Državni sekretar na ministrstvu za zdravje Marjan Pintar / Foto: Nebojša Tejić/STA

Glede na analizo primerni lokaciji za gorenjsko regijsko bolnišnico Kranj in Radovljica

Ljubljana – Ministrstvo za zdravje je županom Kranja, Radovljice in Jesenic predstavilo analizo primernosti lokacije nove gorenjske regijske bolnišnice. Ta je pokazala, da sta primerni lokaciji Kranj in Radovljica, ki se razlikujeta v podrobnostih, lokacija na Jesenicah pa ne ustreza prostorskim pogojem, je dejal državni sekretar na ministrstvu Marjan Pintar.

Pintar je v današnji izjavi za medije dejal, da se na Gorenjskem pogovarjajo o bolnišnici s približno 600 posteljami. "Za to potrebujemo okoli 60.000 kvadratnih metrov veliko parcelo in še okoli 40.000 kvadratnih metrov za morebitne širitve te bolnišnice v prihodnosti," je povedal Pintar.

Analizo z naslovom Presoja umestitve gorenjske regijske bolnišnice v prostor - primerjava potencialnih lokacij z urbanističnega in ekonomskega vidika je izdelalo podjetje Elmarkt iz Kopra. "Izbrali smo izvajalca, ki ni neposredno povezan s tem okoljem, prav z namenom, da bi dobili čim bolj objektivno presojo," je poudaril Pintar.

Občine imajo do petka čas, da na analizo podajo morebitne pripombe. "Te bomo ocenili in, v kolikor bo treba, korigirali ocene. Končna odločitev za lokacijo pa je v pristojnosti države in jo bo sprejela vlada," je dejal Pintar.

Vlada pa bo po njegovih besedah lokacijo določila po pripravi gradiva "v sorazmerno kratkem času", ta analiza pa je zgolj pripomoček za vladno odločitev.

V analizi so bile možne lokacije za bolnišnico ocenjene s časovnega in zdravstvenega vidika, vidika dostopnosti, primernosti prostora, izvedljivosti investicije in stroškov izgradnje bolnišnice. Skupaj pa je nekoliko več točk dobila lokacija v Radovljici.

Direktor podjetja Elmarkt Andraž Eller je dejal, da z vidika dostopnosti posameznih naselij v regiji do posamezne lokacije za slabo minuto prednjači lokacija v Kranju, ta lokacija prednjači tudi z vidika družbene infrastrukture, ki je že na razpolago na tem območju. Z vidika prostorske strategije razvoja Slovenije do leta 2050 ustrezata obe lokaciji, prav tako sta obe približno enako izpostavljeni hrupu in enakovredni glede kraja bivanja zaposlenih.

Lokacija v Radovljici prednjači z vidika policentričnega razvoja regije, je cenejša in bolj izvedljiva. V Kranju je namreč lokacija evidentirana kot arheološko najdišče, kjer so predpisana izkopavanja, ob tem v Kranju po sredini parcele potekajo visokonapetostni kablovodi, ki bi jih bilo treba nujno prestaviti, za to pa sprejeti državni prostorski načrt. Lokacija v Radovljici je bolj dostopna starejšim nad 65 let, po številu oskrbovancev v domovih starejših občanov pa je bil bolje ocenjen Kranj.

Ministrstvo je podjetju za analizo plačalo 34.500 evrov in DDV.

Po Pintarjevih besedah naj bi novo gorenjsko regijsko bolnišnico zgradili v roku šestih let, gradnja pa je ocenjena na 305 milijonov evrov. Vanjo bodo preselili nekatere dejavnosti iz Splošne bolnišnice Jesenice, ki bo ostala kot negovalna bolnišnica, in morda tudi iz drugih gorenjskih bolnišnic. Novi bolnišnici se bo pridružil tudi urgentni center.

Oddajte svoj komentar

Kranj 27°

pretežno jasno
vlažnost: 57 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

15/30

nedelja

16/29

ponedeljek

16/28

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

OBVESTILA / Škofja Loka, 21. julij 2024

Srebrna maša Robija Friškovca

OBVESTILA / Šmarjetna gora, 21. julij 2024

Praznovanje godu sv. Marjete

OBVESTILA / Škofja Loka, 21. julij 2024

Srebrna maša Robija Friškovca

OBVESTILA / Šmarjetna gora, 21. julij 2024

Blagoslov vozil na Šmarjetni gori

RAZSTAVE / Kranj, 22. julij 2024

Razstava udeleženk likovnega tečaja

IZLETI / Kranj, 23. julij 2024

Kolesarski izlet v dolino Hrastnice

PRIREDITVE / Britof, 25. julij 2024

Na ogled predstave Čevljar Baron

IZLETI / Kranj, 1. avgust 2024

Planinsko-pohodniški izlet DU Kranj

 

 
 

 

 
 
 

Po analizi rahla prednost lokaciji v Radovljici / 23:18, 20. julij

Jest se sploh čudim, kako nekomu pride na misel, bolnišnico v Radovljico. No, ideja je že nekaj let stara, tako, da kot se tu pravi, da novi...

Sprememba lastništva v Adrii Tehnika / 21:17, 19. julij

Ali smo Slovenci res tako slabi gospodarji, da moramo kar razprodajati naše firme? Upam, da se ne spomnijo in komu prodajo kar celo Slovenijo.

Sprostili bodo promet s traktorji / 21:14, 19. julij

Nimam nič proti, bi bilo pa lepo od kmetov, da bi, kadar nanosijo zemljo ali druge zadeve na cesto, da to tudi pospravijo za seboj.

Po analizi rahla prednost lokaciji v Radovljici / 07:55, 19. julij

Ne more biti regijska bolnišnica v neki vasi. Samo Kranj je primerna lokacija. V Radovljici naj pustijo neokrnjeno naravo. Sicer bo župan sl...

Po analizi rahla prednost lokaciji v Radovljici / 22:29, 18. julij

Merker1 malo si preberi:
https://www.gorenjskiglas.si/article/20240321/PIS/240329945/1241/gorenjska-bolnisnica

Po analizi rahla prednost lokaciji v Radovljici / 14:19, 18. julij

Tako Radovljica kot Jesenice so za spodnji konec Gorenjske, ki je doslej nihče ni nič vprašal, pa bi moral, predaleč. Nihče se ne ukvarja s ...

Analiza / 14:03, 18. julij

Ob razpravah o lokaciji nove gorenjske bolnišnice naj opozorim na argument, ki ga v analizi ministrstva za zdravje ni zaslediti, pa bi moral...