Del ustvarjalcev letošnjega gimnazijskega koledarja / Foto: Gorazd Kavčič

Kolaži kot odsev koronskega časa

Izšel je nov koledar Gimnazije Kranj za prihajajoče leto, ki so ga tokrat naslovili Po sledeh tišine in izgubljenega časa. Ustvarili so ga lanski dijaki prvih letnikov pri likovnem snovanju.

Kranj – »V preteklem šolskem letu so dijaki prvič po dveh letih celotno šolsko leto preživeli v šoli in spomin na obdobje zaprtih šol je bil še kako živ. Zato smo pri likovnem snovanju obravnavali temi, ki sta nas najbolj vznemirjali: tišino in iskanje izgubljenega časa,« je razložila njihova mentorica Anita Omejec. Za ustvarjanje so si tokrat izbrali tehniko kolaža, ki jim je po besedah Anite Omejec omogočala večplastno izražanje in ustvarjalen odziv na dogodke v času, ki je pravkar minil.

Presenetilo jo je, da so tišino dijaki dojemali drugače kot profesorji, ki jim ta beseda prikliče spomin na tišino, ki je rezala po praznih hodnikih šol in zevala s črnih zaslonov med predavanji na daljavo. »Številni mladi pa so jo povezovali z ugodjem, pomislili so na trenutke miru in sprostitve ter časa zase.« Na kolažih so tišino povezovali z naravo, zvezdnatim nebom, čeprav se vmes najdejo tudi ikone prečrtanih zvočnikov, pa zaprta usta in podobno. Obenem pa so skozi pogovore o zaprtju šol ugotavljali, da imajo dijaki občutek, da so v tem času ogromno zamudili. Temu je bila namenjena druga tema: iskanje izgubljenega časa. »To se na slikah odraža bolj negativno, saj jih je to obdobje pustilo malce zaskrbljene, nevedne, kaj se je sploh dogajalo, skrbi jih, kako bo v prihodnosti,« je razložila Anita Omejec. Na eni od slik je recimo to ponazorjeno s figurami na šahovnici, s katerimi so želeli povedati, da so se znašli v pat poziciji. Nastali kolaži so zelo raznoliki in barviti, čeprav se vmes najdejo tudi precej temačni, je še dejala Anita Omejec. »Res so odsev časa, ki ga živimo oziroma smo ga živeli, in mladih, ki so se znašli v neki neznani situaciji: šolali so se od doma, niso se smeli družiti s prijatelji, kar se še ni zgodilo.« Zato je vesela komentarja kolega Mihaela Šorlija, ki je koledar lektoriral, da koledar ne diha korone, ampak tišino in čas.

Iz množice 240 del so za koledar izbrali take, ki so bili likovno najprepričljivejši ter hkrati vsebinsko zanimivi in povedni. »Čeprav se danes tegobe epidemične dobe zdijo izpete, je prav, da opozorimo na sledi, ki jih je pustila v življenjih mladih.« Melita Brvar, ena od ustvarjalk tokratnega koledarja, je ob tem poudarila, da obdobje izoliranosti od drugih ni bilo nujno slabo, saj so tako imeli čas za razmislek o sebi, življenju in o tem, kaj jih navdihuje. »Vse to smo lahko prenesli na papir in ti izdelki bodo ostali kot spomin na to, kaj smo prestali in kaj smo se iz tega naučili. Z vsakim odtrganim listom s koledarja pa se vse bolj oddaljujemo od teh težkih dni.«

Oddajte svoj komentar

Kranj -1°

oblačno
vlažnost: 95 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

-4/10

petek

-3/10

sobota

-7/1

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

 

 

 

 

 

DELAVNICE / Šenčur, 3. februar 2023

Pomoč pri računalništvu in telefoniji

PRIREDITVE / Tržič, 3. februar 2023

39. Tržič poje 2023

PRIREDITVE / Gorenjska, 3. februar 2023

Pred slovenskim kulturnim praznikom

OBVESTILA / Kranj, Šenčur, 3. februar 2023

Meritve tlaka, holesterola in sladkorja

GLEDALIŠČE / Jesenice, 4. februar 2023

V Gledališču Toneta Čufarja Jesenice

PRIREDITVE / Gorenjska, 5. februar 2023

Pred slovenskim kulturnim praznikom

PRIREDITVE / Gorenjska, 6. februar 2023

Pred slovenskim kulturnim praznikom

OBVESTILA / Naklo, Šenčur, 6. februar 2023

Vadba za zdravo hrbtenico

 

 
 

 

 
 
 

Nesebično je branil Slovence / 15:52, 2. februar

Fuknjeni so tisti, ki častijo morilce Slovencev. In teh je ogromno.

Nesebično je branil Slovence / 11:42, 2. februar

Janz Novakov,a ti je že kdo povedal,da si fuknjen?

Nesebično je branil Slovence / 08:38, 2. februar

In na kaj ste ob razpihovanju in širjenju sovraštva lahko ponosni?

Nesebično je branil Slovence / 12:07, 30. januar

Največji sovražnik komunistov in revolucije. Ponosni Slovenci so in bodo vedno sovražniki Slovenske levice.

Gasilcem v čast / 13:42, 25. januar

Izbor ene besede leta je ZAME nesmiseln. Jaz takoj dobim asociacijo na Begunje. ZAME je smiselna samo povezava več besed. Bom dal primer od ...

Beseda leta je gasilec / 08:53, 25. januar

.
B O L A N O !!!
.

Občina Jesenice z dvema podžupanjama / 09:12, 23. januar

Spanje na Jesenicah se nadaljuje. Bravo volilci.