Pomoč za Ukrajino zbirajo humanitarne organizacije, podjetja, občine ... / Foto: Gorazd Kavčič

Zbiranje pomoči za Ukrajince

Iz Slovenije proti Ukrajini že potujejo prvi tovornjaki humanitarne pomoči, ki jo zbirajo humanitarne organizacije pa tudi Veleposlaništvo Ukrajine v Sloveniji, nekatera podjetja, občine …

Kranj – Do včeraj smo iz Slovenije v Ukrajino po podatkih Veleposlaništva Ukrajine v Sloveniji poslali tri tovornjake humanitarne pomoči, največ oblačil in živil.

Slovenska karitas je v minulih dneh zbrala 56.100 evrov in jih tudi že poslala v Ukrajino, kjer jih bo ukrajinski Karitas porabil za najnujnejšo pomoč prizadetim v konfliktu. »Karitas v Ukrajini pomaga z vojno prizadetim ljudem v Ukrajini, ki sedaj obupano iščejo varno zatočišče tako v zahodni Ukrajini kot v tujini. Življenjsko pomembno pomoč in psihosocialno podporo zagotavljajo zlasti ženskam in otrokom v 22 centrih po celotni Ukrajini. Notranje razseljenim osebam na poti zagotavlja osnovne informacije, hrano, pitno vodo in komplete za osebno higieno ter varen in zanesljiv prostor za spanje, prehranjevanje in umivanje. Največ pomoči bo podeljene na kritičnih območjih, kot so Kramatorsk, Rubizhne, Zaporožje, Volnovaka, Mariupol, Harkov, Dnipro, Kijev, Žitomir, Odesa, Ivano-Frankiv. Zaposleni in prostovoljci Karitas v Ukrajini zagotavljajo tudi varen prevoz za razseljene družine, da lahko pridejo do svojih bližnjih,« sporoča Peter Tomažič, generalni tajnik Slovenske karitas, in dodaja, da so potrebe Ukrajincev vsak dan večje, za pomoč iz tujine pa so zelo hvaležni.

Denar bodo na Slovenski karitas zbirali še naprej, prav tako pa tudi materialno pomoč, in sicer v zbirnih centrih po vsej Sloveniji. Zbirajo predvsem: suho ali trajno in dobro zapakirano osnovno hrano, ki ne potrebuje hlajenja (konzerve, narezek, otroška hrana, testenine, mleko ipd.), higienske pripomočke (pralni prašek, milo in šampon za osebno nego, pasta in ščetke, ženski vložki), higienske robčke in plenice, vodo v plastenkah, oblačila za otroke, bombažno posteljnino, novo spodnje perilo in nogavice ter spalne vreče.

Hrano in higienske pripomočke bodo zbirali tudi v označenih košarah v več trgovskih centrih po vsej Sloveniji. Zbrani artikli bodo namenjeni za pomoč v Ukrajini, v večjih zbirnih centrih Karitas v sosednjih državah in tudi za nameščene v Sloveniji, kar bo odvisno od potreb in logističnih možnosti.

Zbiranju materialne in denarne pomoči se poleg Rdečega križa, Unicefa in Slovenske karitas pridružuje tudi Veleposlaništvo Ukrajine v Sloveniji in več slovenskih podjetij. Kapacitete zbirnih mest se hitro polnijo, dnevno pa se odpirajo nova, zato organizatorji opozarjajo, da pred prihodom preverite njihove zmogljivosti. Ukrajinska ambasada v Sloveniji bo sredstva namenila nakupu zdravil, medicinskih pripomočkov, zaščitne vojaške opreme in streliva. Prispevke zbirajo na TRR Veleposlaništva Ukrajine SI56 028430264124681, Mivka 27, 1000 Ljubljana, Swift: LJBASI2X.

Aktualne informacije o zbiranju humanitarne pomoči za Ukrajino so na voljo na Facebook strani Slovenska pomoč v Ukrajini.

Kranj: pomoč zbirajo na parkirišču vojašnice

V Kranju od minule srede zbirajo humanitarno pomoč za Ukrajino. O podrobnostih glede organizacije zbiranja pomoči za prebivalce Ukrajine so dogovorili s častnim konzulom Ukrajine v Sloveniji Sandijem Brezovnikom, povezali pa so se tudi z Rdečim križem Slovenije (RKS) in Fajdigovo ambulanto. Zbirno mesto je odprto vsak delovni dan med 12. in 17. uro v šotorih na parkirišču Vojašnice Petra Petriča (vhod pri pralnici AMZS oziroma Gasilsko reševalni službi Kranj), pri čemer pomagajo tudi Civilna zaščita MOK in profesionalni gasilci. Na seznamu potrebščin, ki jih primanjkuje v državi, so: medicinski pripomočki, zdravila (ta lahko ljudje oddajo ne le pred vojašnico, ampak tudi v Fajdigovi ambulanti na Gosposvetski 9 v Kranju), higienski pripomočki, nepokvarljiva hrana, odeje, spalne vreče, topla oblačila, sveče, svetilke, in generatorji. RKS ob tem poziva, naj ljudje prinašajo res še uporabno opremo, pripomočke, oblačila ter obutev in ne stvari, ki se jim že več let kopičijo doma.

Škofja Loka: zbirajo denarno in ostalo pomoč

V Škofji Loki so začeli z zbiranjem pomoči beguncem, ki zapuščajo nevarna vojna območja. Njihovo partnersko douzelaško mesto Siret, ki leži blizu južne ukrajinske meje, že sprejema begunce iz Ukrajine. Predsedstvo združenja Douzelage je zato sprožilo akcijo zbiranja pomoči beguncem Neposredno in takojšnjo pomoč lahko nakažete na naslov in račun dobrodelne pravoslavne organizacije v Siretu, ki zbira in razdeljuje pomoč beguncem: Asociatia Ortodoxa Sfintii Imparati Constantin si Elena Account: RO57 RNCB 0241 1502 9941 0001, CIF (financial number): 36076077, Representative: Gabriela Lazarescu, SWIFT: RNCBROBU. V Rotary in Lions klubih so se odločili, da pomagajo otrokom v Ukrajini, prav tako pa v sodelovanju z ukrajinskim veleposlaništvom in njihovim konzulom v Sloveniji zbirajo tudi donacije zdravil, sanitetnega materiala, hrane in druge pomoči s spiska, ki ga je objavilo Veleposlaništvo Ukrajine. Trenutno so vzpostavljena tri zbirna mesta: Trgovina Čarman Šport, sedež Inštituta Zlata Pentljica in Frizerski studio 3ka.

Oddajte svoj komentar

Kranj 10°

zmerno oblačno
vlažnost: 96 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

10/24

nedelja

10/25

ponedeljek

10/26

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

OBVESTILA / Škofja Loka, 21. maj 2023

Prost vstop za družine

DELAVNICE / Vodice, 22. maj 2023

Vitaminske kreme

OBVESTILA / Selo pri Žirovnici, 22. maj 2023

Predstavitev aktualnih tem

OBVESTILA / Gorenjska, 22. maj 2023

Program medgeneracijskega sodelovanja

DELAVNICE / Kranj, 23. maj 2023

Delavnica izdelave odeje krpanke (patchwork)

OBVESTILA / Preddvor, 23. maj 2023

Usposabljanje za platformo Digitalno vključeni

IZLETI / Kranj, 23. maj 2023

Kolesarski izlet DU Kranj

OBVESTILA / Radovljica, 24. maj 2023

Dan zdravja

 

 
 

 

 
 
 

Prispelo prvo letalo za gašenje / 09:36, 20. maj

Ja, znano je, da pri na se vse cene ponavadi skrijejo, tako da se potem dva do tri krat povečajo. In seveda folk pele, celo pohvale dobijo t...

Prispelo prvo letalo za gašenje / 09:34, 20. maj

Samo primer, tole sem danes našel:Take je bilo objavljeno na Portugalskem: Each Canadair costs €30 million, a source for the Air Force ha...

Slovenci – takšni in precej drugačni / 09:27, 20. maj

Vpliv priseljenih po 2.SV je močan, so že v tretji generaciji. Naša slovenska kultura se močno spreminja, samo če omenim najbolj poslušan ra...

Zašli v času in prostoru / 04:05, 20. maj

Slovenci se niso nič naučili komu lahko zaupajo. Britanci niso narod, ki mu lahko zaupaš. Ne marajo preveč balkanske narode.

Slovenci – takšni in precej drugačni / 04:00, 20. maj

Slovencev v matični domovini je max. 1.5 milijona. Slovenci v Italiji so razdeljeni na dve skupini: tradicionalna in revolucionarna. Se ne marajo preveč med sabo.

Prispelo prvo letalo za gašenje / 16:22, 17. maj

Deželan, to je verjetno cena brez rezervoarja :)))). Za vsak m3 rezervoarja dodatno 1 mio. Zraven 2,5 mio po komadu so k ceni dodali kubik...

Luksuzna stanovanja na Jesenicah / 09:45, 17. maj

Kje je investitor našel Jesenice. V Radovljici in Lescah bi takšna stanovanja brez težav prodal za 30% višjo ceno.