Tekmovanja

Pomembna je ekipa, sodelovanje, timsko delo.

April in maj sta v šoli meseca, ko tečejo različna tekmovanja. Učitelji dijake spodbujamo, naj se tekmovanj udeležijo. Vedno se vsi naučimo nekaj novega. Glavna naloga učitelja je dijakom in učencem ustvarjati priložnosti, da se srečujejo z novimi izzivi in nalogami. Pri tem se zagotovo naučijo največ. Pripraviti mladim izzive je naša najpomembnejša naloga, koliko je rezultatov ob tekmovanju, je že drugotnega pomena. Pogosto občutimo, da v današnjem svetu šteje le zmaga oziroma zlato. Ni čudno, da smo Slovenci tako uspešni, v posamičnih ali skupinskih športih, v znanosti ali v kulturi. Ko prideš s tekmovanja, te vsi gledajo, kaj si dosegel. Ali imaš zlato? Čudovito je biti del ekipe, ki zmaguje. Če take občutke dobiš v mladosti, jih neseš tudi v svojo odraslo dobo, na delovno mesto, v svojo družino. Morda to tudi ni tako dobro. Za našo družino je bila letošnja pomlad izredno tekmovalna. Vsi nekje tekmujejo in tudi zmagujejo. Trije otroci so člani zborov, ki se merijo tudi na tekmovanjih. Sama sem se večkrat udeležila zborovskih tekmovanj. Pri zboru ne veš, kdo si bolj želi uspeha, pevci ali dirigent. Dirigent s tem napreduje, to je njegova osebna izkaznica. Pevci radi pojemo v dobrem sestavu, včasih pa se zdi, kot da smo dirigentovo orodje za doseganje njegovih ciljev. Vsaka skupina, ki želi biti vsaj malo vrhunska, se bo prej ali slej podala na tekmovanje v mednarodni srenji, koliko tam veljam in kam sodim. Tako zbor v tekmovalnem letu praktično pol leta vadi pet pesmi, jih pili in brusi, z njimi nastopa in vadi, da bi bil tekmovalni nastop čim bolj približek popolnega. Pol leta vaditi pet pesmi je včasih zelo duhamorno. Skupina ima odbor, nekakšno skupnost, kjer se skupaj odločijo, bodo šli v ta pekel ali ne. Najboljše zborovsko tekmovanje v Sloveniji je Naša pesem v Mariboru. To je mednarodno tekmovanje in biti zlat v Mariboru pomeni, da sodiš med najboljše zbore v Evropi ali še dlje. Jaz sem trikrat tekmovala v Mariboru z dvema različnima zboroma. Rezultat 89,7 točke je pomenil tri desetinke primanjkljaja do zlatega odličja. Tako malo grenko je to zvenelo. Torej, jaz nisem bila v ekipi, ki bi prejela zlato odličje. Veličastno in sladko je gledati, da te otroci na nekem področju, ki ga v družini gojimo vsi in mu namenimo veliko prostora in časa, presežejo. Najini otroci lahko sodelujejo v ekipah, kjer zmagujejo. Tako so trije pevci v treh različnih zborih letos že zmagali. Privoščim jim in se zelo veselim z njimi. Naš košarkar je z ekipo Šenčurja osvojil zlato medaljo v državni mladinski ligi. Pravijo, da se kaj takega v Šenčurju še ni zgodilo. Vsa ta tekmovanja imajo eno skupno točko, pomembna je ekipa, sodelovanje, timsko delo. To pa je danes tako zelo cenjena veščina. Vredno jo je usvojiti že v mladosti.

Oddaj svoj komentar

Kranj 17°

pretežno jasno
vlažnost: 73 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

9/24

sobota

12/25

nedelja

11/28

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

OBVESTILA / Kranj, 15. junij 2024

Na rob Mežakle jeseni

PRIREDITVE / Tržič, 15. junij 2024

Merčunov dan

PRIREDITVE / Gozd nad Kamnikom, 15. junij 2024

Pohod bosonogih na Vovar

GLASBA / Bohinjska Bela, Radovljica, 15. junij 2024

Koncert MPZ Triglav Lesce Bled

GLEDALIŠČE / Predoslje, 15. junij 2024

Martin Krpan

RAZSTAVE / Duplje, 15. junij 2024

Razstava Nikolaja Mašukova

GLASBA / Bohinjska Bela, Radovljica, 16. junij 2024

Koncert MPZ Triglav Lesce Bled

GLEDALIŠČE / Predoslje, 16. junij 2024

Martin Krpan

 

 
 

 

 
 
 

Janša pozval Goloba k odstopu / 22:39, 12. junij

Kako Janša rad poudarja svoje preteklo delovanje in z njim obtožuje druge.

Požar na strehi osnovne šole / 09:26, 10. junij

Sedaj naj se izprsi "država". Njegova ideja je, da naj bi vsi na strehe dali panele, da bomo "samooskrbni". Solar se veseli.

Znani prvi neuradni delni izidi referendumov / 23:17, 9. junij

Trije dnevi predčasnih volitev proti enodnevnim rednim volitvam nikakor ni primerljivo in pošteno. Ni zastonj ugotovitev, da levičarji niso nikoli zmagali pošteno.

Subvencije za e-kolesa že na voljo / 20:25, 8. junij

Namesto za poplavljence, se denar razmetava za nepotrebna draga električna kolesa.

Prodaja Panvite ali kako levi in desni mešetarji razprodajajo Slovenijo / 11:57, 3. junij

Glede prodaje Mercatorja pa tole. Vlada JJ je prodala del Mercatorja domačinoma Šrotu in Bavčarju. Bratuškova pa vse skupaj Hrvatom. Ne poz...

V dvorcu Visoko na voljo električna kolesa / 10:29, 3. junij

Zavod Poljanska dolina ima preveč denarja, da ga zapravlja za draga električna kolesa. Običajna kolesa bi zadostovala, pa še za rekreacijo je poskrbljeno.

Pripravljeni na legalizacijo ali preprosto ne vemo dovolj? / 06:59, 3. junij

Marihuana je prva stopnica na poti v pogubo. Ali to hočemo?