Umetnost je mir

Tako je svojo poslanico ob svetovnem dnevu gledališča naslovil norveški pisatelj in dramatik Jon Fosse, lanskoletni Nobelov nagrajenec za književnost. Umetnost omogoča, da lahko drugačno, tudi tuje, razumemo kot univerzalno, saj dobra umetnost edinstveno vsakega posameznika zmore združevati z univerzalnim, v stavku povzemam piščeve misli in ga citiram: "S tem umetnost razbija meje med jeziki, zemljepisnimi regijami, državami. Tako zbližuje ne le tisto, kar je značilno za vsakogar od nas, ampak po svoje tudi značilnosti skupin, na primer posameznih narodov." V nadaljevanju ugotavlja, da je torej umetnost najboljši način zbliževanja nasprotij in je ravno obratna od pristopa nasilnih konfliktov, ki so vse pogostejši. Pristopa, da je treba vse tuje, drugačno izničiti na najbolj krute načine, kot jih poznata vojna in terorizem. "Vojna in umetnost sta nasprotji, prav kakor sta nasprotji vojna in mir – tako preprosto je," zapiše Fosse. "Umetnost je mir."

To seveda velja za umetnost v širšem smislu, ne zgolj za dramatiko in gledališče, ki prav v teh dneh – sicer s poudarkom na slovenski dramski besedi, ki pa govori tako z narodovim kot univerzalnim jezikom –, praznuje na Tednu slovenske drame v Kranju. Teden, ki se že nekaj let širi v dva, je danes nekje na polovici, tako kar se tiče predstav kot bogatega spremljevalnega programa, namenjenega tako gledališki stroki kot širšemu občinstvu.

Doslej sem si ogledal štiri uprizoritve, med seboj tematsko in žanrsko različne, izvedene v drugačnih avtorskih pristopih, a prav vse z univerzalnim sporočilom z začetka pisave, ki jo pravkar berete. Naj na tem mestu vendarle posebej omenim uprizoritev z naslovom Juriš, ki govori o dveh mladeničih, Karliju in Francetu, pesnikih, ki sta svoji življenjski poti končala v vrtincu vojne. Na nasprotnih straneh. V svojih kratkih življenjih sta ustvarila dovolj, da se ju spominjamo, v današnjem času obeh. Žal nikoli ne bomo izvedeli, kaj vse bi še lahko napisala.

Zato pustimo umetnosti življenje in dajmo moč ustvarjalcem, ki tega ne počno zaradi denarja, ampak s srcem in iz drugih, plemenitejših vzgibov. Naj zgolj mimogrede – morda pa tudi v razmislek – dodam podatek, da je v letu 2022 v slovenskih gledališčih vključno z obema operama in pri različnih gledaliških producentih ustvarjalo 1340 zaposlenih in kar 3036 zunanjih sodelavcev. Vsem njim velja dati glas. Več kot polovica predstav na Tednu slovenske drame je razprodana, pri drugi polovici morda ostane praznih le nekaj sedežev. Ljudje si želimo umetnosti, zato so aplavzi vselej glasni – prinašalcem miru, ne vojn.

Oddaj svoj komentar

Kranj 24°

pretežno jasno
vlažnost: 39 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

7/26

sobota

6/28

nedelja

9/24

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

IZLETI / Kranj, 13. april 2024

Po Soški poti

GLASBA / Kranj, 13. april 2024

Večerna pesem

GLEDALIŠČE / Visoko, 13. april 2024

Na Visokem Emigranta

GLEDALIŠČE / Kokrica, 13. april 2024

Dopoldne za otroke, zvečer za odrasle

OBVESTILA / Šenčur, 13. april 2024

Občni zbor TD Šenčur

PRIREDITVE / Naklo, 13. april 2024

Folklorni večer

OBVESTILA / Kranj, 14. april 2024

Srečanje invalidov MDI Kranj

OBVESTILA / Kranj, 14. april 2024

55 let invalidov MDI Kranj

 

 
 

 

 
 
 

Je bil gradbeni poseg na Veliki planini nezakonit / 09:01, 9. april

Skrajni čas je bil, da se je elektrificiralo tudi pastirsko naselje "Veliki stan", saj so inšpektorji neprestano kaznovali in grozili kmetom...

Gradivo za drugi tir do Kranja pripravljeno / 18:45, 7. april

Orehek je od Kranja oddaljen cca 2km. Kako bo vlak ustavil v Kranju, če bo na Orehku njegova hitrost 160km/h?
Zakaj ni v planu izgradnja ŽP na Orehku vsaj za lokalne vlake?

Gradivo za drugi tir do Kranja pripravljeno / 01:54, 7. april

Vrhunska pravljica.

Vsakega petega kršitelja so opozorili / 10:51, 4. april

Če nisi pripet, ti teži alarm v avtu. To je varnostno namenoma moteče, tako da se moraš pripeti.

Dela na Betinu predčasno končana / 06:58, 26. marec

Ko Noe dela barko. Gradbinci res nismo.

Gorenjska bolnišnica / 11:19, 25. marec

Bravo Dr. Aleksander Stepanović! Vsa čast za napisano! Edina logična lokacija je Kranj po vseh merilih.

Kranj diha z vojašnico / 08:48, 25. marec

Migranti s svojo rodnostjo ne bodo popravili rodnosti Slovenije, ampak naredili Slovenijo neslovensko in uničili naš narod in našo kulturo.K...