S podjetniškega tabora za osnovnošolce v Postojni / Foto: Anja Tešar Kmetec

V svetu podjetništva

Na podjetniškem taboru v Postojni, ki ga organizira društvo Podjetniška akademija po zamisli Nejca Konjeviča, so otroci, med katerimi jih je bilo več kot polovica iz Gorenjske, spoznavali svet podjetništva.

Podjetnik in organizator Nejc Konjevič je tabor opisal kot posebno doživetje. Na taboru osnovnošolci pridobijo znanje, ki ga v šoli ne morejo. Kot profesor informatike in računalništva na Gimnaziji Ilirska Bistrica namreč ugotavlja, da danes otrok recimo nihče ne uči javnega nastopanja, pisanja pisem in elektronske pošte. Na taboru pa mladi v treh dneh oblikujejo poslovno idejo, ki jo predstavijo tudi mimoidočim na ulici. Tabora se je med drugim udeležilo devet otrok iz Tržiča in štirje iz Radovljice.

Kot je pojasnil Konjevič, se učenci zadnje triade osnovne šole najprej naučijo razlike med podjetnostjo in podjetništvom. »Podjetnost pomeni, da želiš rešiti neko težavo, a za to nisi plačan. Šele ko znaš svoje ideje in rešitve prodajati, postaneš podjetnik.« Otroke na taboru razdelijo v manjše skupine in skupaj oblikujejo poslovno idejo, ki jo predstavijo tudi zunaj tabora. »S tem se učijo tudi prodaje in se zavedo, da osnutke lahko vedno spremenimo. Morda ob zaključku sploh ne bo podobno prvotni zamisli,« je razložil Konjevič in dodal, da ob neuspehih ne smemo obupati. »Sprejeti moramo kritiko,« svetuje in dodaja, da za nasvet vprašamo vsaj tri izkušene ljudi in s tem pridobimo različna mnenja. Svoje poslovne ideje so udeleženci tabora predstavili na zaključni prireditvi, kjer jih ocenijo znani ljudje. »Takrat ni časa za strah. Sprehodijo se po rdeči preprogi z lučmi, fotografi in kamerami. Tudi tisti bolj sramežljivi takrat zažarijo.« Najbolj pomembno se mu zdi, da se otroci počutijo sprejeto in pridobijo samozavest.

Klara iz Tržiča se je tabora udeležila drugič. Kot pravi, ji je pri podjetništvu všeč, da si si lahko »sam svoj šef« in delaš, kar te veseli. Zaveda pa se tudi negativnih plati podjetništva – to, da si sam odgovoren za vse, prinaša tudi veliko odgovornost. Devetošolec Žan Luka iz Tržiča pa je podjetniško akademijo začel obiskovati že v sedmem razredu. Všeč mu je, da se na taboru druži z vrstniki, ki si delijo podobno mišljenje. Prihodnje šolsko leto bo svoje izobraževanje nadaljeval na gimnaziji, potem pa si želi na fakulteto za management.

Oddajte svoj komentar

Kranj 12°

oblačno
vlažnost: 97 %
veter: S, hitrost: 11 km/h

10/16

nedelja

9/20

ponedeljek

10/17

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

RAZSTAVE / Sovodenj, Ermanovec, 25. september 2022

Razstava gob

ŠPORT / Žiri, 25. september 2022

Markov tek

GLASBA / Križe, 25. september 2022

Koncert Prifarskih muzikantov

PRIREDITVE / Naklo, Šenčur, 26. september 2022

Delavnici orientalskih plesov

IZLETI / Kranj, 27. september 2022

Kolesarski izlet

PRIREDITVE / Strahinj, 27. september 2022

Turizem in lokalno okolje

OBVESTILA / Šenčur, 27. september 2022

Vadba za zdravo hrbtenico

PRIREDITVE / Naklo, Šenčur, 28. september 2022

Delavnici orientalskih plesov

 

 
 

 

 
 
 

Ne hujskajmo drug drugega / 21:32, 24. september

Kje pa je tretji totalitarizem, ki ga Evropa prizna, SLO pa (še ) ne. Črna knjiga komunizma po Wikipediji 93.360 ooo žrtev komunizma brez ...

Energetska sanacija doma / 09:09, 24. september

83 let stara stavba? Pri projektiranju so verjetno morali spoštovati zakon o varstvu kulturne dediščine. Zato tako dolga priprava projektne dokumentacije.

Energetska sanacija doma / 01:17, 24. september

SAMI BEBOTI NA POLOŽAJIH.,

Energetska sanacija doma / 01:16, 24. september

Da ne omenjam zadnjega odstavka,. Koliko denarja manjka in kako bi jih lahko zbrali.
In zakaj je potrebnih več sredstev, če je pogodba podpisana.

Energetska sanacija doma / 01:10, 24. september

Pa to ni res. Od leta 2016 se ureja dokumentacija. EJ, eni papirji. 6 let.... pa ne mi zdaj plozat, ker vsi vemo, kako to laufa. To gamad preverit, kaj dela..... in takoj ADIJO.

Vloženi interpelaciji zoper dve ministrici / 00:58, 24. september

Za mene....in mojo družbo pa Grims sploh ni napačen. V bistvu se popolnoma strinjam z njim. In jasno moram pripisat, da nisem SDS-ovka,

Za napredek so ključne inovacije / 00:47, 24. september

Pa LOTRIČ-MEROSLOVJE.... pa še kakšna firma se najdeV ta konec se vozijo na šiht iz cele Gorenjske, iz LJ-..... pa še potrebujejo kader. Zde...