Zlato polje

Zlato polje leži severno od Kranja; že ime pove, da je zemlja zelo rodovitna. Pridelki so dobri, tudi kadar je leto sušno ali premokro.

Na žalost se njegov obseg zelo krči zaradi pozidave. Zadnji velik poseg, velik več hektarov, se je začel nasproti križišča za Struževo. Tam bodo zrasli stanovanjski bloki in nakupovalni center. V Kranju res primanjkuje podobnih trgovin, zato zanje ni škoda žrtvovati najboljših njiv!

Slovenija je tretja najbolj gozdnata država v Evropi, gozd pokriva 58 odstotkov površine, delež njiv je le slabih 9 odstotkov. Površine njiv se predvsem zaradi pozidave še vedno krčijo, delež gozda zaradi zaraščanja kmetijskih površin še narašča. Samo v zadnjih 25 letih se je površina gozda povečala za 80 tisoč hektarov.

Slovenija s hrano ni samooskrbna. Trenutno jo je iz uvoza dovolj, a se s kakšno »nesrečo« širših razsežnosti to lahko hitro spremeni.

Nekaterim pozidavam njiv se ni možno izogniti, na primer za gradnjo avtocest, železnic … Za gradnjo stanovanj bi lahko izbrali manj kakovostna kmetijska in predvsem gozdna zemljišča. Na severnem delu občine Kranj se razprostira več kot tisoč hektarov gozda – Udin boršt. Ta gozd je pomemben z vidika kakovosti zraka, rekreacije in ga je treba v večjem delu ohraniti. A če bi ga za gradnjo namenili le nekaj odstotkov, bi lahko zgradili več tisoč stanovanj. Tudi s prometnega vidika bi bilo to ugodnejše, saj se s širitvijo mesta na vse strani povečuje že tako velika prometna obremenitev v Kranju.

Na območju Udin boršta je bil še za časa komunizma z odlokom ustanovljen spominski park. Ta odlok v Udin borštu in v okolici prepoveduje vsakršno gradnjo. Po štiridesetih letih besedilo odloka kar kliče po osvežitvi, s čimer se strinja večina deležnikov, predvsem kranjski Zavod za varstvo kulturne dediščine pa temu vseskozi nasprotuje. Morda zato, ker še sedanjega besedila odloka o Spominskem parku Udin boršt ne razumejo dobro.

Gradnja je najcenejša na njivskih zemljiščih v ravnini. Investitor najprej odgrne in proda rodovitno prst, po možnosti še gramoz ob izkopu temeljev in kleti.

Morda nas bodo naši vnuki ob pogledu na stare fotografije Zlatega polja spraševali, ali je tukaj nekoč rasla pšenica ...

Franc Pavlin, Cegelnica

Oddaj svoj komentar

Kranj 2°

oblačno
vlažnost: 94 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

4/6

torek

4/8

sreda

4/9

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

IZLETI / Kranj, 23. april 2024

Kolesarski izlet DU Kranj

PRIREDITVE / Ljubljana, 23. april 2024

Sveta maša na Ljubljanskem gradu

PRIREDITVE / Preddvor, 23. april 2024

Pogovorni večer: Podnebne spremembe

PREDAVANJA / Žiri, 23. april 2024

Sto let po smrti Tavčar še živi

PREDAVANJA / Dolina, 24. april 2024

Hišne gobe in zaščita lesnih izdelkov

PRIREDITVE / Šenčur, Naklo, 24. april 2024

Tombola, zdravi odnosi, kuhanje, umovadba

OBVESTILA / Naklo, 25. april 2024

Izobraževalna platforma Digiagri

OBVESTILA / Preddvor, 25. april 2024

O vzgoji in motivaciji otrok in mladih

 

 
 

 

 
 
 

Za pravico do groba in spomina / 11:08, 20. april

Ppopraverk:
Premiera dokumentarnega filma bo ob 17. uri.

Za pravico do groba in spomina / 09:52, 20. april

Da se izognemu nadaljevanju povojnim tabu temam, je treba članku dodati:- Ministrstvo za kulturo kljub dopolnitvam in dodatni obravnavi zavr...

Subvencija tudi za e-kolesa / 08:17, 18. april

Glede na hitrost birokratov bodo subvencije verjetno pripravljene tik pred smučarsko sezono.

Za pravico do groba in spomina / 10:49, 16. april

Za 70% SLO populacije je to drugorazredna tema. Slovenci radi mečejo v brezna in jame kar jim je viška v kleti in okoli hiše. Takrat so bili...

Za pravico do groba in spomina / 19:13, 15. april

Cerkev in Dežman bodo še trdili, da so se domobranci borili za svobodno Jugoslavijo. Kaj pa če bi še pogledali koliko gorja so naredili sami...

Neznanka vstopila v odklenjeno stanovanje / 19:09, 15. april

Stari časi, ko si pustil odklenjena vhodna vrata v stanovanje in šel brez skrbi naokoli, so že zdavnaj minila. Ampak nekateri se teh navad ne morejo znebiti, potem je pa groza.

Če operater konča v stečaju / 19:07, 15. april

Sam se v ta predlog za stečaj ne vtikam, ker enostavno ne poznam dobro situacije. Me pa na splošno moti, v kolikor gre kdo v stečaj, podjetj...