Na dogodku je bilo mogoče preizkusiti tudi virtualno izkušnjo potresa. / Foto: Tina Dokl

Izračun ogljičnega odtisa

Okoljevarstvena nevladna organizacija Umanotera je ob letošnjem dnevu Zemlje objavila prenovljen kalkulator ogljičnega odtisa, ki omogoča izračun ogljičnega odtisa posameznika, uporabiti pa ga je mogoče tudi za določitev skupnega ogljičnega odtisa gospodinjstva.

Za lažjo predstavo, kako velik je naš ogljični odtis, kalkulator izračunani ogljični odtis uporabnika primerja z letnimi emisijami povprečnega prebivalca Slovenije in Evropske unije, poleg tega pa še ZDA kot primera energetsko potratne industrializirane države.

Ljubljana – »Izračun ogljičnega odtisa je lahko streznitev, saj pokaže, da za prehod v podnebno nevtralnost niso zadosti kozmetični ukrepi, ampak so potrebne temeljite spremembe na ravni posameznika in družbe,« opozarja Renata Karba iz Umanotere, ki je obenem poudarila, da namen kalkulatorja ni frustrirati, ampak posameznike opolnomočiti, da se poleg sprememb svojega življenjskega sloga kot aktivni državljani zavzamejo za družbene spremembe, ki prispevajo k zmanjšanju sistemskih emisij, na primer za razogljičenje industrije, izboljšanje javnega prevoza in prehod na podnebju prijaznejšo oskrbo s hrano.

Izračun ogljičnega odtisa, pojasnjujejo pri Umanoteri, je prvi korak pri upravljanju z emisijami toplogrednih plinov. »Posebnost Umanoterinega kalkulatorja je, da poleg emisij, na katere ima posameznik neposreden vpliv, upošteva tudi sistemske emisije, kot so emisije zaradi transporta blaga, industrijske proizvodnje, ravnanja z odpadki in delovanja javnega sektorja. Izračun ogljičnega odtisa pokaže, s čim povzročamo največje emisije toplogrednih plinov, in omogoča načrtovanje ukrepov za njihovo zmanjšanje.« Kalkulator so zato opremili tudi z nasveti za zmanjšanje emisij toplogrednih plinov. Ogljični odtis po eni strani ponazarja količino emisij toplogrednih plinov, ki so posledica življenjskega sloga posameznika, po drugi strani pa ponazarja tudi posamezniku pripadajoči delež sistemskih emisij, na katere nimamo neposrednega vpliva, a smo zanje soodgovorni, saj uživamo koristi dejavnosti, pri katerih nastajajo, so razložili.

Za lažjo predstavo, kako velik je naš ogljični odtis, kalkulator izračunani ogljični odtis uporabnika primerja z letnimi emisijami povprečnega prebivalca Slovenije in Evropske unije, poleg tega pa še ZDA kot primera energetsko potratne industrializirane države in Indije kot primera države globalnega juga.

»Ne nazadnje kalkulator izračunani ogljični odtis posameznika primerja tudi z vrednostjo, h kateri v Sloveniji težimo na poti v podnebno nevtralnost. Slovenija bo podnebno nevtralna družba, ko emisije toplogrednih plinov ne bodo presegale zmožnosti slovenskih naravnih ponorov – gozdov in travinja, da ogljikov dioksid odstranijo iz ozračja,« so pojasnili pri Umanoteri in dodali, da za doseganje podnebne nevtralnosti ogljični odtis povprečnega prebivalca Slovenije ne sme biti večji od 1,25 tone ekvivalenta ogljikovega dioksida na leto. Za lažjo predstavo: Že same sistemske emisije so leta 2021 znašale približno štiri tone ekvivalenta ogljikovega dioksida na prebivalca Slovenije.

Oddajte svoj komentar

Kranj 13°

oblačno
vlažnost: 88 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

13/15

sreda

10/15

četrtek

6/23

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

PRIREDITVE / Škofja Loka, 12. junij 2024

Raziskovalno-razstavni projekt Skupaj

GLASBA / Kranj, 12. junij 2024

Koncert Godalnega kvarteta Rosé

IZLETI / Kranj, 12. junij 2024

Planinarjenje po polotoku Pelješac

PRIREDITVE / Preddvor, Naklo, 12. junij 2024

Telovadba, digitalna prva pomoč ...

GLASBA / Tržič, 13. junij 2024

Slovenska ljudska simfonija

IZLETI / Naklo, 13. junij 2024

S kolesom v Voklo

IZLETI / Kranj, 13. junij 2024

Na Španov in Črni vrh

GLASBA / Medvode, 14. junij 2024

Koncert s prijatelji iz Splita

 

 
 

 

 
 
 

Požar na strehi osnovne šole / 09:26, 10. junij

Sedaj naj se izprsi "država". Njegova ideja je, da naj bi vsi na strehe dali panele, da bomo "samooskrbni". Solar se veseli.

Znani prvi neuradni delni izidi referendumov / 23:17, 9. junij

Trije dnevi predčasnih volitev proti enodnevnim rednim volitvam nikakor ni primerljivo in pošteno. Ni zastonj ugotovitev, da levičarji niso nikoli zmagali pošteno.

Subvencije za e-kolesa že na voljo / 20:25, 8. junij

Namesto za poplavljence, se denar razmetava za nepotrebna draga električna kolesa.

Prodaja Panvite ali kako levi in desni mešetarji razprodajajo Slovenijo / 11:57, 3. junij

Glede prodaje Mercatorja pa tole. Vlada JJ je prodala del Mercatorja domačinoma Šrotu in Bavčarju. Bratuškova pa vse skupaj Hrvatom. Ne poz...

V dvorcu Visoko na voljo električna kolesa / 10:29, 3. junij

Zavod Poljanska dolina ima preveč denarja, da ga zapravlja za draga električna kolesa. Običajna kolesa bi zadostovala, pa še za rekreacijo je poskrbljeno.

Pripravljeni na legalizacijo ali preprosto ne vemo dovolj? / 06:59, 3. junij

Marihuana je prva stopnica na poti v pogubo. Ali to hočemo?

Za zamudo pri mostu zdaj kriv dež / 23:07, 2. junij

dobro, dela potekajo in bomo potrpeli še nekaj časa, da se vse skupaj dokonča in bo prešlo v uporabo. Me pa zanima, ali bomo Kranjčani sploh...