V primeru nezgode v tujini se z urejenim zavarovanjem lahko izognete plačilu praviloma visokih stroškov zdravstvenih storitev. / Foto: Tina Dokl

Pred dopustom ne pozabite na zavarovanje

Na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije pred začetkom dopustniške sezone opozarjajo na pravočasno ureditev zdravstvenega zavarovanja in pridobitev evropske kartice zdravstvenega zavarovanja.

ZZZS svetuje, naj zavarovanci kombinirajo evropsko kartico z dodatnim komercialnim zavarovanjem, da bodo njihovi dopusti varni in brezskrbni.

Ljubljana – Zavod za zdravstveno zavarovanje je v lanskem letu izdal 642.738 evropskih kartic. Klemen Ganziti, direktor področja za urejanje zavarovanj in mednarodno zdravstveno zavarovanje pri ZZZS, je na nedavni novinarski konferenci opozoril: »Ljudem svetujemo, naj pogledajo veljavnost stare kartice. Kartice ne vrzite stran, ko se vrnete z dopusta, shranite jo. Čeprav je brezplačna, prosimo, da jo obdržite. Naročilo nove je namreč možno šele 30 dni pred iztekom stare kartice.« Večina kartic je veljavna eno leto, medtem ko so kartice za upokojence, njihove zavarovane družinske člane in otroke do 18. leta starosti, če sami niso zavarovanci, veljavne pet let oziroma do otrokovega 18. leta.

Evropska kartica ali komercialno zavarovanje

Zavarovanci v Sloveniji imajo pravico do nujnega oziroma potrebnega zdravljenja tudi med začasnim bivanjem v tujini. Obseg teh pravic in način uveljavljanja sta odvisna od države, v kateri so. V državah Evropske unije, Evropskega gospodarskega prostora, Švici in Združenem kraljestvu lahko zavarovanci s pomočjo evropske kartice uveljavljajo nujne zdravstvene storitve pri zdravnikih in ustanovah, ki so del javne zdravstvene mreže. V državah, s katerimi ima Slovenija sklenjene sporazume o socialnem zavarovanju, zavarovanci potrebujejo poleg evropske kartice tudi spremni dopis in potni list. V nekaterih primerih se morajo pred uporabo storitev oglasiti na lokalnem uradu zdravstvene zavarovalnice.

Za potovanja v države, kot so Egipt, Japonska, Kitajska, ZDA in Mehika, kjer evropska kartica ne velja, ZZZS priporoča sklenitev komercialnega zavarovanja z medicinsko asistenco. Klemen Ganziti je opozoril, da komercialna zavarovanja pogosto ne pokrivajo stroškov zdravljenja predhodnih zdravstvenih stanj, medtem ko evropska kartica krije tudi te stroške. Poleg tega so komercialna zavarovanja pogosto omejena po višini kritja in izključujejo določena bolezenska stanja.

Če zavarovanec med bivanjem v tujini sam poravna stroške zdravstvenih storitev, lahko pri ZZZS s spletnim obrazcem zaprosi za povračilo teh stroškov. ZZZS bo povrnila stroške v višini, ki bi jih priznala ustrezna tuja zdravstvena zavarovalnica, pod pogojem, da zavarovanec predloži potrebno zdravstveno dokumentacijo. Ta možnost velja za države Evropske unije, Evropskega gospodarskega prostora, Švico, Združeno kraljestvo, Bosno in Hercegovino, Severno Makedonijo, Srbijo in Črno goro.

Evropska kartica ne krije vsega

Pomembno je vedeti, da evropska kartica ne krije stroškov prevoza iz tujine v Slovenijo, zdravstvenih storitev v zasebnih ambulantah, stroškov participacije oziroma obveznih doplačil ter prevoza s helikopterjem zaradi poškodbe na smučišču. ZZZS svetuje, naj zavarovanci kombinirajo evropsko kartico z dodatnim komercialnim zavarovanjem, da bodo njihovi dopusti varni in brezskrbni.

Oddajte svoj komentar

Kranj 16°

zmerno oblačno
vlažnost: 98 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

15/29

nedelja

17/29

ponedeljek

16/29

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

OBVESTILA / Škofja Loka, 21. julij 2024

Srebrna maša Robija Friškovca

OBVESTILA / Šmarjetna gora, 21. julij 2024

Praznovanje godu sv. Marjete

OBVESTILA / Škofja Loka, 21. julij 2024

Srebrna maša Robija Friškovca

OBVESTILA / Šmarjetna gora, 21. julij 2024

Blagoslov vozil na Šmarjetni gori

RAZSTAVE / Kranj, 22. julij 2024

Razstava udeleženk likovnega tečaja

IZLETI / Kranj, 23. julij 2024

Kolesarski izlet v dolino Hrastnice

PRIREDITVE / Britof, 25. julij 2024

Na ogled predstave Čevljar Baron

IZLETI / Kranj, 1. avgust 2024

Planinsko-pohodniški izlet DU Kranj

 

 
 

 

 
 
 

Po analizi rahla prednost lokaciji v Radovljici / 23:18, 20. julij

Jest se sploh čudim, kako nekomu pride na misel, bolnišnico v Radovljico. No, ideja je že nekaj let stara, tako, da kot se tu pravi, da novi...

Sprememba lastništva v Adrii Tehnika / 21:17, 19. julij

Ali smo Slovenci res tako slabi gospodarji, da moramo kar razprodajati naše firme? Upam, da se ne spomnijo in komu prodajo kar celo Slovenijo.

Sprostili bodo promet s traktorji / 21:14, 19. julij

Nimam nič proti, bi bilo pa lepo od kmetov, da bi, kadar nanosijo zemljo ali druge zadeve na cesto, da to tudi pospravijo za seboj.

Po analizi rahla prednost lokaciji v Radovljici / 07:55, 19. julij

Ne more biti regijska bolnišnica v neki vasi. Samo Kranj je primerna lokacija. V Radovljici naj pustijo neokrnjeno naravo. Sicer bo župan sl...

Po analizi rahla prednost lokaciji v Radovljici / 22:29, 18. julij

Merker1 malo si preberi:
https://www.gorenjskiglas.si/article/20240321/PIS/240329945/1241/gorenjska-bolnisnica

Po analizi rahla prednost lokaciji v Radovljici / 14:19, 18. julij

Tako Radovljica kot Jesenice so za spodnji konec Gorenjske, ki je doslej nihče ni nič vprašal, pa bi moral, predaleč. Nihče se ne ukvarja s ...

Analiza / 14:03, 18. julij

Ob razpravah o lokaciji nove gorenjske bolnišnice naj opozorim na argument, ki ga v analizi ministrstva za zdravje ni zaslediti, pa bi moral...