Predvidoma sredi leta bodo končali gradnjo vstopnega križišča na Betinu za blejsko južno obvoznico. Projekt je vreden 6,3 milijona evrov. / Foto: Tina Dokl

Za investicije v državne ceste trideset milijonov evrov

Direkcija RS za infrastrukturo na državnih cestah na širšem Gorenjskem letos načrtuje za dobrih trideset milijonov evrov investicij. Dokončali bodo vstopno križišče za blejsko južno obvoznico, odsek Britof–Hotemaže, obvoznico Železniki …

Kranj – Na Direkciji RS za infrastrukturo (DRSI) smo preverili, katera večje investicije jih v letošnjem letu čakajo na območju širše Gorenjske. Kot so pojasnili, imajo za državno cestno infrastrukturo na tem območju načrtovanega 30,6 milijona evrov, prihodnje leto pa 17,4 milijona evrov. Navedli so tudi večje projekte, ki jih bodo letos končali oz. začeli.

Predvidoma sredi leta bodo končali gradnjo vstopnega križišča na Betinu za blejsko južno obvoznico. Projekt je vreden 6,3 milijona evrov in ga sofinancira DRSI z nekaj več kot 5,7 milijona evrov, preostalo pa bo zagotovila Občina Bled. Načrtujejo sanacijo plazu na cestnem odseku Bled–Soteska. Poleg sanacije plazenja terena na krajšem delu odseka s trikrat sidrano pilotno steno bodo izvedli še rekonstrukcijo ceste z odvodnjavanjem in novo kolesarsko stezo ob državni cesti. Dela v vrednosti blizu 5,1 milijona evrov, ki jih za izvedbo prestavitve komunalnih vodov sofinancira Občina Bled v višini 63 tisoč evrov, bodo končana sredi letošnjega leta, so napovedali na DRSI. Dodali so, da bo potekala tudi sanacija po ujmi poškodovanega gradbišča na kolesarski povezavi Bled–Soteska.

V občini Kranjska Gora nameravajo rekonstruirati most čez vodotok Zgornji žlebi pri Koči na Gozdu. »Objekt se nahaja na državni cesti, kjer je trenutno postavljen začasni most,« so razložili. V radovljiški občini so predvideli rekonstrukcijo prepusta čez Begunjščico in poljsko pot na državni cesti.

Dokončanje ceste Britof–Hotemaže

Nadaljevali bodo gradnjo težko pričakovanega novega cestnega odseka od kranjskega Britofa do Hotemaž v šenčurski občini. Po napovedih DRSI bo končana še letos. Cesta, dolga približno 3,7 kilometra, bo imela tri nova krožna križišča in eno klasično T-križišče s pasom za zavijanje levo. »Vsa križišča se bodo z deviacijami priključevala na lokalne ceste oz. bodo zgrajene nove gospodarske poti do kmetijskih zemljišč. Na trasi bodo štirje podvozi, urejena bo vsa tangirana komunalna infrastruktura, cestna razsvetljava, protihrupna zaščita in krajinska ureditev,« so pojasnili. Dela so vredna blizu 5,7 milijona evrov, pri čemer bo DRSI zagotovil skoraj 5,1 milijona evrov, Občina Šenčur 445 tisoč evrov, preostalo pa Mestna občina Kranj. V kranjski občini načrtujejo tudi izboljšanje prometne varnosti obstoječega šolskega prehoda za pešce v naselju Žabnica; gradnjo predvidevajo v letošnjem letu.

Tudi rekonstrukcija ceste v Selško dolino

Z območja občine Škofja Loka so posebej omenili začetek rekonstrukcije ceste Podlubnik–Praprotno vključno s kolesarsko povezavo. Rekonstrukcijo ceste v Selško dolino še posebno težko pričakujejo v občini Železniki, saj bodo tako dobili ustrezno cestno povezavo do svoje občine. V Železnikih se bodo letos razveselili še ene težko pričakovane pridobitve: obvoznice mimo starega dela mesta. Stala bo 4,1 milijona evrov, od tega bo DRSI prispeval nekaj manj kot 3,7 milijona evrov, Občina Železniki pa 482 tisoč. DRSI in Občina Železniki bosta letos s skupnimi močmi končala tudi blizu 2,7 milijona evrov vredno rekonstrukcijo cestnega odseka z Loga proti Rudnu. Na DRSI so omenili še ureditev pločnika v naselju Zali Log; razpis za gradnjo nameravajo objaviti v začetku letošnjega leta.

Z območja občine Gorenja vas - Poljane so poudarili projekt Sanacija zidov in brežin Trebija–Sovodenj, v sklopu katerega nameravajo urediti dobrega pol kilometra dolg cestni odsek. »Predvidena je rekonstrukcija ceste z odvodnjavanjem in sanacijo podpornih in opornih konstrukcij,« so razložili in dodali, da je v pripravi razpisna dokumentacija za gradnjo, ki je predvidena še letos. Poleg tega bodo sanirali po ujmi poškodovano gradbišče na omenjenem projektu.

Predvidoma v začetku letošnjega leta bodo končali projektno dokumentacijo za nadomestno gradnjo v ujmi poškodovanega mostu čez Kamniško Bistrico na državni cesti v Stahovici v Kamniku. V začetku letošnjega leta nameravajo tudi porušiti v ujmi poškodovani most čez Kamniško Bistrico na državni cesti v Domžalah. V teku je razpis za pridobitev projektanta za izdelavo projektne dokumentacije. Za oba projekta bodo po ureditvi zemljiškoknjižnih dovolil in pridobljenem soglasju Sveta za vode pristopili k razpisu za gradnjo.

Nadgradnja železniške postaje na Jesenicah

Pri investicijah v železniško infrastrukturo na Gorenjskem so na DRSI za letos napovedali nadgradnjo Železniške postaje Jesenice. Ta čas je v pripravi razpisna dokumentacija za objavo javnega naročila. Izvedba gradbenih del je predvidena v 24 mesecih od uvedbe izvajalca v delo. Ocenjena vrednost celotnega projekta, ki zajema projektiranje, gradnjo, signalnovarnostne in telekomunikacijske naprave in vse druge stroške, po investicijski dokumentaciji znaša 139 milijonov evrov, pri čemer imajo zagotovljenega 56,6 milijona evrov sofinanciranja EU iz Instrumenta za povezovanje Evrope.

Pojasnili so še, da je na gorenjski progi v teku tudi projektiranje za nadgradnjo železniških postaj Podnart in Lesce - Bled. Za investicijsko vzdrževanje javne železniške infrastrukture na progi Ljubljana–Jesenice–državna meja so letos predvideli 4,3 milijona evrov, od tega blizu 1,2 milijona evrov iz naslova sanacije po poplavah.

Oddajte svoj komentar

Kranj 9°

zmerno oblačno
vlažnost: 88 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

9/24

ponedeljek

10/14

torek

2/14

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

DELAVNICE / Šenčur, Tupaliče, 16. april 2024

Muzicirajmo skupaj, kulinarična delavnica

IZLETI / Cerklje, 16. april 2024

Planinski izlet DU Cerklje

IZLETI / Kranj, 18. april 2024

Planinsko-pohodniški izlet na Jelenk

PRIREDITVE / Kranj, 18. april 2024

Navigacija ?GPS v gorah

 

 
 

 

 
 
 

Je bil gradbeni poseg na Veliki planini nezakonit / 09:01, 9. april

Skrajni čas je bil, da se je elektrificiralo tudi pastirsko naselje "Veliki stan", saj so inšpektorji neprestano kaznovali in grozili kmetom...

Gradivo za drugi tir do Kranja pripravljeno / 18:45, 7. april

Orehek je od Kranja oddaljen cca 2km. Kako bo vlak ustavil v Kranju, če bo na Orehku njegova hitrost 160km/h?
Zakaj ni v planu izgradnja ŽP na Orehku vsaj za lokalne vlake?

Gradivo za drugi tir do Kranja pripravljeno / 01:54, 7. april

Vrhunska pravljica.

Vsakega petega kršitelja so opozorili / 10:51, 4. april

Če nisi pripet, ti teži alarm v avtu. To je varnostno namenoma moteče, tako da se moraš pripeti.

Dela na Betinu predčasno končana / 06:58, 26. marec

Ko Noe dela barko. Gradbinci res nismo.

Gorenjska bolnišnica / 11:19, 25. marec

Bravo Dr. Aleksander Stepanović! Vsa čast za napisano! Edina logična lokacija je Kranj po vseh merilih.

Kranj diha z vojašnico / 08:48, 25. marec

Migranti s svojo rodnostjo ne bodo popravili rodnosti Slovenije, ampak naredili Slovenijo neslovensko in uničili naš narod in našo kulturo.K...