Minister za zdravje Janez Poklukar / Foto: zajem zaslona

Poklukar zaradi širjenja omikrona s pozivom kritični infrastrukturi, gospodarstvu in tudi ostali družbi

Ljubljana – Po besedah ministra za zdravje Janeza Poklukarja tudi v Sloveniji v teh dneh opažamo strm porast okužb s koronavirusno različico omikron, ki je veliko bolj nalezljiva od doslej prevladujoče različice delta. Minister se je zato s posebnim pozivom obrnil na dejavnost kritične infrastrukture, gospodarstvo in tudi ostalo družbo.

Pozval je, da se delo in procesi organizirajo na način, da se naloge opravljajo v dveh, še bolje treh ekipah, ki se med seboj ne srečujejo in nimajo stikov. »Samo tako bomo lahko preprečili, da se določene dejavnosti v nekem trenutku ne bodo ustavile same od sebe zaradi obolelih z virusom in napotenih v karanteno,« je poudaril.

Po njegovih navedbah namreč nekatere projekcije kažejo, da se lahko zgodi, da bomo v določenem trenutku imeli sočasno tudi 400.000 obolelih in napotenih v karanteno, kar je slaba četrtina vseh prebivalcev. Kot je dejal, je zato treba stike na delovnih mestih maksimalno zamejiti, pri čemer je izpostavil tudi pomen dela od doma.

Sicer pa je, kot je pojasnil minister, večina ukrepov znanih. Kot najpomembnejšega je izpostavil cepljenje proti covidu-19. Vse, ki se še niso cepili in so kronični bolniki, je pozval, naj pristopijo tudi k cepljenju proti gripi, saj iz drugih držav poročajo o primerih, ko ljudje zbolijo hkrati tako za covidom-19 kot gripo.

Drug pomemben ukrep je po njegovih besedah omejevanje stikov in ohranjanje mehurčkov. »Če prehajate mehurčke, se je treba čim pogosteje testirati,« je poudaril. Da takoj pristopijo k eni od oblik testiranja, minister poziva tudi vse, ki imajo kakršnekoli respiratorne simptome, vnetje zgornjih dihal, izcedek iz nosu, ki kihajo, kašljajo ali se slabo počutijo.

Kot je dejal, v teh dneh, ko se napoveduje peti val okužb s koronavirusom, epidemiologi in posvetovalna skupina testiranje uvrščajo na pomembno mesto, kar velja tako za samotestiranje kot testiranje s hitrimi antigenskimi testi, nenazadnje pa tudi s PCR-testi.

Poklukar je ob tem napovedal, da bodo v domovih starejših občanov omejili obiske na eno zdravo osebo, ki izpolnjuje pogoj preboleli, cepljeni ali testirani (PCT). Izvajanje pogoja PCT pa je tudi sicer po njegovih besedah ključno, da se pravi čas zameji prenos okužb. Posebej je pri tem izpostavil smučišča, kjer je treba dosledno izvajati pogoj PCT.

Kot je poudaril, bo namreč zaradi širjenja različice omikron na preizkušnji ne le zdravstvo, ampak tudi vse ostale gospodarske dejavnosti in aktivnosti v družbi. Zato med drugim vse prosi, da se maksimalno izogibajo gneči, denimo v javnem prevozu, trgovinah in gostinskih lokalih.

Oddajte svoj komentar

Kranj -12°

pretežno jasno
vlažnost: 90 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

-13/-4

sobota

-18/0

nedelja

-16/6

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

PRIREDITVE / Dovje, 20. januar 2024

Čaj za dva

PRIREDITVE / Reteče, 20. januar 2024

Ponovoletni koncert

PRIREDITVE / Breznica, 20. januar 2024

Hodnik in otroška predstava O začaranem žabcu

GLEDALIŠČE / Visoko, 20. januar 2024

Norčije v spalnicah

IZLETI / Britof, 22. januar 2024

Letovanje v Banji Vrućici

IZLETI / Kranj, 3. februar 2024

Na Lepenatko

 

 
 

 

 
 
 

V Dražgošah poziv k miru / 10:50, 17. januar

"Sporočilo Dražgoš je resnica! Da svoboda ni samoumevna, temveč izborjena. Kot so se zanjo borili partizani Cankarjevega bataljona. Na svobo...

V mrzlih dneh ne pozabimo na živali / 22:55, 16. januar

Na avtocestnem priključku Šenčur je kakih 10 govedi in kakih 20 drobnice. Te živali nimajo nobenega zavetnega prostora. No, trenutno jih mra...

V pokojni Jugoslaviji ni bilo vse slabo / 09:56, 16. januar

Oh, Rozalija, Slovenijo so pokradli in izropali izključno LEVI neokapitalisti (bivši komunistični aparatčiki), ki so se hoteli važiti s svoj...

Zdravniki stavkajo, ljudje pa čakajo / 18:59, 14. januar

Problem je v tem, da zdravniki sami namerno ustvarjajo čakalne vrste. Če ne bi bili samoplačniki takoj na vrsti z obravnavo ali posegi, bi č...

V pokojni Jugoslaviji ni bilo vse slabo / 13:28, 14. januar

Pa sej tud v EU ni vse slabo, kakšen bo konec te jebene tvorbe bomo še videli? Mogoče..

Zgorel v ognju groze / 13:26, 14. januar

L. 43 bi domobranski pesnik že lahko vedel, da bo pesmi kmalu konec...

Zgorel v ognju groze / 09:06, 13. januar

Zgorel v ognju groze, Gorenjski Glas 18. december 2023 (dodatek: pesniški obletnici v letu 2023)Težko se je znebiti vtisa, da je duh?/ Čebin...