Helikoptersko reševanje

Predlog, pravzaprav zahteva po nujni reorganizaciji helikopterske nujne medicinske pomoči, da bo primerljiva podobnim sistemom po Evropi, ni nekaj novega – na to se opozarja že domala od njenih začetkov pred dobrima dvema desetletjema. Helikoptersko reševanje bi moralo biti učinkovit način nudenja nujne medicinske pomoči, zlasti ko mora pomoč priti v oddaljen ali težko dostopen kraj, žal pa slovenski sistem tovrstnega reševanja v primerjavi z drugimi evropskimi državami že dolgo stagnira.

Stroka si je že dolgo enotna, da mora odgovornost za ureditev sistema helikopterske nujne medicinske pomoči prevzeti ministrstvo za zdravje, medtem ko ima danes naš sistem veliko »babic« – poleg ministrstva za zdravje še ministrstvi za notranje zadeve in obrambo, kar vodi v nenehna in naporna medresorska usklajevanja, ki so prej kot ne cokla v razvoju. Osnovno vodilo pri reorganizaciji HNMP je, da aktivacijo helikopterjev v celoti prevzame dispečerski center zdravstva. Prenovljen sistem HNMP mora tudi pokrivati območje celotne Slovenije z najmanj tremi helikopterskimi bazami (danes sta dve na letališčih Brnik in Maribor), kar bi zagotavljalo čimprejšnji prihod strokovne medicinske pomoči do življenjsko ogroženih, tj. v največ 20 minutah po klicu na številko za klic v sili. Helikopterji za HNMP morajo seveda biti namensko opremljeni s sodobno medicinsko opremo in zmožni vzleteti v treh do petih minutah po alarmiranju. In ne nazadnje: primarne helikopterske reševalne prevoze bi morala izvajati pilotska ekipa, ki je namenjena samo tej službi. Država je koncesijo pred slabima dvema desetletjema že podelila AMZS, ki je prevoze z namenskim reševalnim helikopterjem izvajala v sodelovanju z zasebnim podjetjem Flycom. A se je »zlata doba« HNMP končala že po približno dveh mesecih zaradi birokratskih zapletov in neobjave mednarodnega razpisa za helikoptersko reševanje. Od tedaj vse prevoze za helikoptersko reševanje izvajata policija in vojska, pri čemer slednja to nalogo opravlja v nasprotju z evropsko uredbo.

Vsaj za splošno javnost pa so prejšnji teden prvič predstavili idejo, da bi bazo za helikoptersko reševanje z Brnika selili na letališče Lesce – proč od omejitev, ki jih postavljajo varnostne zahteve mednarodnega letališča in pogosta megla, ter bližje tistim, ki HNMP potrebujejo. Več kot 60 odstotkov nesreč, ki terjajo helikoptersko reševanje, se namreč zgodi v Julijskih Alpah. Odgovorni za izvajanje HNMP in gorskega reševanja so za, Občina Radovljica tudi. Naslednja poteza je torej na ministrstvu za zdravje, ki predlog, vsaj tako je razumeti, tudi podpira, da končno uveljavi svojo voljo in vizijo.

Oddajte svoj komentar

Kranj 29°

pretežno jasno
vlažnost: 41 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

12/30

torek

13/31

sreda

15/31

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

IZLETI / Kranj, 18. junij 2024

Kolesarski izlet DU Kranj

GLEDALIŠČE / Predoslje, 18. junij 2024

Martin Krpan

OBVESTILA / Žabnica, 18. junij 2024

Ogled poskusa in uporabe brezpilotnih letalnikov

OBVESTILA / Šenčur, Preddvor, 18. junij 2024

Umovadba, tombola

IZLETI / Cerklje, 18. junij 2024

Planinski izlet DU Cerklje

PRIREDITVE / Škofja Loka, 18. junij 2024

Zbornik Škofja Loka 1050

GLEDALIŠČE / Predoslje, 19. junij 2024

Martin Krpan

DELAVNICE / Naklo, Preddvor, 19. junij 2024

Ustvarjalna delavnica, umovadba, pohod

 

 
 

 

 
 
 

Objavili predlog nadgradnje proge / 08:11, 16. junij

Vprašati se je treba, ali je sploh dovolj prometa za tako drago investicijo, kot je predor pod Ljubljansko cesto.

Janša pozval Goloba k odstopu / 22:39, 12. junij

Kako Janša rad poudarja svoje preteklo delovanje in z njim obtožuje druge.

Požar na strehi osnovne šole / 09:26, 10. junij

Sedaj naj se izprsi "država". Njegova ideja je, da naj bi vsi na strehe dali panele, da bomo "samooskrbni". Solar se veseli.

Znani prvi neuradni delni izidi referendumov / 23:17, 9. junij

Trije dnevi predčasnih volitev proti enodnevnim rednim volitvam nikakor ni primerljivo in pošteno. Ni zastonj ugotovitev, da levičarji niso nikoli zmagali pošteno.

Subvencije za e-kolesa že na voljo / 20:25, 8. junij

Namesto za poplavljence, se denar razmetava za nepotrebna draga električna kolesa.

Prodaja Panvite ali kako levi in desni mešetarji razprodajajo Slovenijo / 11:57, 3. junij

Glede prodaje Mercatorja pa tole. Vlada JJ je prodala del Mercatorja domačinoma Šrotu in Bavčarju. Bratuškova pa vse skupaj Hrvatom. Ne poz...

V dvorcu Visoko na voljo električna kolesa / 10:29, 3. junij

Zavod Poljanska dolina ima preveč denarja, da ga zapravlja za draga električna kolesa. Običajna kolesa bi zadostovala, pa še za rekreacijo je poskrbljeno.