrebščine. Tudi v teh trgovinah je gotovo veliko takšnih, ki se pogosto primejo za glavo, ko izračunajo, kakšen strošek jih čaka.

Z visokimi cenami se spopadajo tudi marsikje drugje. Te dni smo lahko prebrali, da je črnogorska vlada omejila najvišjo trgovsko maržo za pšenično moko, olje, sladkor in sol. Ta bo v veleprodaji znašala največ pet odstotkov, v maloprodaji pa sedem.

Tudi mi čakamo na ukrepe države, ki pa bodo najbrž le za silo omilili stiske družin, zlasti tistih, ki že sedaj skrbno načrtujejo porabo vsakega evra. In najbrž se bo vse pogosteje dogajalo, da bo večina pred odhodom v trgovino morala še kako premisliti, kaj res nujno potrebuje. Zlasti ker se cene najnujnejših stvari povečale bolj kot plače.

Oddaj svoj komentar

Kranj 17°

pretežno jasno
vlažnost: 79 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

11/30

ponedeljek

15/29

torek

16/31

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

OBVESTILA / Kranj, 15. avgust 2022

Natečaj za najlepši gorenjski nagelj in vrt

IZLETI / Bitnje, Stražišče, 16. avgust 2022

Kopalni izleti v Izolo

IZLETI / Kranj, 16. avgust 2022

S kolesi do Belopeških jezer

OBVESTILA / Preddvor, 17. avgust 2022

Medgeneracijsko sodelovanje

IZLETI / Kranj, 18. avgust 2022

Planinsko-pohodniški izlet na Gore in Kopitnik

IZLETI / Kranj, Železniki, 20. avgust 2022

Na Brennkogel v Visokih Turah

IZLETI / Šenčur, 20. avgust 2022

Juliana trail Kobarid–Bovec

 

 
 

 

 
 
 

Skrivnost danske sreče / 12:47, 14. avgust

https://nova24tv.si/svet/danska-namerava-razgnati-migrantske-gete/

Vsi moramo biti feministi / 10:52, 14. avgust

Ko se je Okoloma enkrat s kolesom opripeljal k njej, je Chimamande presenečeno vzkliknila:
O, kolo ma ?!

Javno opazovanje nočnega neba / 15:06, 13. avgust

Folk raje opazuje nebo kot pa kramp ali lopato, da o motiki ne govorim.
Zato pa smo tam kjer smo!

Kaj pa prihodnji ljudje / 10:09, 13. avgust

Ta filozof Dejan M. Savić - ta spada med 'človeke', ki kradejo bogu čas, nam pa denar.

Kosci, 6. del / 21:59, 12. avgust

VSI, ki ste preživeli travme in se postavili na noge - samo stran od njih, brez slabe vesti. Nihče te ne more bolj prizadet kot domači. Naj...

Obnova pokopališkega objekta na Blejski Dobravi / 21:39, 12. avgust

Sicer meni dol visi - samo ne morem verjet - ukinili bodo gostinski lokal . verjetno ni bil kakšen žur lokal... uredili pa bodo - razstavn...

Večje število nezakonitih prehodov / 19:25, 12. avgust

Slovenci bi se morali obnašati kot Hrvati. Pomagati turistom do meje. Tudi SLO policisti bi jim morali pomagati do zelene meje na zahodu in ...