Kdo bo plačal zeleni prehod

Zeleni prehod je v zadnjih letih redno v ospredju javnih politik in tudi »prvih strani« medijev. Zaveze EU k zmanjšanju emisij toplogrednih plinov so smele. Tudi Slovenija se je v nacionalnem energetskem in podnebnem načrtu in drugih dokumentih zavezala k zmanjšanju emisij in zelenemu prehodu. Na eni strani tako iščemo obnovljive vire energije, na drugi se srečujemo s povečano porabo, ki jo prinašata elektrifikacija in razogljičenje družbe.

Trajnostni prehod je izziv za državo, elektrodistributerje in gospodarstvo, pa tudi za gospodinjstva. Marsikdo se je v zadnjem obdobju odločil za postavitev sončne elektrarne na streho. Vlog je celo toliko, da se vsi, ki to želijo, ne morejo priključiti. Raste tudi prodaja električnih avtomobilov, vse to pa zahteva investicije v elektrodistribucijska omrežja, ki se merijo v desetinah milijonov evrov.

Prihodnost je električna, je v pogovoru za Gorenjski glas pred meseci dejal predsednik uprave Elektra Gorenjska dr. Ivan Šmon, ki kot neizbežno navaja dejstvo, da bo zelena elektrika bistveno dražja, kot je danes. To se bo poznalo tudi v denarnicah gospodinjskih odjemalcev.

V letošnjem letu nas tudi gospodinjske odjemalce električne energije čakajo precejšnje spremembe. S 1. julijem bomo začeli uporabljati nov način obračunavanja omrežnine, ki ga podrobneje predstavljamo v tej številki Gorenjskega glasa. Kot pravijo odločevalci, brez tega zeleni prehod ne bo možen. Sedanji dvotarifni sistem bo zamenjal kompleksnejši, ko bomo plačevali manj, ko bo omrežje manj obremenjeno, več pa ob urah in dnevih, ko bodo obremenitve višje. Sistem naj bi bil pravičnejši, saj bodo stroški višji za večje porabnike.

Na Agenciji za energijo zagotavljajo, da bo povprečen gospodinjski odjemalec tudi po novem sistemu ostal pri podobnih cenah oz. plačal celo malenkost manj kot lani, a bojazen vendarle ostaja. Skrbi še posebno tiste, ki so v zadnjem času z investicijo v toplotno črpalko, sončno elektrarno in morda tudi z nakupom električnega avtomobila najbolj poskrbeli za zmanjšanje lastnega ogljičnega odtisa in povečanje samooskrbe. Čeprav je s tem prispeval svoj del k zelenemu prehodu, pa takšen odjemalec omrežje obremeni bolj in po novem bo za to tudi plačal več.

O tem, ali je to pravično ali ne, ima verjetno vsak svoje mnenje, dejstvo pa ostaja: zeleni prehod nas bo stal, račun pa bomo konec koncev plačali porabniki oz. davkoplačevalci. Vprašanje je torej le, ali se bo splačalo oz. ali bodo vložki dali rezultate in prispevali k ohranjanju planeta.

Oddaj svoj komentar

Kranj 8°

oblačno
vlažnost: 95 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

4/9

torek

-1/16

sreda

0/19

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

OBVESTILA / Šenčur, Preddvor, 19. marec 2024

Umovadba, muzicirajmo skupaj, tombola

IZLETI / Cerklje, 19. marec 2024

Planinski izlet DU Cerklje

PRIREDITVE / Begunje, 20. marec 2024

Vaje za ohranjanje gibalne sposobnosti

IZLETI / Kranj, 21. marec 2024

Planinsko-pohodniški izlet DU Kranj

OBVESTILA / Kranj, Šenčur, Cerklje, Goriče, 23. marec 2024

Meritve krvnega tlaka, sladkorja in holesterola

PRIREDITVE / Brezje, 23. marec 2024

Romanje po Rožnovenski poti

IZLETI / Kranj, 29. marec 2024

Na jadranske otoke

IZLETI / Kranj, 5. april 2024

Na ogled Primorske

 

 
 

 

 
 
 

Že zdaj učenje materinščine / 13:19, 17. marec

Delo, 14, 3. : "Združenje ravnateljev in pomočnikov ravnateljev Slovenije je na včerajšnjem sklepnem dnevu strokovnega posveta pripravilo ra...

Državni zbor zavrnil predlog, Svoboda za referendum / 17:17, 14. marec

Bilo je posnetih kar nekaj filmov po resničnih dogodkih, ko so sestre pomagale na smrt bolnim. Bilo je kaznivo dejanje, evtanazija ki je enako dejanje, pa baje ni.

Državni zbor zavrnil predlog, Svoboda za referendum / 11:09, 12. marec

Pri evtanaziji ne rabiš zdravnika. Medicinska sestra je dovolj.

Dražja pomoč na domu / 15:29, 8. marec

Pozdravljeni, članek nič ne omenja, za koliko se je z novimi cenami oskrbovalkam (in oskrbovalcem seveda) bolj povrnila veljava njihovega dela, kot omenja g. župan.

Spomin na bombardiranje / 20:35, 7. marec

Ohraniti je treba tudi spomin na 7 učenk in učiteljico, ki so umrli pri eksploziji v takratni meščanski šoli 29. novembra 1944 . Spominska ...

Dan Civilne zaščite / 10:16, 5. marec

Čisto enostavno! V Sloveniji je človek, biciklist, ki ni in ne bo do smrti drugega Slovenca povabil ali z njim šel na kavo. Ali je vredno to...

Dan Civilne zaščite / 18:40, 3. marec

Prav v tem segmentu je človek nerazumljiv. Rad priskoči na pomoč in pomaga drugim v nesreči kar je prav. In v sklopu Civilne zaščite, lahko ...