Bojan Mijatović / Foto: Aleš Senožetnik

Živali, prijatelji in apno

V sklopu festivalskega dogajanja na Kamfestu sta te dni na ogled tudi fotografski razstavi Bojana Mijatovića in Dušana Letnarja.

Kamnik – Kamfest, ki tradicionalno popestri avgustovske dneve v Kamniku, tudi letos ponuja pestro paleto kulturnih dogodkov. V sklopu t. i. DDV programa festivala sta se v petek in sredo odprli tudi fotografski razstavi Bojana Mijatovića in Dušana Letnarja. Čeprav sta oba avtorja Kamničana, tudi člana Foto kluba Kamnik, pa je v njunem fotografskem izražanju le malo podobnosti.

S krajšim odprtjem je v petek na zidu Kreativne četrti Barutana najprej zaživela Mijatovićeva razstava Živali in prijatelji, ki že z naslovom opozarja na problematiko naslavljanja ali razumevanja pomena in nakaže, da gre za igro. »Ali žival ne more biti prijatelj in prijatelj ne more biti žival?« se sprašuje spremni tekst.

Gre za že tretjo avtorjevo serijo z enakim naslovom, in kot pravi, gotovo ne zadnjo. Tokratna postavitev pa skozi velikoformatne fotografije na barutanskem zidu še dodatno poudari značilen pristop avtorja, sicer diplomanta fotografije na ljubljanskem Vistu, ki trenutno končuje magistrski študij slikarstva na Akademiji za likovno umetnost.

Skozi razstavo Mijatović eksperimentira s svojim fotografskim arhivom, ga raziskuje, manipulira s podobami, intervenira v vsebino fotografij in na ta način razvija sebi lasten jezik. V nekaterih primerih s pomočjo digitalne manipulacije živali spremeni barvo ali pa jih prestavlja v nova okolja, v fotografije vključuje elemente z drugih fotografij … Kljub manipulacijam, ki jih uporablja, pa te ne zamejujejo gledalčevega dojemanja fotografij oz. kot pravi spremni tekst ob razstavi: mu še vedno pušča prosto pot, kako si te podobe razlaga.

V sredo se je v prostorih Foto kluba Kamnik odprla še razstava APN! Dušana Letnarja, s čimer je atelje kamniških fotografov prvič postal tudi razstavni prostor. Če Mijatović z različnimi posegi in eksperimenti raziskuje meje fotografije, Letnar ostaja zvest dokumentarni tradiciji fotografskega ustvarjanja. Kot je v spremnem besedilu zapisal Anže Slana, je avtor izvrsten opazovalec okolice, o čemer priča tudi serija APN!, ki skozi serijo dvanajstih fotografij predstavlja potek žganja apna, nekdaj pomembne dejavnosti na Kamniškem, ki pa vse bolj izginja iz sodobnega življenja. »Dušanova serija APN! ulovi precej fluidno dogajanje, ki mu je priča vedno manj posameznikov, in tako ta spomin ohranja za zanamce,« je svoj zapis zaključil Slana, jaz pa na tem mestu dodajam, da svojstven pečat prizorom kulturne dediščine, ki je vse bolj stvar preteklosti, dajejo tudi fotografije, izdelane na srebrno-želatinast papir v klubski temnici, s čimer je avtor znova dokazal, da obvlada tudi ta del fotografskega ustvarjanja, ga s tem ohranja in neguje ter pomaga, da ne bi (p)ostal le del fotografske zapuščine.

Mijatovičeva razstava je na ogled do nadaljnjega, Letnarjeva pa le še do nedelje med 17. in 21. uro.

Oddajte svoj komentar

Kranj 12°

oblačno
vlažnost: 98 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

10/16

nedelja

9/20

ponedeljek

10/17

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

RAZSTAVE / Sovodenj, Ermanovec, 25. september 2022

Razstava gob

ŠPORT / Žiri, 25. september 2022

Markov tek

GLASBA / Križe, 25. september 2022

Koncert Prifarskih muzikantov

PRIREDITVE / Naklo, Šenčur, 26. september 2022

Delavnici orientalskih plesov

IZLETI / Kranj, 27. september 2022

Kolesarski izlet

PRIREDITVE / Strahinj, 27. september 2022

Turizem in lokalno okolje

OBVESTILA / Šenčur, 27. september 2022

Vadba za zdravo hrbtenico

PRIREDITVE / Naklo, Šenčur, 28. september 2022

Delavnici orientalskih plesov

 

 
 

 

 
 
 

Ne hujskajmo drug drugega / 06:29, 25. september

Slovenci si svobodo razlagamo drugače kot ostali narodi. Zato smo tako drugačni od drugih. Zato ne bomo nikoli velik narod.

Ne hujskajmo drug drugega / 21:32, 24. september

Kje pa je tretji totalitarizem, ki ga Evropa prizna, SLO pa (še ) ne. Črna knjiga komunizma po Wikipediji 93.360 ooo žrtev komunizma brez ...

Energetska sanacija doma / 09:09, 24. september

83 let stara stavba? Pri projektiranju so verjetno morali spoštovati zakon o varstvu kulturne dediščine. Zato tako dolga priprava projektne dokumentacije.

Energetska sanacija doma / 01:17, 24. september

SAMI BEBOTI NA POLOŽAJIH.,

Energetska sanacija doma / 01:16, 24. september

Da ne omenjam zadnjega odstavka,. Koliko denarja manjka in kako bi jih lahko zbrali.
In zakaj je potrebnih več sredstev, če je pogodba podpisana.

Energetska sanacija doma / 01:10, 24. september

Pa to ni res. Od leta 2016 se ureja dokumentacija. EJ, eni papirji. 6 let.... pa ne mi zdaj plozat, ker vsi vemo, kako to laufa. To gamad preverit, kaj dela..... in takoj ADIJO.

Vloženi interpelaciji zoper dve ministrici / 00:58, 24. september

Za mene....in mojo družbo pa Grims sploh ni napačen. V bistvu se popolnoma strinjam z njim. In jasno moram pripisat, da nisem SDS-ovka,