Varnostnika imajo za polovični delovni čas že vrsto let zaposlenega na Srednji gostinski in turistični šoli Radovljica. / Foto: Gorazd Kavčič

Varnostniki v šolah redki

Ob zadnji spletni grožnji z napadom so v številnih šolah poostrili nadzor v šolskih prostorih tudi s pomočjo varnostnikov. Izkušnje z varnostniki imajo tudi v nekaterih gorenjskih šolah, a ne zaradi kakršnihkoli incidentov, ampak je vloga varnostnikov bolj usmerjanje in evidentiranja obiskovalcev.

Skrbi jih, da bi s pretirano pozornostjo tistim, ki se odločijo za tovrstne grožnje, še spodbudili takšno ravnanje, saj je po navadi cilj takih groženj prav pritegniti pozornost.

Kranj – Varnostnike je že nekaj let mogoče srečati tudi na vhodu nekaterih šol na Gorenjskem. A kot so opozorili naši sogovorniki, njihova vloga ni v prvi vrsti preprečevati nasilje in vandalizem, ampak tako lažje nadzorujejo veliko število ljudi, ki vstopajo v šolo, sploh ob jutranjih in drugih konicah. Ne verjamejo pa, da bi zgolj s prisotnostjo varnostnikov lahko preprečili grožnje, kot smo ji bila priča pred kratkim. Skrbi jih, da bi s pretirano pozornostjo tistim, ki se odločijo za tovrstne grožnje, še spodbudili takšno ravnanje, saj je po navadi cilj takih groženj prav pritegniti pozornost.

Varnostnik ni rešitev

Pavel Srečnik, vodja aktiva ravnateljev, v katerega so poleg kranjskih šol in vrtcev vključene tudi šole v Cerkljah, Naklem, Šenčurju, Preddvoru in Tržiču, je dejal, da vsaj po njegovem vedenju nobena od teh šol ta čas nima zaposlenega varnostnika. »Pred leti ga je imela Osnovna šola Franceta Prešerna, tudi pri nas v Stražišču so to delo opravljali posamezniki prek javnih del, a se ni obneslo.« Pojasnil je, da so se na srečanju aktiva pogovarjali tudi o protokolih, kako naj se odzovejo v primeru groženj. A kot pravi, so eno navodila, kako ukrepati, drugo pa je čisto človeški odziv, če bi res prišlo do napada kot pred časom v Beogradu in nazadnje na Finskem. Prepričan je tudi, da v takem primeru tudi varnostnik verjetno ne bi pomagal. »Vemo, da je bil ob incidentu v Beogradu najprej ustreljen varnostnik.« Podpira pa zamisel Združenja ravnateljic in ravnateljev osnovnega in glasbenega šolstva Slovenije, da bi imele šole po zgledu podjetij na vhodu receptorja, ki bi imel nadzor nad prihodi v šolo. »A tu se pojavi vprašanje sredstev – vse se namreč začne in konča pri denarju.« Samo v osnovnih šolah bi morali na ta račun na novo zaposliti več kot sedemsto ljudi. »Vse, kar bi potrebovali v šolah, pa je predvsem več ustvarjalnega miru.«

Nadzor nad prihodi v šolo

Za varnostnika na vhodu v šolo so se že pred leti odločili v Srednji gostinski in turistični šoli Radovljica. »Za varnostnika, ki je zaposlen za polovični delovni čas, smo se odločili zato, da je več reda na vhodu v šolo, sploh v času konic,« je pojasnila pomočnica ravnatelja Anita Arh. Varnostnik je tako bolj del protokola, ki poleg dežurnega dijaka skrbi tudi za usmerjanje obiskovalcev. V zaposlovanju varnostnikov, da bi s tem preprečili incidente na šolah, pa ne vidi smisla. »V tem primeru se mi zdi bolj primerno ozaveščanje in spodbujanje strpnosti v družbi, na pa represalije.« Podobno razmišlja direktor Šolskega centra Škofja Loka Martin Pivk. Varnostnika imajo zaposlenega že vrsto let, a zgolj zato, ker je v prostorih njihovega centra velika koncentracija ljudi, saj je pod eno streho združenih več šol. »Z varnostnikom imamo tako zgolj boljši nadzor nad tako velikim številom ljudi.«

Oddajte svoj komentar

Kranj 12°

oblačno
vlažnost: 95 %
veter: S, hitrost: 11 km/h

10/15

četrtek

6/23

petek

8/24

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

GLASBA / Tržič, 13. junij 2024

Slovenska ljudska simfonija

IZLETI / Naklo, 13. junij 2024

S kolesom v Voklo

IZLETI / Kranj, 13. junij 2024

Na Španov in Črni vrh

GLASBA / Medvode, 14. junij 2024

Koncert s prijatelji iz Splita

OBVESTILA / Kranj, 15. junij 2024

Na rob Mežakle jeseni

PRIREDITVE / Tržič, 15. junij 2024

Merčunov dan

IZLETI / Kranj, 20. junij 2024

Kopalno-glasbeni izlet

IZLETI / Kranj, 27. junij 2024

Ohranjanje zdravja za člane MDI Kranj

 

 
 

 

 
 
 

Janša pozval Goloba k odstopu / 22:39, 12. junij

Kako Janša rad poudarja svoje preteklo delovanje in z njim obtožuje druge.

Požar na strehi osnovne šole / 09:26, 10. junij

Sedaj naj se izprsi "država". Njegova ideja je, da naj bi vsi na strehe dali panele, da bomo "samooskrbni". Solar se veseli.

Znani prvi neuradni delni izidi referendumov / 23:17, 9. junij

Trije dnevi predčasnih volitev proti enodnevnim rednim volitvam nikakor ni primerljivo in pošteno. Ni zastonj ugotovitev, da levičarji niso nikoli zmagali pošteno.

Subvencije za e-kolesa že na voljo / 20:25, 8. junij

Namesto za poplavljence, se denar razmetava za nepotrebna draga električna kolesa.

Prodaja Panvite ali kako levi in desni mešetarji razprodajajo Slovenijo / 11:57, 3. junij

Glede prodaje Mercatorja pa tole. Vlada JJ je prodala del Mercatorja domačinoma Šrotu in Bavčarju. Bratuškova pa vse skupaj Hrvatom. Ne poz...

V dvorcu Visoko na voljo električna kolesa / 10:29, 3. junij

Zavod Poljanska dolina ima preveč denarja, da ga zapravlja za draga električna kolesa. Običajna kolesa bi zadostovala, pa še za rekreacijo je poskrbljeno.

Pripravljeni na legalizacijo ali preprosto ne vemo dovolj? / 06:59, 3. junij

Marihuana je prva stopnica na poti v pogubo. Ali to hočemo?