Ljudje ne bodo ostali sami, je zagotovil predsednik vlade. / Foto: Katja Kodba, STA

Ljudje ne bodo ostali sami

Predsednik vlade Robert Golob si je včeraj z ministrom za naravne vire in prostor Urošem Brežanom ter poveljnikom Civilne zaščite Republike Slovenije Srečkom Šestanom ogledal zaradi poplav prizadeta območja v treh gorenjskih občinah – Škofji Loki, Radovljici in Medvodah.

Medvode, Škofja Loka, Begunje – Kot je po včerajšnjem srečanju s škofjeloškim županom Tinetom Radinjo povedal predsednik vlade, je bil na terenu zato, da se prepriča, kako lahko država v času intervencije še pomaga. Poudaril je, da je Slovenija sprožila evropski mehanizem za civilno zaščito z namenom, da okrepi sile, za pomoč pa so zaprosili tudi sosednje države. »Še bolj pomembno pa je, da smo tukaj z namenom, da vzpostavimo učinkovito sanacijo. Intervencija je zakonsko dobro urejena, ve se, kdo je tisti, ki je odgovoren, kako poteka in kdo zagotavlja sredstva,« je dejal Golob.

Po njegovih besedah sistem odpove v prehodu na sanacijo, zato želi vlada zagotoviti, da se tokrat to ne bo zgodilo. Enako velja za učinkovito sanacijo infrastrukture in vodotokov. Golob je še povedal, da se tako kompleksne krize ne da rešiti v enem dnevu, za še boljše upravljanje tovrstnih kriz pa je napovedal zakonodajne spremembe, ki bodo pripravljene v kratkem.

Po obisku Škofje Loke sta si premier in minister ogledala posledice ujme v Psihiatrični bolnišnici Begunje v občini Radovljica. Za čiščenje in odstranjevanje škode so se že povezale intervencijske ekipe, zaposleni in prostovoljci, ki so v dveh dneh odstranili kar 60 ton kosovnega materiala. V spodnjih prostorih je voda zalila kuhinjo, pralnico in arhiv, zato je nujno, da se poleg vklopa glavnih električnih vodov ob čiščenju in izsuševanju najprej vzpostavi potrebna infrastruktura.

V zaključnem delu obiska v Begunjah na Gorenjskem je predsednik vlade nagovoril člane Prostovoljnega gasilskega društva Begunje, jim izrekel poklon za veliko delo in se zahvalil za požrtvovalnost.

V Medvodah je Golob poudaril, da bo vlada naredila vse, da denar doseže najšibkejše. »Ljudje ne bodo ostali sami,« je sklenil in opomnil, da je vlada na včerajšnji seji namenila deset milijonov evrov humanitarne pomoči Rdečemu križu Slovenije in Slovenski karitas.

Oddajte svoj komentar

Kranj 12°

oblačno
vlažnost: 91 %
veter: J, hitrost: 11 km/h

13/15

sreda

12/16

četrtek

6/23

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

PRIREDITVE / Škofja Loka, 12. junij 2024

Raziskovalno-razstavni projekt Skupaj

GLASBA / Kranj, 12. junij 2024

Koncert Godalnega kvarteta Rosé

IZLETI / Kranj, 12. junij 2024

Planinarjenje po polotoku Pelješac

PRIREDITVE / Preddvor, Naklo, 12. junij 2024

Telovadba, digitalna prva pomoč ...

GLASBA / Tržič, 13. junij 2024

Slovenska ljudska simfonija

IZLETI / Naklo, 13. junij 2024

S kolesom v Voklo

IZLETI / Kranj, 13. junij 2024

Na Španov in Črni vrh

GLASBA / Medvode, 14. junij 2024

Koncert s prijatelji iz Splita

 

 
 

 

 
 
 

Požar na strehi osnovne šole / 09:26, 10. junij

Sedaj naj se izprsi "država". Njegova ideja je, da naj bi vsi na strehe dali panele, da bomo "samooskrbni". Solar se veseli.

Znani prvi neuradni delni izidi referendumov / 23:17, 9. junij

Trije dnevi predčasnih volitev proti enodnevnim rednim volitvam nikakor ni primerljivo in pošteno. Ni zastonj ugotovitev, da levičarji niso nikoli zmagali pošteno.

Subvencije za e-kolesa že na voljo / 20:25, 8. junij

Namesto za poplavljence, se denar razmetava za nepotrebna draga električna kolesa.

Prodaja Panvite ali kako levi in desni mešetarji razprodajajo Slovenijo / 11:57, 3. junij

Glede prodaje Mercatorja pa tole. Vlada JJ je prodala del Mercatorja domačinoma Šrotu in Bavčarju. Bratuškova pa vse skupaj Hrvatom. Ne poz...

V dvorcu Visoko na voljo električna kolesa / 10:29, 3. junij

Zavod Poljanska dolina ima preveč denarja, da ga zapravlja za draga električna kolesa. Običajna kolesa bi zadostovala, pa še za rekreacijo je poskrbljeno.

Pripravljeni na legalizacijo ali preprosto ne vemo dovolj? / 06:59, 3. junij

Marihuana je prva stopnica na poti v pogubo. Ali to hočemo?

Za zamudo pri mostu zdaj kriv dež / 23:07, 2. junij

dobro, dela potekajo in bomo potrpeli še nekaj časa, da se vse skupaj dokonča in bo prešlo v uporabo. Me pa zanima, ali bomo Kranjčani sploh...