Sheila Peers / Foto: Gorazd Kavčič

Na Bled jo je pripeljal bridž

Angležinja Sheila Peers, ki bo prihodnje leto dopolnila okroglih sto let, je svoje »bridž počitnice«, v okviru katerih je prepotovala domala že ves svet, pretekli teden preživljala na Bledu. Seveda z njej ljubimi kartami za bridž v roki in s pogledom na Blejski otok.

»Lep in zdrav kraj,« svoje vtise o Bledu strne 98-letna Sheila Peers, ki je sicer priznala, da si ga ni kaj dosti ogledala, razen skozi veliko stekleno okno hotela Park. Raje kot na sprehod se namreč odpravi na partijo bridža, ki so ga vsako popoldne in vsak večer igrali v eni od hotelskih dvoran. »V mojih letih namreč zelo težko hodiš, ne moreš plesati, slabo slišiš in vidiš, pričeska ni več videti najbolje ... Še vedno pa lahko igraš bridž,« se iskrivo posmeje in s tem razkrije tudi skrivnost svojega mladostnega videza, čeprav bo v začetku oktobra prihodnje leto slavila stoti osebni jubilej.

Na Bled je prišla s štiridesetčlansko ekipo pod vodstvom Boba Bakerja, ki po vsem svetu pripravlja turnirje in seminarje o bridžu. Sheila Peers je na Bledu ves čas igrala v paru s 85-letno Angelo Fisher, s katero jima je uspelo celo zmagati na eni od tekem, na kar sta bili izredno ponosni, še posebno, ker sta dosegli najvišji rezultat tistega tedna. Ob tem je Baker razložil osnove bridža. Kot je pojasnil, vsakemu od tekmovalcev dodelijo po 13 kart, pri čemer en par igra proti drugemu. »Pri tem ni tako pomembno, da imaš dobre karte, ampak da z njimi poskušaš igrati kar najbolje.« Neposreden rezultat namreč pri bridžu ni tako pomemben, saj se primerja rezultate, ki so jih pari dosegli na posamičnem bordu z istimi kartami. Bord je oštevilčena ovojnica s štirimi žepi, v kateri ima vsak igralec spravljene karte. Vsak igralec vzame iz borda svoje karte in jih po končani partiji tja tudi vrne, bordi in igralci pa se nato zamenjajo, tako da na koncu vsak par odigra partijo z vsemi bordi. Če je torej en igralec imel slabe karte, so jih imeli tudi tekmeci.

»Bridž počitnic« se Sheila Peers udeležuje že trideset let, pri čemer dva- do trikrat na leto potuje po vsem svetu. Zato se skoraj ne spomni dežele, ki je še ni obiskala. Po kratkem premisleku vendarle doda: »No, na Japonskem pa res še nisem bila.« Prav v tem poleg pozitivnega pogleda na svet vidi tudi glavni razlog svojega dobrega počutja in odličnega videza v njenih zavidljivih letih. Potovanja ji namreč omogočajo, da večkrat letno obišče kraje s prijetno klimo, poudari. Na potovanjih bridž igra prav vsak dan. »To so čudovite počitnice za nas, starejše, saj sicer na potovanjih nimaš zvečer kaj početi,« vedro pojasni Sheila Peers, ki bridž igra že devetdeset let, od svojega osmega leta. »V času mojega otroštva še ni bilo televizije, zato smo z družino ob večerih igrali razne družabne igre, med katerimi sem imela najraje prav bridž.« Udeleževala se je tudi tekmovanj v bridžu, a nikoli na mednarodni ravni, prizna. Nič čudnega, da se mu kljub častitljivi starosti ne namerava odpovedati. Še danes ima tako pet popoldnevov v tednu rezerviranih za bridž.

Sheila Peers nam je razkrila, da izhaja iz ugledne družine iz Suffolka. Dolga leta je živela v Londonu, saj je bil njen mož član parlamenta, sama pa nikoli ni hodila v službo. »Ob skrbi za moža in vzgojo svojih treh otrok pa sem vedno rada poprijela tudi za prostovoljno delo.« Danes ima tudi devet vnukov in šest pravnukov, prav nihče od njenih potomcev, se posmeji, pa ne igra bridža. V pogovoru se nismo mogli izogniti niti brexitu oziroma odločitvi britanskih volivcev, ki so na referendumu izglasovali izstop iz Evropske unije. »Sama sem sicer glasovala za to, da ostanemo v Evropski uniji. Bomo videli, kako se bo izteklo,« je dejala in dodala, da po svoje razume britanske volivce, ki so bili že siti vseh neskončnih neživljenjskih predpisov, ki jih je narekovala Evropska unija. »Vtikali so se celo v ukrivljenost kumar,« se nasmehne in že odhiti proti aperitiv baru, kjer bosta s partnerico pri bridžu pred naslednjo tekmo spili pinacolado, nam je še zaupala živahna 98-letnica.

Oddajte svoj komentar

Kranj 21°

oblačno
vlažnost: 55 %
veter: JZ, hitrost: 11 km/h

15/27

torek

12/22

sreda

15/24

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

IZLETI / Kranj, 2. julij 2024

Kolesarski izlet DU Kranj

IZLETI / Kranj, 2. julij 2024

Kolesarjenje DU Kranj

IZLETI / Cerklje, 2. julij 2024

Pohodni izlet DU Cerklje

RAZSTAVE / Jesenice, 2. julij 2024

Razstava foto kluba iz Nemčije

OBVESTILA / Škofja Loka, 2. julij 2024

Odpiralni čas v juliju

IZLETI / Kranj, 4. julij 2024

Planinsko-pohodniški izlet DU Kranj

PRIREDITVE / Kranj, 6. julij 2024

Na Goteniški Snežnik

PRIREDITVE / Škofja Loka, 6. julij 2024

Koncert kitaristke in kantavtorice

 

 
 

 

 
 
 

Jek2 je dolgoročna naložba v zanesljivo oskrbo z nizkoogljično električno energijo / 04:18, 1. julij

JEK2 bo s proizvodno ceno 180€/MWh (upajmo) konkurenčna samo v zimskem času. Cena iz amortiziranega NEK-a je 40€/MWh. Se bojim, da bo JEK2 nasedel projekt kot TEŠ6.

Jek2 je dolgoročna naložba v zanesljivo oskrbo z nizkoogljično električno energijo / 12:27, 28. junij

JEK2 ja. Samo pri hidroelektrarnah naj ostane, in še veliko manjših naj se zgradi. Enako TEŠi. Časi so taki, da moramo imeti različne vire. ...

Jek2 je dolgoročna naložba v zanesljivo oskrbo z nizkoogljično električno energijo / 19:40, 26. junij

zarad mene mamo lahko še več nukleark, ampak potem hočem da podremo tudi nekaj hidroelektrarn in ne gradimo novih. pa ne smemo pustiti da to...

Preureditev območja na Planini / 17:58, 26. junij

Pri toplarni na Planini poleg cestne povezave s Supernovo, naj bi zgradili še cca 70 parkirnih mest? Mogoče podzemna.

Kranjska Severna vrata bo gradilo podjetje Dolnov / 17:53, 26. junij

Kar posledično pomeni, če se tako mudi z omenjeno gradnjo, da v Kranju ne bo regijske bolnice?
Mogoče bo pa prej zgrajena avtobusna postaja? Mogoče celo v Kranju!

Jek2 je dolgoročna naložba v zanesljivo oskrbo z nizkoogljično električno energijo / 12:31, 26. junij

Jek2? Vsekakor za. Vendar brez Hrvatov in brez GEN. Jek2 naj sama prodaja proizvedeno elektriko po proizvodni ceni plus amortizacija samo domačim odjemalcem.

Jek2 je dolgoročna naložba v zanesljivo oskrbo z nizkoogljično električno energijo / 12:24, 26. junij

Jek2? Na vsak način, vendar brez Hrvatov in brez GEN-I. Naj proizvedeno elektriko prodaja kar sam Jek2 brez posrednikov samo domačim odjemal...