Učenje risanja Knafelčeve markacije na tečaju za markaciste PZS / Foto: Aljoša Koroša

Markacisti vabijo v svoje vrste

Za dobro označene in urejene planinske poti v naših gorah in sredogorju skrbi skoraj devetsto usposobljenih markacistov, ker pa imajo zaradi vse večjega obiska planincev dela vedno več, potrebujejo nove in pomlajene moči.

Da bodo markacisti obnovili še več planinskih poti, lahko vsak s SMS-sporočilom POT5 na 1919 pomaga z donacijo 5 evrov.

Kranj – Pod okriljem Planinske zveze Slovenije je registriranih 884 markacistov in inštruktorjev markacistov, vsak med njimi pa preračunano skrbi za več kot enajst kilometrov planinskih poti, kar predstavlja skoraj dvakratno dolžino poti iz Vrat po zelo zahtevni Tominškovi poti na Triglav. Registrirani markacisti v planinskih društvih, ki jim na terenu pomagajo še številni drugi prostovoljci, so v letu 2021 obnovi in vzdrževanju planinskih poti namenili 35.316 prostovoljnih ur dela, tehnična skupina Komisije za planinske poti PZS, ki skrbi za zahtevne in zelo zahtevne planinske poti v visokogorju, pa je dodala še 1540 prostovoljnih ur.

Dobrodošla je vsaka nova moč

Njihovo delo ni zgolj risanje rdeče-belih Knafelčevih markacij, ampak še mnogo več – planinske poti, ki so v skrbništvu njihovih planinskih društev, stalno nadzorujejo, izvajajo tehnične ukrepe za njihovo prehodnost, obnavljajo napise in postavljajo usmerjevalne table. Zaradi vplivov erozije, strmine ali odprtosti nadelujejo dodatne utrditve iz lesa, kot so stopnice, bočne opore ali lesene ograje, v visokogorju in tudi drugje, kjer so zahtevni, izpostavljeni in nevarni prehodi, pa vgrajujejo kline in jeklenice. Čeprav zahtevno, je to delo tudi sprostitev in užitek, pravi Katarina Kotnik, strokovna sodelavka Planinske zveze Slovenije in dolgoletna markacistka iz Planinskega društva Medvode. »Število markacistov sicer počasi narašča, a je tudi obisk gora vse večji, zato imamo tudi markacisti vedno več dela. Planinske poti se neprestano spreminjajo, tako zaradi človeškega faktorja kot zaradi delovanja narave. Želimo si, da bi markacija planince pravilno vodila k njihovemu cilju. Marsikdo meni, da bližnjica skrajša kak ovinek, le redki pa se zavedamo, kako ti koraki po njej uničujejo planinsko pot. Utrjujejo smer hudourniških voda, ki s svojo razdiralno močjo drejo na planinsko pot in kmalu odplaknejo podlago pa tudi lesena varovala, erozijske zaščite. Markacisti na tečaju pridobimo ustrezna znanja, da planinske poti usmerjamo prilagojeno naravnim značilnostim. Opravljamo različna dela, od enostavnega čiščenja in vzdrževanja poti pa do najzahtevnejših del z motorno žago, vrtalko ... Vsak pomaga glede na svoje zmožnosti in znanja. Nekateri se pridružijo tudi tehnični skupini, ki svoje delo opravlja na najzahtevnejših akcijah v visokogorju ob podpori helikopterja. Žal nas ni toliko, da bi svoj prosti čas lahko preprosto uskladili z naravnimi silami na planinskih poteh. Delamo po svojih močeh in vsak prispevek k temu je še kako zaželen. Delo je prostovoljno in predstavlja sprostitev od stresnega vsakdana, družba je dobra, razpoloženje odlično, opravljeno delo pa nam je v posebno zadovoljstvo. Povprečna starost markacistov je 53 let in dobrodošla je vsaka nova moč, še zlasti pa si želimo, da se nam pridružijo tudi mladi.«

Kakovostno delo markacistov in enotni postopki urejanja planinskih poti so rezultat usposabljanj, ki jih že vrsto let izvaja Komisija za planinske poti Planinske zveze Slovenije. Letošnji tečaji za markaciste so se začeli aprila in bodo potekali vse do jeseni. Eden od tečajev bo med 20. in 22. majem v Kamniški Bistrici. Letošnji tečaji so že polno zasedeni, a na PZS že zbirajo predprijave vseh, ki jih to še zanima.

Oddajte svoj komentar

Kranj -1°

oblačno
vlažnost: 95 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

-4/10

petek

-3/10

sobota

-7/1

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

 

 

 

 

 

DELAVNICE / Šenčur, 3. februar 2023

Pomoč pri računalništvu in telefoniji

PRIREDITVE / Tržič, 3. februar 2023

39. Tržič poje 2023

PRIREDITVE / Gorenjska, 3. februar 2023

Pred slovenskim kulturnim praznikom

OBVESTILA / Kranj, Šenčur, 3. februar 2023

Meritve tlaka, holesterola in sladkorja

GLEDALIŠČE / Jesenice, 4. februar 2023

V Gledališču Toneta Čufarja Jesenice

PRIREDITVE / Gorenjska, 5. februar 2023

Pred slovenskim kulturnim praznikom

PRIREDITVE / Gorenjska, 6. februar 2023

Pred slovenskim kulturnim praznikom

OBVESTILA / Naklo, Šenčur, 6. februar 2023

Vadba za zdravo hrbtenico

 

 
 

 

 
 
 

Nesebično je branil Slovence / 15:52, 2. februar

Fuknjeni so tisti, ki častijo morilce Slovencev. In teh je ogromno.

Nesebično je branil Slovence / 11:42, 2. februar

Janz Novakov,a ti je že kdo povedal,da si fuknjen?

Nesebično je branil Slovence / 08:38, 2. februar

In na kaj ste ob razpihovanju in širjenju sovraštva lahko ponosni?

Nesebično je branil Slovence / 12:07, 30. januar

Največji sovražnik komunistov in revolucije. Ponosni Slovenci so in bodo vedno sovražniki Slovenske levice.

Gasilcem v čast / 13:42, 25. januar

Izbor ene besede leta je ZAME nesmiseln. Jaz takoj dobim asociacijo na Begunje. ZAME je smiselna samo povezava več besed. Bom dal primer od ...

Beseda leta je gasilec / 08:53, 25. januar

.
B O L A N O !!!
.

Občina Jesenice z dvema podžupanjama / 09:12, 23. januar

Spanje na Jesenicah se nadaljuje. Bravo volilci.