Slap Šum

Skriti dragulj, obiščite ga.

Slap Šum se nahaja v Zgornji Besnici. Mnogi Kranjčani ga niso še nikoli videli, verjamem, da ga domačini iz Besnice in Nemilj poznajo. Velja za največji potočni slap v Sloveniji, visok je 25 metrov. Letos sem ga obiskala večkrat, med drugim tudi z dijaki. Na informacijski tabli o njem piše takole: »Gre za drseči slap, ki pada preko rdečkasto sivih apnenčastih skladov v globino 25 m. Ta skriti dragulj je umeščen v kotanjo, ki spominja na visok vrč. Fascinantno je, kako vodnati potok oblikuje slap: najprej padeta v zgornji tolmun dva curka, ki se nato združita in padeta v srednji tolmun. Iz tretjega, najglobljega padca se voda nato požene v enem samem curku, kar ustvari osupljiv slap. Potok Nemiljščica se izliva v reko Savo, na svoji poti pa ustvarja tudi številne brzice in tolmune. Slap s tolmuni ter pregrade so nastali zaradi različno odpornih kamnin, na eni strani skalnatih zelo odpornih apnencev, na drugi strani pa ploščatih apnencev z vmesenimi lapornatimi, glinenimi in tufskimi vložki.« V Ljubljanski kotlini bomo našli slap še na potoku Peračica. Potem se bomo morali podati v alpski svet, tam pa jih najdemo, kolikor hočemo. Zanimalo me je, kje se potok Nemiljščica izlije v Savo. Tako sva se v nedeljo popoldne podala na pot ob potoku navzdol, da vidiva, kje se izlije v Savo. Čisto ob potoku ni šlo, je prestrmo. Od slapu navzdol je speljana makadamska dovozna pot in več kolovozov. Prav tukaj vodi Jakobova pešpot skozi Besnico, ki nas na tem delu vodi ob reki Savi do Podnarta. Torej Besnica in z njo slap Šum sta del mednarodne evropske poti, ki vodi vse do Santiaga de Compostela v Španiji. V nedeljo popoldne je bilo ob slapu vsaj deset obiskovalcev, starejših, mlajših, in dva kolesarja, ki sta se po omenjeni pešpoti podala s kolesom. Če sva odkrila izliv v Savo, sem želela videti tudi izvir. Po mojem vedenju in pogovoru z domačini Nemiljščica izvira v smeri proti Topoljam. Tako sva šla kar se da po cesti, potem sva nekje pustila avto in se peš podala po poti ob potoku navzgor. Vse več je bilo glinavcev, takih, s katerimi bi lahko prekrili strehe. Na opisni tabli je pisalo, da je tukaj tudi tuf, in res so bile kamnine tudi zelenkaste barve, kakršen je tuf. Potok je bil vedno manjši, spraševala sem se, kje bo izvir. Pod vasjo Zabrekve, kjer se travniki končajo in se začne grapa, je izvir potoka. Janez je gledal na spletu in me podučil, da ta potok ni Nemiljščica, ampak Lipnik. Tako sem bila v zmoti in sem se naučila nekaj novega. Nemiljščica izvira pod Belo pečjo blizu Jamnika. V vasi Nemilje se potok Lipnik in Nemiljščica združita in potem oblikujeta slap Šum. Torej se bo treba podati tudi pod Belo peč in poiskati izvir Nemiljščice. Toliko zanimivosti pred našim pragom, pa prvič slišimo zanje. Da bi jih videli, moramo od doma, na pot …

Oddaj svoj komentar

Kranj 29°

delno oblačno
vlažnost: 47 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

13/31

sreda

16/31

četrtek

16/34

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

GLEDALIŠČE / Predoslje, 19. junij 2024

Martin Krpan

DELAVNICE / Naklo, Preddvor, 19. junij 2024

Ustvarjalna delavnica, umovadba, pohod

PREDAVANJA / Dolina, 19. junij 2024

O medicinskih gobah

IZLETI / Kranj, 20. junij 2024

Kopalno-glasbeni izlet

IZLETI / Kranj, 20. junij 2024

Planinsko-pohodniški izlet DU Kranj

PRIREDITVE / Primskovo, 20. junij 2024

Šahovski turnir na Primskovem

DELAVNICE / Naklo, Preddvor, 20. junij 2024

Ustvarjalna delavnica, umovadba, pohod

IZLETI / Naklo, 20. junij 2024

S kolesom do Cerkelj

 

 
 

 

 
 
 

Objavili predlog nadgradnje proge / 21:56, 18. junij

Vprašati se je treba ali določenim dovoliti komentiranje in volilno pravico, saj ljudje bodisi niso obveščeni, so površni ali celo politično motivirani.

Objavili predlog nadgradnje proge / 08:11, 16. junij

Vprašati se je treba, ali je sploh dovolj prometa za tako drago investicijo, kot je predor pod Ljubljansko cesto.

Janša pozval Goloba k odstopu / 22:39, 12. junij

Kako Janša rad poudarja svoje preteklo delovanje in z njim obtožuje druge.

Požar na strehi osnovne šole / 09:26, 10. junij

Sedaj naj se izprsi "država". Njegova ideja je, da naj bi vsi na strehe dali panele, da bomo "samooskrbni". Solar se veseli.

Znani prvi neuradni delni izidi referendumov / 23:17, 9. junij

Trije dnevi predčasnih volitev proti enodnevnim rednim volitvam nikakor ni primerljivo in pošteno. Ni zastonj ugotovitev, da levičarji niso nikoli zmagali pošteno.

Subvencije za e-kolesa že na voljo / 20:25, 8. junij

Namesto za poplavljence, se denar razmetava za nepotrebna draga električna kolesa.

Prodaja Panvite ali kako levi in desni mešetarji razprodajajo Slovenijo / 11:57, 3. junij

Glede prodaje Mercatorja pa tole. Vlada JJ je prodala del Mercatorja domačinoma Šrotu in Bavčarju. Bratuškova pa vse skupaj Hrvatom. Ne poz...