Štirje od petih razstavljavcev, ki se s svojimi deli predstavljajo v avli Gorenjskega glasa: (z leve) Klavdij Tutta, Catherina Zavodnik, Kaja Urh in Franc Vozelj / Foto: Tina Dokl

Likovno med digitalnim in klasičnim

Z novinarsko konferenco in prvo v seriji razstav se je v avli Gorenjskega glasa včeraj začel peti mednarodni festival likovnih umetnosti Kranj – ZDSLU. Rekordno število, kar sto osemdeset avtorjev iz šestnajstih držav, se bo s svojimi deli predstavilo na štiriindvajsetih razstaviščih. Letošnja tema je Digitalna podoba in klasična slika.

Kranj – Največji likovni festival v državi, ki se letos že petič odvija v Kranju, je vsekakor klasika, digitalno pa mu bržkone narekuje tudi čas, v katerem živimo. Umetnost je individualna kategorija, a je vselej znala prepoznavati tudi duh časa. Po preteklih temah Črno-belo, Sodobna pokrajina, Kolaž in asemblaž je namreč letošnji podnaslov in s tem tudi rdeča nit festivala Digitalna podoba in klasična slika. »S temo smo letos zadeli v polno, saj veliko zanimanje med umetniki za sodelovanje na festivalu kaže tudi na to, da digitalizacija močno vpliva na spreminjanje v klasični sliki, kako procesi tehnološke narave vplivajo na avtorje tudi v izraznem smislu,« o letošnji tematiki razmišlja idejni pobudnik in vsa leta umetniški vodja festivala, akademski slikar Klavdij Tutta, ki ga je tudi kot avtorja zanimalo predvsem, kako se je klasična slika preobrazila v duhu časa. Tako bomo na festivalu priča 180 različnim umetniškim nagovorom, toliko je namreč letos udeležencev iz 16 držav, katerih dela bodo na ogled na kar 24 razstaviščih. Letos so k sodelovanju povabili tudi 16 aktivnih likovnih kritikov tako iz Slovenije kot tudi iz tujine, ki bodo predstavili avtorje na posameznih razstaviščih.

Festival se je uradno odprl včeraj dopoldan v avli Gorenjskega glasa z novinarsko konferenco in odprtjem razstave petih umetnikov, ki sledijo različnim avtorskim poetikam, tokrat pa jih združuje le tema festivala. Ob dveh slikarkah mlajše generacije, novih članicah Likovnega društva Kranj, Kaji Urh in Catherini Zavodnik, so tu še že uveljavljeni avtorji Franc Vozelj, Peter Marolt in Klavdij Tutta. Vsak se predstavlja z dvema deloma. Odprtja razstav se bodo nadaljevala vsakodnevno skozi cel teden, danes na obeh kranjskih gimnazijah, v sredo v Zavarovalnici Triglav, v četrtek v Galeriji Mestne občine Kranj in v Paviljonu Jugovic, v petek v Mestni knjižnici Kranj, drugi vrhunec dogajanj pa bo tudi letos osrednje odprtje festivala prihodnji torek, 4. oktobra, ob 17. uri, ko se bo karavana tako sodelujočih likovnikov kot ljubiteljev likovne umetnosti podala na sprehod po prizoriščih in razstaviščih po kranjskem starem mestnem jedru. Ta se bo zaključil v Galeriji Ceneta Avguština v območni enoti Zavoda za varstvo kulturne dediščine s podelitvijo priznanja za življenjsko delo Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov, ki ga bo za leto 2016 prejel akademski slikar Darko Slavec, ki bo ob tem v galeriji tudi samostojno razstavljal. Hkrati bodo podelili tudi nagrade in priznanja letošnjega festivala, ki bo, kot smo izvedeli na novinarski konferenci, razprostrl pahljačo različnih likovnih praks in jih povezal v enovito predstavitev vpliva digitalne dobe na klasično modernistično sliko, kip, fotografijo, instalacijo, video, modno oblikovanje in prostorske intervencije. Vse to bo v prihodnjem mesecu na ogled na prizoriščih v Kranju in okolici.

Kranj bo v prihodnje nedvomno najbolj likovno mesto v državi, je na novinarski konferenci poudarila direktorica Gorenjskega muzeja Marjana Žibert in dodala, da vsa leta sodelujejo s festivalom, saj je tudi predstavljanje sodobne umetnosti eno od poslanstev njihovega muzeja. Direktor Zavoda za turizem in kulturo Tomaž Štefe pa je med drugim poudaril tudi turistični vidik festivala, saj ta postaja eden nosilnih dogodkov v mestu. Kot takega ga seveda prepoznavajo tudi njegovi organizatorji, zbrani okrog Likovnega društva Kranj, ki bodo v prihodnje morali festival nekoliko racionalizirati, saj ga je tako rekoč nemogoče pripraviti s tako nizkim proračunom, kot to počno že peto leto. Letos so uspeli z zgolj 15 tisoč evri.

Razstavišča bodo odprta ves oktober, v okviru festivala pa bo 3. novembra ob 18. uri v Galeriji Prešernovih nagrajencev še odprtje video predstavitve nagrajenke Prešernovega sklada Nataše Prosenc Stearns.

Oddajte svoj komentar

Kranj -3°

jasno
vlažnost: 99 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

-2/7

četrtek

-3/6

petek

-6/6

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

OBVESTILA / Preddvor, Šenčur, Naklo, 26. januar 2024

Telovadba, ustvarjalna delavnica, zdrave navade ...

GLEDALIŠČE / Predoslje, 26. januar 2024

Komedija zmešnjav

PREDAVANJA / Dovje, 26. januar 2024

Koščki Zemlje

IZLETI / Šenčur, 27. januar 2024

S cvičkom med vinogradi

GLEDALIŠČE / Slovenski Javornik, 27. januar 2024

Jutri začnem

GLEDALIŠČE / Križe, 27. januar 2024

Drama Hodnik

PRIREDITVE / Kranj, 30. januar 2024

O slikanici in drugih knjigah Nataše Rupena

IZLETI / Kranj, 1. februar 2024

Planinsko-pohodniški izlet DU Kranj

 

 
 

 

 
 
 

Največ kršitev v Mavčičah / 07:57, 24. januar

Merilno mesto v Stražišču (Škofjeloška) je namenjeno le in zgolj inkasantstvu. Lokalna skupnost si že leta prizadeva za ureditev krožišča na...

Volk v dolini Kokre / 14:09, 23. januar

V gozdu oz. divjini je volk avtohtona vrsta, koza ali ovca pač ne..

V Dražgošah poziv k miru / 14:02, 23. januar

Ne podpiram ne komonistov ne domobrancev, je pa vedno bolj jasno, da so že takrat za vsem stali židje..
Moše Pijade, Kardelj, Rupnik itd..

Razpis za stanovanja predvidoma spomladi / 13:54, 23. januar

Dežman, podatki o priseljevanju po obdobjiih so dostopni na spletu, javno!
Sicer pa ja, reakcija tipičnega SDS betonerja..Šiptar nikoli nič kriv ker, kOmOnisti, mediji, Srbi, Kučan..

V Dražgošah poziv k miru / 11:07, 22. januar

Zgodovinar Premk pravi, da so revolucionarji zmagali v Dražgošah, ker jih Nemci niso ujeli. Njegova izjava v oddaji na Planet TV. Zato v Dra...

V Dražgošah poziv k miru / 10:14, 22. januar

1. Okupacoija je pravno stanje na kakem ozemlju, ki ga je tuja država, navadno z bojem, spravila pod svojo oblast"(Fran) Oktobra 1940 v Zagr...

Na plečih pacientov / 23:27, 21. januar

Samo zdravo konkurenco med javnim in privatnim je treba vzpostaviti, da se borijo za paciente. To je naravna in človeška zakonitost in samo to deluje.