Direktor Lokalne energetske agencije Gorenjske (LEAG) Anton Pogačnik / Foto: Gorazd Kavčič

Za kakovostno okolje

Minuli teden je potekala konferenca z naslovom Dovolj za vse, udeleženci pa so spregovorili predvsem o tem, kako lokalne skupnosti merijo in učinkovito zmanjšujejo svoje izpuste toplogrednih plinov.

Kranj – Da naslavljanje podnebne krize na ravni občin tudi v času covida-19 ostaja pomemben dejavnik zagotavljanja dolgoročne blaginje ljudi, je s svojo udeležbo na peti Nacionalni konferenci o trajnostnem upravljanju z viri skupnosti potrdilo več kot sedemdeset udeležencev. Na spletu so se je udeležili tako predstavniki občin, razvojnih agencij, civilnodružbenih organizacij, izobraževalnih ustanov, podjetij kot državne uprave, organizirala pa sta jo Umanotera in društvo Focus. Potekala je v okviru projekta Life care4climate.

»Spremljanje izpustov na lokalni ravni je pomemben prvi korak k ukrepanju«, so se strinjali udeleženci, saj je dejstvo, da imajo lokalne skupnosti ključno vlogo pri prehodu v brezogljično družbo.

Udeleženci so se namreč seznanili z domačimi in tujimi izkušnjami na področju spremljanja izpustov toplogrednih plinov in načrtovanja ukrepov za njihovo zmanjšanje na ravni občin ter spoznali nekatere občinske projekte zniževanja izpustov na področjih energetike in mobilnosti.

Poleg drugih sodelujočih se je na konferenci predstavila tudi Lokalna energetska agencija Gorenjske (LEAG). Kot je povedal njen direktor Anton Pogačnik, je Gorenjska prva med slovenskimi regijami pristopila k pripravi akcijskega načrta za trajnostno energijo in podnebne spremembe (TEPN) – nove oblike strateškega podnebno-energetskega načrta do leta 2030 na podlagi metodologije v okviru Konvencije županov za podnebne spremembe in energijo. »Priprava projekta je nastala v Lokalni energetski agenciji Gorenjske, povezali pa smo se z BSC oziroma našo regionalno razvojno agencijo,« je pojasnil Pogačnik in dodal, da so bili potrditve projekta leta 2017 zelo veseli. »Javno smo ga predstavili leta 2019. Da smo do tega prišli, je bilo treba sprejeti odločitev, da bo to za celo Gorenjsko. Predstavili smo ga županom v Svetu gorenjske regije. Nato so odločitev potrdili tudi sveti gorenjskih občin. Izbrali smo izvajalca. Najprej je bila izdelana komunikacijska strategija in v njenem okviru smo povezali vse deležnike. Naredili smo analizo stanja in na njeni osnovi smo pristopili k ukrepom,« je pojasnil Anton Pogačnik in dodal, da so bili prvi ukrepi za zmanjšanje porabe energije in povečanje energetske učinkovitosti energetske prenove zgradb, ne le občinskih, ampak tudi drugih. Prav tako se je izboljšala javna razsvetljava, največje težave pa ostajajo na področju prometa.

»Tukaj bo treba narediti še veliko,« je tudi povedal Anton Pogačnik in predstavil nekaj akcijskih projektov ter hkrati poudaril veliko vlogo evropskih sredstev. Poudaril je tudi trend podnebnih sprememb, ob čemer pa niso pomembne zgolj temperature z vročinskimi valovi, pač pa tudi padavine. »Če bo namesto snega več vode, bodo težave s plazovi pa tudi s podtalnico,« je poudaril in opozoril, da bomo v prihodnje morali še posebno skrbeti za pitno vodo.

Oddajte svoj komentar

Kranj 22°

pretežno jasno
vlažnost: 53 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

7/28

petek

9/28

sobota

13/29

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

RAZSTAVE / Jesenice, 20. maj 2022

Moderni mozaiki

PREDAVANJA / Gorenjska, 21. maj 2022

O Jaroslavu Seifertu

OBVESTILA / Šenčur, 23. maj 2022

Zbor članov Turističnega društva Šenčur

PRIREDITVE / Šenčur, 23. maj 2022

Dnevi medgeneracijskega sožitja v Ljubljani

IZLETI / Kranj, 26. maj 2022

Planinsko-pohodniški izlet Kavčič–Lipnik

IZLETI / Škofja Loka, 27. maj 2022

V Prekmurje

IZLETI / Kranj, 27. maj 2022

Z vlakom do Kopra, peš v Izolo

IZLETI / Kranj, 28. maj 2022

Na hrvaško Ivanščico

 

 
 

 

 
 
 

Poslanci izvolili predsednico / 08:41, 20. maj

Gospodarska rast 9,80 %
Inflacija 7%
Dvig cen osn. življ. potrebščin cca. 40%
Višje plače 0%
Evo, mamo mi to...

Žirovska Alpina prešla v roke Čehov / 08:37, 20. maj

Odlično, a je še kej ostalo iz gnilega socijalizma, da nismo prodal?

Rekonstrukcija Železniške ulice / 23:19, 19. maj

Konec projekta bo verjetno oktobra. Samo letnica še ni znana. Kako obnavljajo ceste po Radovljici... to svet še ni videl. Po smrt poslat te izvajalce. To je noro.

Plinovod zapletel umestitev brvi / 08:04, 19. maj

Kako so dobili gradbeno dovoljenje brez PZI-ja mi ni jasno, če ne vedo, da je na trasi plinovod. Nekdo na upravni enoti je bil dobro podmazan.

Sprehajalka srečala medveda / 10:00, 18. maj

"Škod letos še ni bilo".....seveda ne, ker živina in drobnica še ni v planinah, največji vpliv na zmanjšanja škod pa je OPUSTITEV KMETOVANJA!

V skrbeh zaradi zveri / 21:47, 17. maj

Kaksen Avstrijski "lovec" se naj zmoti pa obišče Jezersko. Problem zveri rešen.

V skrbeh zaradi zveri / 15:45, 17. maj

Članek korektno povzema razpravo...sedaj bomo kmalu videli ali smo prebivalci podeželja svobodni ali ujetniki zveri in foteljskih naravo varstvenikov zalivanih z našim denarjem!