Bi posodili denar državi?

Danes se na Ljubljanski borzi začenja trgovanje z obveznicami za državljane, ki jih je država izdala prvič doslej. Na ministrstvu so bili v času, ko je potekal vpis, precej skopi s podatki, kot pa je po zaključku razkril finančni minister Klemen Boštjančič, je bil odziv precejšen. Državljani so jih vpisali celo za nekaj milijonov več od sprva predvidenih 250 milijonov evrov. Razveseljivo je tudi dejstvo, da je kar 60 odstotkov vpisnikov na novo odprlo trgovalni račun, kar pomeni, da je bil dosežen tudi eden od poglavitnih namenov izdaje, ki si ga je zadalo ministrstvo – povečati zanimanje za kapitalske trge med državljani.

Slovenci tradicionalno namreč nismo naklonjeni donosnejšim, a tudi nekoliko bolj tveganim oblikam plemenitenja premoženja. Približno 29 milijard evrov leži na bančnih računih, in to kljub nizkim obrestnim meram. Pri tem prevečkrat pozabimo, da prehajamo obdobje izrazite inflacije. Tisoč evrov, ki smo jih v začetku leta 2021 položili na bančni račun, je danes realno vrednih za petino manj. Rast cen je bila v tem času namreč skoraj dvajsetodstotna.

Prav zaradi pregovorne previdnosti bi lahko rekli, da so t. i. ljudske obveznice za slovenske varčevalce primerna alternativa depozitom. Predstavljajo namreč zelo varno naložbo, saj bi se nam stava sfižila le v primeru bankrota države, česar pa seveda ne gre pričakovati, ne glede na to, kako kritični smo do vsakokratne oblasti. V treh letih do dospetja ljudskih obveznic (če jih seveda ne bomo že prej prodali drugemu kupcu) si na letni ravni zagotovimo 3,4-odstotne obresti. To je precej več kot ponujajo banke na vezane vloge, če pa predpostavimo, da se bo inflacija v prihodnje še naprej umirjala (trenutno znaša 3,3 odstotka), pa se morda lahko nadejamo tudi nekaj malega realnega donosa.

Ljudske obveznice pa imajo še eno plat, ki morda z vidika posameznega varčevalca ni tako v ospredju, a je še pomembnejša za splošno blaginjo. Z nakupom obveznice, poenostavljeno povedano, v zameno za obresti denar posodimo državi. V primeru izdaje ljudskih obveznic se je torej država za tri leta zadolžila pri državljanih v višini dobre četrt milijarde evrov. Kot pojasnjujejo na ministrstvu za finance, bodo s tem zagotovili dodatna sredstva v obdobju, ko bo obnova po avgustovskih poplavah potekala najbolj intenzivno.

Če odrežemo vsaj manjši kos 29-milijardne pogače, ki izgublja vrednost na bankah v večinoma tuji lasti, si torej lahko financiramo ne le obnove po poplavah, ampak tudi prihodnji razvoj države, namesto da se zadolžujemo drugod. Izdaja ljudskih obveznic je torej korak v pravo smer. Upajmo, da ne zadnji.

Oddaj svoj komentar

Kranj 26°

jasno
vlažnost: 33 %
veter: JZ, hitrost: 11 km/h

6/28

nedelja

10/25

ponedeljek

10/15

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

OBVESTILA / Kranj, 14. april 2024

Srečanje invalidov MDI Kranj

OBVESTILA / Kranj, 14. april 2024

55 let invalidov MDI Kranj

DELAVNICE / Šenčur, Tupaliče, 16. april 2024

Muzicirajmo skupaj, kulinarična delavnica

IZLETI / Cerklje, 16. april 2024

Planinski izlet DU Cerklje

IZLETI / Kranj, 18. april 2024

Planinsko-pohodniški izlet na Jelenk

PRIREDITVE / Kranj, 18. april 2024

Navigacija ?GPS v gorah

 

 
 

 

 
 
 

Je bil gradbeni poseg na Veliki planini nezakonit / 09:01, 9. april

Skrajni čas je bil, da se je elektrificiralo tudi pastirsko naselje "Veliki stan", saj so inšpektorji neprestano kaznovali in grozili kmetom...

Gradivo za drugi tir do Kranja pripravljeno / 18:45, 7. april

Orehek je od Kranja oddaljen cca 2km. Kako bo vlak ustavil v Kranju, če bo na Orehku njegova hitrost 160km/h?
Zakaj ni v planu izgradnja ŽP na Orehku vsaj za lokalne vlake?

Gradivo za drugi tir do Kranja pripravljeno / 01:54, 7. april

Vrhunska pravljica.

Vsakega petega kršitelja so opozorili / 10:51, 4. april

Če nisi pripet, ti teži alarm v avtu. To je varnostno namenoma moteče, tako da se moraš pripeti.

Dela na Betinu predčasno končana / 06:58, 26. marec

Ko Noe dela barko. Gradbinci res nismo.

Gorenjska bolnišnica / 11:19, 25. marec

Bravo Dr. Aleksander Stepanović! Vsa čast za napisano! Edina logična lokacija je Kranj po vseh merilih.

Kranj diha z vojašnico / 08:48, 25. marec

Migranti s svojo rodnostjo ne bodo popravili rodnosti Slovenije, ampak naredili Slovenijo neslovensko in uničili naš narod in našo kulturo.K...