Šavrinsko gričevje

Danes Šavrinke živijo v zgodbah, literaturi, pesmih.

Geografsko območje slovenske obale ima več imen. Najbolj pogosto ime je Koprsko primorje, kar pa je povsem umetna skovanka, ki poskuša zajeti obalni pas in gričevje za njim. Bolj naraven izraz je Šavrinsko gričevje, Čičarija ali slovenska Istra. V času dopustov je na obali veliko ljudi, vedno več se jih po tamkajšnjih cestah vozi s kolesi. Najbolj priljubljena kolesarska in pešpot je Parencana ali Porečanka po slovensko. Mnogo večja gneča je v smeri od Kopra proti Sečovljam kot od Kopra proti Trstu. Na teh progah se srečujejo kolesarji različnih starosti in spretnosti, pešci, starši z otroškimi vozički, invalidi, rolerji, tekači, motoristi, navadni skiroji, električni skiroji. Vse skupaj je kdaj zelo kaotično, neprijetno in tudi nevarno. Povsod po svetu je enak problem – na najbolj znanih mestih je velika gneča, vse čaka, se drenja in gnete. Le malo stran gremo, morda v sosednjo dolino ali ulico, pa je že vse prazno. Če imate električno kolo in tudi če imate navadnega in ste dobro fizično pripravljeni, podajte se v zaledje obale, v Šavrinsko gričevje. Spoznavate ga lahko peš ali s kolesom. Gričevje pomeni povsod hribovit svet. Po vrhu je običajno speljana cesta, po dolini tudi, na prisojnih legah so vinogradi in oljčniki, na osojnih legah je gozd. Naselja so na vrhu hriba ali tik pod njim ali v zaledju. Obramba, strateška lega, najboljšo zemljo so namenili kmetovanju, slabšo naselju. Tako se voziš po vrhu gričevja med vasmi in gledaš dol na obalo. Slovenska obala je v obliki riasov, majhnih zalivov, ki so razporejeni pravokotno na obalno črto. Najprej je Debeli rtič, potem je v Koprski zaliv, Simonov zaliv, rt Ronke, Mesečev zaliv, Strunjanski zaliv in tako naprej do Sečoveljskega zaliva. V zalivih so pristanišča in marine, Strunjanski krajinski park, soline. To vse opazujemo z višine. Gričevje je drugačno. V Šavrinskem gričevju so kmetovali, gojili živino, tukaj ni rib, do morja je daleč, kopali so se v tolmunih Dragonje in drugih manjših izvirih v flišnatem svetu. Danes je veliko obnovljenih oljčnih nasadov in vinogradov, dobrih gostiln, apartmajev, novih hiš in vil zlasti na JZ strani, ki gleda proti obali. Več kot 30 let se že voziva ob obali in v zaledju. Z električnim kolesom je to res užitek. Vedno odkrijeva kaj novega, novo vas, klanec, slap, gostilno, zaselek. Šavrinske so bile ženske, ki so včasih nosile tedensko v Trst in obalna mesta prodajat hrano – jajca, mleko, moko, sadje. V zaledju so pridelali, v Trstu so prodali. Danes Šavrinke živijo v zgodbah, literaturi, pesmih, imenih glamping hišic, apartmajev. Odkrijete slovensko zaledje, obalo gotovo že poznate. Tam so čudoviti razgledi, lepe poti, nobene gneče in zelo dobre gostilne z lepimi razgledi na morje in okolico.

Oddaj svoj komentar

Kranj 23°

zmerno oblačno
vlažnost: 57 %
veter: S, hitrost: 11 km/h

12/25

nedelja

12/27

ponedeljek

12/29

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

GLASBA / Bohinjska Bela, Radovljica, 16. junij 2024

Koncert MPZ Triglav Lesce Bled

GLEDALIŠČE / Predoslje, 16. junij 2024

Martin Krpan

PRIREDITVE / Naklo, 16. junij 2024

Cesarjov špancir po Naklem

OBVESTILA / Šenčur, Preddvor, 17. junij 2024

Umovadba, tombola

IZLETI / Kranj, 18. junij 2024

Kolesarski izlet DU Kranj

GLEDALIŠČE / Predoslje, 18. junij 2024

Martin Krpan

OBVESTILA / Žabnica, 18. junij 2024

Ogled poskusa in uporabe brezpilotnih letalnikov

OBVESTILA / Šenčur, Preddvor, 18. junij 2024

Umovadba, tombola

 

 
 

 

 
 
 

Objavili predlog nadgradnje proge / 08:11, 16. junij

Vprašati se je treba, ali je sploh dovolj prometa za tako drago investicijo, kot je predor pod Ljubljansko cesto.

Janša pozval Goloba k odstopu / 22:39, 12. junij

Kako Janša rad poudarja svoje preteklo delovanje in z njim obtožuje druge.

Požar na strehi osnovne šole / 09:26, 10. junij

Sedaj naj se izprsi "država". Njegova ideja je, da naj bi vsi na strehe dali panele, da bomo "samooskrbni". Solar se veseli.

Znani prvi neuradni delni izidi referendumov / 23:17, 9. junij

Trije dnevi predčasnih volitev proti enodnevnim rednim volitvam nikakor ni primerljivo in pošteno. Ni zastonj ugotovitev, da levičarji niso nikoli zmagali pošteno.

Subvencije za e-kolesa že na voljo / 20:25, 8. junij

Namesto za poplavljence, se denar razmetava za nepotrebna draga električna kolesa.

Prodaja Panvite ali kako levi in desni mešetarji razprodajajo Slovenijo / 11:57, 3. junij

Glede prodaje Mercatorja pa tole. Vlada JJ je prodala del Mercatorja domačinoma Šrotu in Bavčarju. Bratuškova pa vse skupaj Hrvatom. Ne poz...

V dvorcu Visoko na voljo električna kolesa / 10:29, 3. junij

Zavod Poljanska dolina ima preveč denarja, da ga zapravlja za draga električna kolesa. Običajna kolesa bi zadostovala, pa še za rekreacijo je poskrbljeno.