Objekt Severna vrata bodo zgradili ob križišču Bleiweisove in Kidričeve ceste v Kranju, na lokaciji današnjega parkirišča za Zdravstveni dom Kranj. / Foto: Primož Pičulin

Kranjska Severna vrata bo gradilo podjetje Dolnov

Kranjski mestni svet je potrdil pogodbo o javno-zasebnem partnerstvu s podjetjem Dolnov za gradnjo Severnih vrat. Zagotovili bodo dodatne prostore za Zdravstveni dom Kranj in Gorenjske lekarne.

Vrednost javnih površin v novem objektu za potrebe ZD Kranj je po zdajšnjih izračunih 7,5 milijona evrov (brez DDV), od česar bodo odšteli komunalni prispevek in 670 tisoč evrov za odkup zemljišča za zasebni del investicije. Finančna konstrukcija predvideva, da Osnovno zdravstvo Gorenjske prispeva štiri milijone evrov, občina pa 4,5 milijona evrov.

Kranj – Kranjski mestni svetniki so prejšnji teden potrdili izbor podjetja Dolnov iz Kranja za zasebnega partnerja za projekt Severna vrata, ki ga bo Mestna občina Kranj v sodelovanju z Osnovnim zdravstvom Gorenjske izvedla v obliki javno-zasebnega partnerstva. Občina bo v približno trideset milijonov evrov vreden projekt vložila zemljišče ob križišču Bleiweisove in Kidričeve ceste, kjer danes stoji parkirišče za Zdravstveni dom Kranj, financirala pa bo tudi javni del investicije. Kompleks Severna vrata s tremi stolpiči bo namreč namenjen tudi zdravstveni dejavnosti. Gradnjo bi lahko začeli že prihodnje leto, so napovedali.

»Projekt Severna vrata je namenjen reševanju prostorske stiske Zdravstvenega doma Kranj in Gorenjskih lekarn, MOK pa je kot njuna soustanoviteljica dolžna zagotavljati zadostne prostore za izvajanje primarne dejavnosti. Primanjkuje predvsem prostorov za razvojno ambulanto, mentalno-higienski center, pedopsihiatrijo, patronažno službo in laboratorij, Gorenjske lekarne potrebujejo prostore za upravo in lekarno,« je pojasnila Tanja Hrovat, vodja urada za družbene dejavnosti na kranjski občini.

Dolnov edini ponudnik

Postopek javno-zasebnega partnerstva za projekt Severna vrata se je sicer s sklepom mestnega sveta začel aprila 2021. Prvi razpis za javno-zasebno partnerstvo se je končal brez izbora ponudnika, na lani ponovljen razpis pa se je odzval le Dolnov, ki je končno zavezujočo ponudbo in terminski plan izvedbe oddal 10. junija. Kranjsko podjetje, ki trenutno gradi tudi stanovanjsko sosesko na Zlatem polju, bo zgradilo objekt z dobrimi devet tisoč kvadratnimi metri uporabnih površin in najmanj dvesto parkirnimi mesti v podzemni garaži, ki bo v dveh etažah. Javni del projekta bo v prvem stolpiču, v preostalih dveh pa bodo pisarne, trgovine in do največ ene tretjine skupne uporabne površine stanovanja. Sočasno bo treba preurediti tudi Bleiweisovo in Kidričevo cesto, Dolnov pa bo poskrbel še za navezavo iz garaže do prihodnjega podhoda pod Kidričevo cesto, dvigalo, stopnišče in ureditev okolice.

Uporabili bodo državno sofinanciranje

Mestna občina Kranj bo morala poskrbeti za financiranje javnega dela projekta, zagotovila bo zemljišča ter potrjevala potrebno dokumentacijo. Vrednost javnih površin in 35 parkirnih mest v novem objektu za potrebe ZD Kranj je po zdajšnjih izračunih 7,5 milijona evrov (brez DDV), od česar pa bodo odšteli komunalni prispevek in 670 tisoč evrov za odkup zemljišča za zasebni del investicije. Finančna konstrukcija javnega dela predvideva, da Osnovno zdravstvo Gorenjske prispeva štiri milijone evrov, občina pa doda 4,5 milijona evrov. »Mestna občina Kranj bo črpala sredstva ministrstva za zdravje, ki vsem občinam namenja po osemdeset evrov na prebivalca za zagotavljanje prostorov in opreme za primarno zdravstvo. Ta sredstva moramo počrpati do leta 2028, glede na število prebivalcev pa je mogoče črpati 4,5 milijona evrov. Prav je, da bi k projektu prispevale tudi občine v okolici Kranja, saj bodo zdravstvene dejavnosti, ki bodo v Severnih vratih, namenjene tudi njihovim občanom. Te občine imajo možnost črpanja sredstev ministrstva za zdravje v višini osemdeset evrov na prebivalca tudi za Severna vrata, saj so soustanoviteljice Osnovnega zdravstva Gorenjske,« je pojasnila Tanja Hrovat. Gorenjskim lekarnam bo Dolnov oddajal prostore in sedem parkirnih mest po vnaprej dogovorjeni ceni z možnostjo kasnejšega odkupa prostorov.

Objekt bo reprezentativen

Mestne svetnike je med obravnavo pogodbe o javno-zasebnem partnerstvu s podjetjem Dolnov med drugim zanimalo, zakaj Gorenjske lekarne ne bodo takoj odkupile svojih prostorov, saj bi si denar ne nazadnje lahko zagotovile s prodajo lekarniških in upravnih prostorov pri nebotičniku. Župan Matjaž Rakovec je razložil, da bodo Gorenjske lekarne ta objekt obdržale, saj bodo v njem širile proizvodnjo galenskih proizvodov. »Gorenjske lekarne seveda razpolagajo z denarjem na računu, ki pa je bil glede na pretekle načrte prioritetno namenjen dozidavi lekarne v Stražišču, sredstva pa bodo potrebovale tudi za novo lekarno na Golniku,« je dodala Hrovatova.

Na vprašanje Igorja Velova (LRK), ali ni predvidena stroškovna cena na kvadratni meter uporabnih površin za javni del projekta previsoka, je Domen Nahtigal, direktor podjetja N-Invest, ki občini pomaga pri izvedbi projekta, odgovoril, da bo šlo za reprezentativen objekt na severnem vstopu v mesto Kranj, kar terja dražjo gradnjo, poleg tega je tudi gradnja ambulantnih prostorov dražja od gradnje pisarniških.

Bo parkirnih mest dovolj

Ireno Dolenc (NSi) je zanimalo, ali ne bo 165 parkirnih mest za Gorenjske lekarne, trgovine, pisarne in stanovanja v dveh stolpičih premalo, Bojan Homan (SDS) pa je predlagal, naj občina z lastnimi sredstvi zgradi podzemno garažo za petsto vozil, saj se v bližini obetata še gradnji doma starejših občanov in morebiti gorenjske bolnišnice. Nahtigal je dejal, da bo parkirnih mest v Severnih vratih moralo biti toliko, kot je glede na vsebino v preostalih dveh stolpičih zahtevano v veljavnem prostorskem aktu. Glede gradnje garažne hiše pa je Tanja Hrovat pojasnila, da razmišljajo o treh možnostih. Prva je gradnja garažne hiše tik ob Severnih vratih, druga gradnja garaže na zemljišču med Prešernovo šolo in Severnimi vrati, ki je delno že občinsko, drugi del pa Župnija Kranj ponuja v odkup. Tretja možna lokacija se ponuja na območju ob prihodnjem domu starejših občanov, kjer je prav tako občinsko zemljišče.

Oddajte svoj komentar

Kranj 26°

pretežno jasno
vlažnost: 62 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

15/30

nedelja

16/29

ponedeljek

16/28

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

OBVESTILA / Škofja Loka, 21. julij 2024

Srebrna maša Robija Friškovca

OBVESTILA / Šmarjetna gora, 21. julij 2024

Praznovanje godu sv. Marjete

OBVESTILA / Škofja Loka, 21. julij 2024

Srebrna maša Robija Friškovca

OBVESTILA / Šmarjetna gora, 21. julij 2024

Blagoslov vozil na Šmarjetni gori

RAZSTAVE / Kranj, 22. julij 2024

Razstava udeleženk likovnega tečaja

IZLETI / Kranj, 23. julij 2024

Kolesarski izlet v dolino Hrastnice

PRIREDITVE / Britof, 25. julij 2024

Na ogled predstave Čevljar Baron

IZLETI / Kranj, 1. avgust 2024

Planinsko-pohodniški izlet DU Kranj

 

 
 

 

 
 
 

Po analizi rahla prednost lokaciji v Radovljici / 23:18, 20. julij

Jest se sploh čudim, kako nekomu pride na misel, bolnišnico v Radovljico. No, ideja je že nekaj let stara, tako, da kot se tu pravi, da novi...

Sprememba lastništva v Adrii Tehnika / 21:17, 19. julij

Ali smo Slovenci res tako slabi gospodarji, da moramo kar razprodajati naše firme? Upam, da se ne spomnijo in komu prodajo kar celo Slovenijo.

Sprostili bodo promet s traktorji / 21:14, 19. julij

Nimam nič proti, bi bilo pa lepo od kmetov, da bi, kadar nanosijo zemljo ali druge zadeve na cesto, da to tudi pospravijo za seboj.

Po analizi rahla prednost lokaciji v Radovljici / 07:55, 19. julij

Ne more biti regijska bolnišnica v neki vasi. Samo Kranj je primerna lokacija. V Radovljici naj pustijo neokrnjeno naravo. Sicer bo župan sl...

Po analizi rahla prednost lokaciji v Radovljici / 22:29, 18. julij

Merker1 malo si preberi:
https://www.gorenjskiglas.si/article/20240321/PIS/240329945/1241/gorenjska-bolnisnica

Po analizi rahla prednost lokaciji v Radovljici / 14:19, 18. julij

Tako Radovljica kot Jesenice so za spodnji konec Gorenjske, ki je doslej nihče ni nič vprašal, pa bi moral, predaleč. Nihče se ne ukvarja s ...

Analiza / 14:03, 18. julij

Ob razpravah o lokaciji nove gorenjske bolnišnice naj opozorim na argument, ki ga v analizi ministrstva za zdravje ni zaslediti, pa bi moral...