Reka Sora v Goričanah je imela v petek dopoldan štiri stopinje Celzija, Vid Pintarič je bil v njej okrog pet minut. / Foto: Peter Košenina

V kopalke, na kolo in v Soro

Vid Pintarič se s kolesom in v kopalkah skoraj vsak dan pripelje na kopališče Sora v Goričanah in gre za okrog pet minut v vodo, ki ima komaj nekaj stopinj nad lediščem. Poleg tega večkrat na mesec prespi v gorah – pod milim nebom. Njegov cilj je prespati na desetih najvišjih vrhovih v Sloveniji.

Goričane – Prenočuje v hribih in plava v mrzli Sori. To je Vid Pintarič iz Vaš v medvoški občini. Številni ga spremljajo na kanalu na YouTubu in družbenih omrežjih. Morda pa ste ga opazili, ko skoraj vsak dan od doma do kopališča Sora v Goričanah kolesari v kopalni opremi – zgolj v kopalkah in poletni obutvi ter z brisačo okrog vratu.

»To počnem vsak dan, in sicer po metodi Wima Hofa. Metoda ima tri stebre: izpostavljenost mrazu, dihalne vaje in miselno predanost. Ko vse to povežeš, nastane metoda, ki zelo koristi zdravju, če jo izvajaš dnevno in seveda preudarno, lotiti se je je treba postopoma, imeti znanje. Meni to ustreza, počutim se odlično,« je povedal Vid Pintarič, preden se je podal v hladno Soro. Termometer je pokazal, da ima vsega štiri stopinje Celzija, temperatura zraka pa je bila ob pol desetih dopoldan malo pod lediščem. »Doma sem naredil že dihalne vaje, kar traja med 20 in 25 minut. Sem pripravljen za v vodo, kjer bom okrog pet minut. Povsem se izklopim, ne razmišljam o ničemer drugem. Mrzla voda te prisili, da se osredotočiš le na izvedbo. To mi je velika sprostitev. Metodo izvajam že kakšno leto, v tej zimi bolj zavzeto,« je dodal. V vodo je stopal vse globlje, se ustavil, bil nekaj časa na mestu in nato zaplaval nazaj na obrežje. Sledilo je še ogrevanje telesa z vajami in kolesarjenje nazaj proti domu – kar z mokrimi kopalkami na sebi in brez majice. Poleg plavanja v mrzli Sori Pintarič tudi prenočuje v gorah, pod milim nebom. »Grem približno enkrat na deset dni, večinoma v Julijske in Kamniško-Savinjske Alpe. Moj cilj je prespati na desetih najvišjih vrhovih v Sloveniji. Spal sem že na Triglavu, Škrlatici, Razorju in Jalovcu. Najnižja temperatura je bila minus 17 stopinj Celzija na Dobrči preteklo zimo. Nič ne zebe, imam dobro zimsko spalno vrečo. Potrebuješ izkušnje in dobro opremo. Moji podvigi niso zelo tehnično zahtevni, je pa potrebna relativno velika mera kondicije, saj teža nahrbtnika kdaj preseže tudi dvajset kilogramov,« pove.

Na kanalu na YouTubu ima vsega skupaj že 1,2 milijona ogledov, poglede pa privablja tudi v živo. »Med kolesarjenjem sem iz avtomobilov deležen kar čudnih pogledov. Domači in sosedje so se me pa že navadili,« je še dejal dvajsetletnik, ki je zaključil srednjo zdravstveno šolo in želi študirati fizioterapijo.

Oddajte svoj komentar

Kranj 13°

oblačno
vlažnost: 89 %
veter: J, hitrost: 11 km/h

3/18

sobota

10/16

nedelja

9/20

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

OBVESTILA / Kranj, Šenčur, Cerklje, 24. september 2022

Meritve tlaka, holesterola in sladkorja

IZLETI / Kranj, 24. september 2022

Lisca za feratarje in običajne pohodnike

PRIREDITVE / Bled, 24. september 2022

Mednarodno srečanje čarodejev na Bledu

PRIREDITVE / Cerklje, 24. september 2022

Beseda združuje

OBVESTILA / Cerklje, 24. september 2022

Preventivne meritve

IZLETI / Kranj, 24. september 2022

Po kanjonu Kokre

IZLETI / Možjanca, 24. september 2022

12. Pohod po Tovorni poti

OBVESTILA / Radovljica, 24. september 2022

Test hoje na dva kilometra

 

 
 

 

 
 
 

Ne hujskajmo drug drugega / 21:32, 24. september

Kje pa je tretji totalitarizem, ki ga Evropa prizna, SLO pa (še ) ne. Črna knjiga komunizma po Wikipediji 93.360 ooo žrtev komunizma brez ...

Energetska sanacija doma / 09:09, 24. september

83 let stara stavba? Pri projektiranju so verjetno morali spoštovati zakon o varstvu kulturne dediščine. Zato tako dolga priprava projektne dokumentacije.

Energetska sanacija doma / 01:17, 24. september

SAMI BEBOTI NA POLOŽAJIH.,

Energetska sanacija doma / 01:16, 24. september

Da ne omenjam zadnjega odstavka,. Koliko denarja manjka in kako bi jih lahko zbrali.
In zakaj je potrebnih več sredstev, če je pogodba podpisana.

Energetska sanacija doma / 01:10, 24. september

Pa to ni res. Od leta 2016 se ureja dokumentacija. EJ, eni papirji. 6 let.... pa ne mi zdaj plozat, ker vsi vemo, kako to laufa. To gamad preverit, kaj dela..... in takoj ADIJO.

Vloženi interpelaciji zoper dve ministrici / 00:58, 24. september

Za mene....in mojo družbo pa Grims sploh ni napačen. V bistvu se popolnoma strinjam z njim. In jasno moram pripisat, da nisem SDS-ovka,

Za napredek so ključne inovacije / 00:47, 24. september

Pa LOTRIČ-MEROSLOVJE.... pa še kakšna firma se najdeV ta konec se vozijo na šiht iz cele Gorenjske, iz LJ-..... pa še potrebujejo kader. Zde...