Janez Žakelj (NSi) / Foto: arhiv GG

Odkrili napako: poslanec bo Žakelj, ne Černetova

Zaradi računalniške napake je državna volilna komisija poslanski mandat napačno pripisala Kranjčanki Ani Černe (Levica). V državni zbor gre po uradnih rezultatih volitev žirovski župan Janez Žakelj (NSi).

»Kot se je izkazalo ob dodatnem preverjanju izidov volitev s strani neodvisnih strokovnjakov, obstoječa programska oprema vsebuje napako v d'Hondtovem sistemu dodeljevanja mandatov. Zato je prišlo do nepravilnega izračuna na podlagi 93. člena zakona v primeru, ko je ena od list po d'Hondtovem sistemu prejela osem ali več mandatov. Na volitvah leta 2014 in 2018 se to ni zgodilo, zato se takrat ta napaka ni udejanjila in torej ni vplivala na izide. Na letošnjih volitvah pa sta dve listi, Gibanje Svoboda in SDS, dobili osem ali več mandatov, zato se je pripetila omenjena napaka,« so razložili v državni volilni komisiji.

Kranj – »Kaj takega se v 21. stoletju in v zreli demokraciji ne bi smelo zgoditi. Tega nikakor nisem pričakovala,« je dejala kranjska mestna svetnica Ana Černe (Levica), za katero je na podlagi neuradnih rezultatov aprilskih volitev še do minule sobote kazalo, da je izvoljena za državno poslanko. V soboto pa je sledil šok: državna volilna komisija (DVK) je sporočila, da je pri izračunu poslanskih mandatov prišlo do napake in da Černetova ne bo nova poslanka. Po novih izračunih je bil namreč namesto nje v 1. volilni enoti Kranj izvoljen žirovski župan Janez Žakelj (NSi). Enaka usoda kot Černetovo je doletela še pet nesojenih poslancev, ki naj bi bili izvoljeni drugod po Sloveniji, a prav tako ne bodo videli poslanskih klopi. Razmerje med strankami v novem sklicu državnega zbora se sicer ni spremenilo, predsednik republike Borut Pahor pa je ustanovno sejo novega državnega zbora sklical v petek, 13. maja, ob 11. uri.

Najprej poročali mediji, sledil je klic iz stranke

Černetova je za novico, da ni bila izvoljena, izvedela iz medijev v soboto, ko je DVK o tem tudi obvestila javnost, kmalu zatem pa je prejela klic iz strankine centrale. »K sreči sem trenutno na porodniškem dopustu, ta se mi izteče konec maja, zato svojemu delodajalcu še nisem dala odpovedi, so pa pri delodajalcu že razmišljali o objavi razpisa za moje nadomeščanje. Pri tistih, ki so že dali odpoved v službi, ker so bili prepričani o izvolitvi, pa to gotovo ni prijetna situacija. Tudi jaz, če bi ne bila na porodniškem dopustu, bi v tem času zagotovo že prekinila delovno razmerje, saj je edino logično, da delodajalcu čim prej omogočiš poiskati zamenjavo,« je še povedala Černetova.

Napako odkrili v petek

Do napačnega izračuna šestih poslanskih mandatov je prišlo zaradi računalniške napake, je v soboto, ko je potrdila končne rezultate državnozborskih volitev, sporočila DVK. Kot so pojasnili, so napako odkrili, ko je posebna strokovna skupina minuli petek opravila dodatno preverjanje izidov volitev. V skupini so sodelovali predstavniki podjetij Intelcom in Genis, ki so razvijalci in vzdrževalci programske opreme za izračun izidov volitev, ter neodvisni svetovalec Andrej Bauer s Fakultete za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani. Za zagotavljanje čim višje stopnje pravilnosti in možnosti odkrivanja napak so člani strokovne skupine primerjali rezultate izračunov treh neodvisnih programskih komponent: stare programske opreme, s katero so izračunali razultate volitev v letih 2014 in 2018 ter začasne rezultate letošnjih volitev, nove programske opreme, ki jo je razvilo podjetje Genis, in programa, ki ga je razvil Andrej Bauer po naročilu DVK za zagotavljanje neodvisnega preverjanja izidov. Ko so ugotovili, da se rezultati ne ujemajo, so o tem takoj obvestili direktorja službe DVK Dušana Vučka.

V DVK so zagotovili, da so mandati zdaj pravilno izračunani, predsednik republike Borut Pahor pa je ob podpisu ukaza o sklicu ustanovne seje državnega zbora poudaril, da je bil volilni proces »pošten in transparenten«.

Oddajte svoj komentar

Kranj 9°

pretežno jasno
vlažnost: 98 %
veter: JZ, hitrost: 11 km/h

8/22

četrtek

8/23

petek

7/22

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

 

PRIREDITVE / Jesenice, 6. oktober 2022

Za otroke

IZLETI / Naklo, 6. oktober 2022

Kolesarski izlet v neznano

PRIREDITVE / Jesenice, 7. oktober 2022

Za otroke

GLASBA / Milje, 7. oktober 2022

Spet ljudsko petje

GLASBA / Tržič, 7. oktober 2022

Ena po domače

PRIREDITVE / Visoko, 7. oktober 2022

Krajevni praznik Visoko - Milje

GLEDALIŠČE / Visoko, 8. oktober 2022

Mali otroci, veliki problemi

IZLETI / Šenčur, 8. oktober 2022

Juliana trail Log pod Mangartom–Trbiž

 

 
 

 

 
 
 

Srečanje upokojencev pohodnikov v Kranju / 20:12, 5. oktober

Rajš žbu u kolen kukr pa z upokojenci bilo kam.
Pa to še ni vse .
( se nadaljuje)

V Železnikih ponosni na športno dvorano / 19:43, 5. oktober

Kakšna SREČAAA, da imamo Domel + še ene firme in privatnike..... vse zanesenjake nekoč, ki so zgradili bazen in športno dvorano. Kaj vse s...

Nasveti pred kurilno sezono / 15:58, 5. oktober

Vse to se kuri že od nekdaj. Zapreš okna in..... to je mala malca, kuker ga serjejo za ozračje velesile.

Srečanje upokojencev pohodnikov v Kranju / 15:53, 5. oktober

100 penzičev <3 - vsa čast. Ta društva so zlata vredna. Da greš na izlet, med ljudi.....Imam znanko v LJ, kjer se nič ne dogaja. Tako da vs...

V Antonovem vrtcu zvišali cene / 15:47, 5. oktober

Okoli 500 € na mesec........... ubogi starši, če so na minimalnih plačah. No ja, saj je nekje izračun, da te stane otrok do 'kruha' kot ena...

Hrano so lahko tudi izmenjali / 15:34, 5. oktober

VSEE pohvale vredno ta izmenjava............ dokler se ne bo umešala elitna inšpekcija.

Končno sanacija kranjske obvoznice / 18:39, 4. oktober

Bolj je žalostno, da gradbena stroka ni sposobna pripraviti projekt in ga nadzorovat. Ne zamerim Husoti in Krasniqiju, če ne znata asfalt položit.