Novopečeno mis Karin Brežan je čakala tudi vožnja s kočijo Mihe Smoleja. / Foto: Tina Dokl

Izbrali že šestdeseto mis narcis

Pridna, delavna, komunikativna, simpatična ... To je le nekaj lastnosti, ki jih mora imeti prava mis narcis. Na 60. izboru v Planini pod Golico so izbrali letošnjo mis, Radovljičanko Karin Brežan.

Planina pod Golico – Letošnji, že 60. izbor za mis narcis v svojem jedru ostaja enak kot pred leti – še vedno je pomembno, da je dekle pametno, simpatično, iznajdljivo ter komunikativno. Kot je pojasnila Katja Medja, predsednica Turističnega društva Golica, ki je imelo v rokah organizacijske škarje in platno, je dogodek odlična priložnost, da se skupnost poveže, druži in zabava. »Prireditev živi, upam, da bo zaživela in zacvetela še bolj kot naše narcise,« je dejala.

Že desetletja stara tradicija izbora najlepše med narcisami, mis narcis, še vedno živi. Kot v zapisu Kako so v vaseh pod Golico včasih živeli? navaja Martina Klinar, je bila prireditev mis narcis v preteklosti osrednji dogodek v vasi Planina pod Golico. Izbrali so strokovno komisijo, v kateri niso bili samo predstavniki vasi, ampak tudi zunanji sodelavci in obiskovalci. »Vsak obiskovalec, ki je plačal vstopnino oziroma parkirnino; vstopnica je bila glasovnica za izbor mis. Dekle, ki je želelo nastopiti na izboru za najlepšo med narcisami, se je moralo prijaviti. Naloga komisije je bila, da pravično prešteje vse glasove in na koncu razglasi najlepšo ter prvo in drugo spremljevalko,« je zapisano. Čeprav so se časi spremenili, pa dogodek v Planino pod Golico še vedno privabi številne obiskovalce, mnoge zaradi glasbe in druženja, mnoge pa tudi zaradi samega izbora za dekle, ki bo vse leto nosilo naziv najlepše med narcisami. Letošnji, že 60. izbor za mis narcis v svojem jedru ostaja enak kot pred leti – še vedno je pomembno, da je dekle pametno, simpatično, iznajdljivo ter komunikativno. Kot je pojasnila Katja Medja, predsednica Turističnega društva Golica, ki je imelo v rokah organizacijske škarje in platno, je dogodek odlična priložnost, da se skupnost poveže, druži in zabava. »Prireditev živi, upam, da bo zaživela in zacvetela še bolj kot naše narcise. Vsekakor pa mora nova mis narcis poznati narcise,« je dejala in se zahvalila vsem, ki so bili pripravljeni priskočiti na pomoč.

Izbor poveže skupnost

Zabavno dogajanje, za katero je najprej skrbel The West Band, v večernih urah pa so na plesišče vabili Čuki, je privabilo lepo množico. Jeseničanka Barbara Pavlin se je udeležila že nekaj izborov za mis narcis, pretiranih sprememb ni opazila. »Zdi se mi, da je za lokalno okolje to pomembna prireditev. Dobra glasba, ples in zabava,« je strnila. Po drugi strani pa se domačin Franc Koblar prvih izborov spominja nekoliko drugače. Kot je dejal, je bilo včasih precej več obiskovalcev, ljudje pa so se tudi bolj zavedali pomena narcis. »Prava mis narcis mora znati živeti na vasi. Mora znati skuhati žgance, krape in podobno. Ne verjamem, da danes katera to zna,« se je pošalil. Janez Trpin iz Prihodov pa je pravo mis narcis označil za delavno in skrbno mater. »Kot je moja žena, ki je postala mis narcis pred 15 leti,« je ponosno povedal. Obiskovalci so lahko uživali v dobri hrani in pijači, manjkale pa niso niti stojnice, na katerih se je za vsakogar našlo kaj.

Kako iznajdljive so

Tudi tokrat so imele kandidatke za novo mis težko delo. Šteli namreč niso le glasovi občinstva, veliko težo je imelo tudi udejstvovanje in uspeh v štirih nalogah. Kandidatke so morale najprej preizkusiti svoje brbončice, organizatorji so jim namešali koktajl, njihova naloga pa je bila prepoznati čim več sestavin. V drugi nalogi so se dekleta pomerila v ustvarjalnosti, iz krompirja so namreč morala izrezati štampiljko v obliki narcise in narediti čim lepši odtis. Tudi v tretji nalogi brez narcis ni šlo. Kandidatke so jo morale narediti iz balonov. V zadnji preizkušnji pa je do izraza prišel njihov občutek za modo. Iz vnaprej pripravljenih rekvizitov, šlo je večinoma za vreče za smeti, balone in trakove, so morale izdelati čim lepšo opravo ter z njo navdušiti občinstvo. »Naloge niso pretežke, z njimi želimo ugotoviti, kako spretne in iznajdljive so kandidatke in ali se znajo tudi nekoliko pošaliti na svoj račun,« je še dejala predsednica društva.

Lenta v Radovljico

Prvotno se je na tekmovanje prijavilo devet tekmovalk, vendar so nekatere odstopile in za krono ter lento se je na koncu potegovalo šest deklet. Domačinki Idi Gregorčič se je lani laskavi naslov za las izmuznil, za ponovno kandidaturo pa se ni odločila. »Naj poskusijo še druge, želim jim vso srečo. Dekleta so luštna in verjamem, da bomo izbrali pravo,« je dejala. Na koncu je seštevek uspeha v igrah in glasov ljudstva odločil, da je nova mis narcis postala Karin Brežan iz Radovljice. Kot je dejala, se je za izbor prijavila malo za šalo, malo zares. »Res popolnoma nepričakovano, hvaležna sem vsem, ki so glasovali zame in me prepoznali kot novo mis narcis. Vsekakor je bila tudi konkurenca dobra, ampak na koncu je uspelo meni, za kar sem še posebej vesela,« je dejala. Zmagovalka se je nato v družbi prve spremljevalke Vanje Peterlin iz Šentruperta in druge spremljevalke Jeseničanke Lee Lah podala na svečano vožnjo s kočijo.

Oddajte svoj komentar

Kranj °


vlažnost: %
veter: -

13/31

sreda

15/31

četrtek

15/34

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

GLEDALIŠČE / Predoslje, 19. junij 2024

Martin Krpan

DELAVNICE / Naklo, Preddvor, 19. junij 2024

Ustvarjalna delavnica, umovadba, pohod

PREDAVANJA / Dolina, 19. junij 2024

O medicinskih gobah

IZLETI / Kranj, 20. junij 2024

Kopalno-glasbeni izlet

IZLETI / Kranj, 20. junij 2024

Planinsko-pohodniški izlet DU Kranj

PRIREDITVE / Primskovo, 20. junij 2024

Šahovski turnir na Primskovem

DELAVNICE / Naklo, Preddvor, 20. junij 2024

Ustvarjalna delavnica, umovadba, pohod

IZLETI / Naklo, 20. junij 2024

S kolesom do Cerkelj

 

 
 

 

 
 
 

Objavili predlog nadgradnje proge / 21:56, 18. junij

Vprašati se je treba ali določenim dovoliti komentiranje in volilno pravico, saj ljudje bodisi niso obveščeni, so površni ali celo politično motivirani.

Objavili predlog nadgradnje proge / 08:11, 16. junij

Vprašati se je treba, ali je sploh dovolj prometa za tako drago investicijo, kot je predor pod Ljubljansko cesto.

Janša pozval Goloba k odstopu / 22:39, 12. junij

Kako Janša rad poudarja svoje preteklo delovanje in z njim obtožuje druge.

Požar na strehi osnovne šole / 09:26, 10. junij

Sedaj naj se izprsi "država". Njegova ideja je, da naj bi vsi na strehe dali panele, da bomo "samooskrbni". Solar se veseli.

Znani prvi neuradni delni izidi referendumov / 23:17, 9. junij

Trije dnevi predčasnih volitev proti enodnevnim rednim volitvam nikakor ni primerljivo in pošteno. Ni zastonj ugotovitev, da levičarji niso nikoli zmagali pošteno.

Subvencije za e-kolesa že na voljo / 20:25, 8. junij

Namesto za poplavljence, se denar razmetava za nepotrebna draga električna kolesa.

Prodaja Panvite ali kako levi in desni mešetarji razprodajajo Slovenijo / 11:57, 3. junij

Glede prodaje Mercatorja pa tole. Vlada JJ je prodala del Mercatorja domačinoma Šrotu in Bavčarju. Bratuškova pa vse skupaj Hrvatom. Ne poz...