Cesta je asfaltirana do parkirišča na Rakovih ravneh, do parkirišč Ušivec, Mačkin kot in Jelšev konfin še vedno vodi makadam.

Na Veliko planino po asfaltu

Družba Velika planina, ki je v lasti Občine Kamnik in upravlja tudi nihalko na planino, je asfaltirala cesto od Kranjskega Raka do parkirišča na Rakovih ravneh. Dobrih 600 tisoč evrov vredno naložbo bodo financirali iz pobranih parkirnin.

Velika planina – Občina Kamnik se je pred dvema letoma odločila, da bo na cesti na Veliko planino (do Rakovih ravni) začela pobirati parkirnino, predvsem z namenom, da promet na planini uredijo in cesto asfaltirajo, saj je makadamska cesta terjala veliko stroškov vzdrževanja. Za parkirnino je treba odšteti deset evrov za osebni avto.

Koncesijo za dobo petih let so lani podelili družbi Velika planina, ki letno s parkirnino zbere približno 160 tisoč evrov.

Polovico od tega bodo namenili urejanju infrastrukture, polovico pa tekočim stroškom in vzdrževanju sistema parkirnin. Izbrani izvajalec je dela začel lansko jesen, asfaltiranje pa so zaradi vremenskih razmer in zato, da se je vozna površina čez zimo utrdila, prestavili na pomlad. Asfaltiranja so se lotili v torek, 10. maja, cesta na planino pa je bila zaradi del za promet zaprta vse do petka, 13. maja.

»S tem, ko smo uvedli parkirnine, smo zagotovili tudi vir sredstev za financiranje asfaltiranja ceste, s čimer bomo promet na planini končno uredili, predvsem pa zmanjšali visoke stroške vzdrževanja in preprečili prašenje. Zdi se mi prav, da za parkirnino na eni in nihalko na drugi strani skrbi isti izvajalec, saj se le tako planina lahko povezuje v celoto. Prepričan sem, da je to velika pridobitev za občino, na katero bomo lahko ponosni,« nam je povedal župan Matej Slapar.

Asfaltirali so slaba dva kilometra ceste vse do konca parkirišča pri kamnolomu, ob tem pa uredili tudi odvodnjavanje, oporne zidove in zaščitne ograje. Denar za investicijo je zagotovila družba Velika planina, tudi s posojilom, predvidevajo pa, da se bo vložek povrnil v približno desetih letih.

Projekt pa je tudi zanimiv primer sodelovanja med obmejnima občinama. Cesta je namreč v celoti v lasti in na ozemlju občine Luče, a vodi do objektov, ki so v občini Kamnik, tudi parkirišče pri kamnolomu je na kamniški strani, zato so interes za ureditev ceste imeli Kamničani. Da cesto lahko asfaltira in vzdržuje izbrani koncesionar Občine Kamnik, so potrdili občinski svetniki Občine Luče.

Cesto bodo že kmalu prevozili tudi profesionalni kolesarji; prav po njej bo namreč 18. junija potekala kraljevska 4. etapa kolesarske dirke Po Sloveniji, ki se bo začela v Laškem in končala na Veliki planini.

Oddajte svoj komentar

Kranj 15°

pretežno jasno
vlažnost: 82 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

12/24

torek

10/28

sreda

13/29

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

RAZSTAVE / Radovljica, 1. julij 2022

Monologi 1969–2019

PREDAVANJA / Visoko, 1. julij 2022

Franja Tavčar osebno

IZLETI / Kranj, 2. julij 2022

Iz Lepene do Krnskega jezera

PRIREDITVE / Bistrica pri Tržiču, 2. julij 2022

Sladoledni dan v Bistrici

PRIREDITVE / Šenčur, 2. julij 2022

Srečanje godb v Šenčurju

PREDAVANJA / Gorenjska, 2. julij 2022

O pisatelju Orhanu Pamuku

GLASBA / Vrba, 2. julij 2022

Prešerna noč z Aleksandrom Mežkom

IZLETI / Cerklje, 5. julij 2022

Izlet na Krvavec

 

 
 

 

 
 
 

Slavnostno odprli kolesarsko stezo / 12:52, 1. julij

Mega projekt. 2km kolesarske steze. Ni kaj. Skromnost je lepa čednost.

Tudi v Radovljici višje cene za pomoč na domu / 21:15, 30. junij

Bo kdaj na Bledu za Blejce kakšen dom starejših občanov? A so tam samo za draga stanovanja .... ? Pa Občini Gorje, Bohn tudi brez ! Namreč,...

Participativni proračun ostaja / 19:08, 30. junij

Kako je z zakloniščem v Gradnikovi? Namreč, ga ni več. Tam je lep blok, z lepimi novimi stanovanji ? Se je to res lahko zgodilo? Ali v zemlj...

O izzivih, ki so pred nami / 16:40, 30. junij

V naši državi sami ustvarimo 85% elektrike, 15% pa jo uvozimo, zato ni prav nobenega vzroka, da se podraži. Na naše proizvajalce elektrike n...

O izzivih, ki so pred nami / 18:17, 28. junij

Primož: ej Pavle, a si že slišal, da bodo na GEN-I kmalu popravili cenike za elektriko ?

Wojciechowski: ma, sam da ne bodo podražil.

O izzivih, ki so pred nami / 10:52, 28. junij

TEŠ bo še dolgo kuril lignit. Upam, da ga nekoč predelajo na biomaso, kot recimo delajo v Angliji. Verjetnost je majhna, ker bomo gradili na...

Od danes goriva spet dražja / 09:32, 28. junij

Sestra v ambulanti kliče bolnike: "GOLOB, Medved, Čuk, Tič, Volk ?" Eden od pacientov se oglasi: "Sestra, kdaj bomo pa ljudje prišli na vrst...