Reka Sora v Goričanah je imela v petek dopoldan štiri stopinje Celzija, Vid Pintarič je bil v njej okrog pet minut. / Foto: Peter Košenina

V kopalke, na kolo in v Soro

Vid Pintarič se s kolesom in v kopalkah skoraj vsak dan pripelje na kopališče Sora v Goričanah in gre za okrog pet minut v vodo, ki ima komaj nekaj stopinj nad lediščem. Poleg tega večkrat na mesec prespi v gorah – pod milim nebom. Njegov cilj je prespati na desetih najvišjih vrhovih v Sloveniji.

Goričane – Prenočuje v hribih in plava v mrzli Sori. To je Vid Pintarič iz Vaš v medvoški občini. Številni ga spremljajo na kanalu na YouTubu in družbenih omrežjih. Morda pa ste ga opazili, ko skoraj vsak dan od doma do kopališča Sora v Goričanah kolesari v kopalni opremi – zgolj v kopalkah in poletni obutvi ter z brisačo okrog vratu.

»To počnem vsak dan, in sicer po metodi Wima Hofa. Metoda ima tri stebre: izpostavljenost mrazu, dihalne vaje in miselno predanost. Ko vse to povežeš, nastane metoda, ki zelo koristi zdravju, če jo izvajaš dnevno in seveda preudarno, lotiti se je je treba postopoma, imeti znanje. Meni to ustreza, počutim se odlično,« je povedal Vid Pintarič, preden se je podal v hladno Soro. Termometer je pokazal, da ima vsega štiri stopinje Celzija, temperatura zraka pa je bila ob pol desetih dopoldan malo pod lediščem. »Doma sem naredil že dihalne vaje, kar traja med 20 in 25 minut. Sem pripravljen za v vodo, kjer bom okrog pet minut. Povsem se izklopim, ne razmišljam o ničemer drugem. Mrzla voda te prisili, da se osredotočiš le na izvedbo. To mi je velika sprostitev. Metodo izvajam že kakšno leto, v tej zimi bolj zavzeto,« je dodal. V vodo je stopal vse globlje, se ustavil, bil nekaj časa na mestu in nato zaplaval nazaj na obrežje. Sledilo je še ogrevanje telesa z vajami in kolesarjenje nazaj proti domu – kar z mokrimi kopalkami na sebi in brez majice. Poleg plavanja v mrzli Sori Pintarič tudi prenočuje v gorah, pod milim nebom. »Grem približno enkrat na deset dni, večinoma v Julijske in Kamniško-Savinjske Alpe. Moj cilj je prespati na desetih najvišjih vrhovih v Sloveniji. Spal sem že na Triglavu, Škrlatici, Razorju in Jalovcu. Najnižja temperatura je bila minus 17 stopinj Celzija na Dobrči preteklo zimo. Nič ne zebe, imam dobro zimsko spalno vrečo. Potrebuješ izkušnje in dobro opremo. Moji podvigi niso zelo tehnično zahtevni, je pa potrebna relativno velika mera kondicije, saj teža nahrbtnika kdaj preseže tudi dvajset kilogramov,« pove.

Na kanalu na YouTubu ima vsega skupaj že 1,2 milijona ogledov, poglede pa privablja tudi v živo. »Med kolesarjenjem sem iz avtomobilov deležen kar čudnih pogledov. Domači in sosedje so se me pa že navadili,« je še dejal dvajsetletnik, ki je zaključil srednjo zdravstveno šolo in želi študirati fizioterapijo.

Oddajte svoj komentar

Kranj 5°

oblačno
vlažnost: 97 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

1/6

torek

-2/7

sreda

0/4

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

RAZSTAVE / Jesenice, 6. december 2022

Mere in merilni pripomočki

PREDAVANJA / Naklo, 6. december 2022

V gorah in ledenikih Francije

IZLETI / Kranj, 6. december 2022

Na kopanje in ogled lučk

ŠPORT / Naklo, Šenčur, 6. december 2022

Vadba za zdravo hrbtenico

DELAVNICE / Naklo, Preddvor, 7. december 2022

Novoletne voščilnice

DELAVNICE / Šenčur, 7. december 2022

Orientalski plesi

OBVESTILA / Preddvor, 7. december 2022

Telovadba za najlepša leta

OBVESTILA / Kranj, 7. december 2022

Meritve tlaka, holesterola in sladkorja

 

 
 

 

 
 
 

Nova kombi in čoln za gasilce / 14:42, 6. december

Pozitivno je, da vsi župani prepoznavajo delo gasilcev in jim nudijo podporo. Gasilcem pa čestitke za dobro odločitev in nakup. Naj imajo či...

Bolnišnico bo začasno vodila Petra Rupar / 18:07, 5. december

Zdravnikom bi morali prepovedati vodenje bolnišnic. Vodenje bolnišnice je poslovno delovno mesto. Zdravniki so študirali medicino ne ekonomijo.

Poznate vse obrti, ki so nekdaj obstajale v Tržiču? / 09:49, 5. december

Katera je pa najstarejša obrt?

Pusti me! / 09:44, 5. december

Probajte tole:

enkrat sem mojo vprašal, če bo lekadol.
Rekla : ne, saj me ne boli glava.
To je to.

Do 16. ure glasovalo več kot 27 odstotkov volivcev / 20:30, 4. december

Test

Do 16. ure glasovalo več kot 27 odstotkov volivcev / 20:30, 4. december

Prav veliko nebi komentiral, mislim pa da je zmagal pravi? Sicer koristi jaz nimam nobene, ker neživim vec v kranju,bolje receno niti v sloveniji ne.

V Kranju v nedeljo tudi referenduma / 11:33, 3. december

To bi lahko bil hrvatski jezik. Wojci... al` karkoli si že... Ko ne boš nič zastopil, bo hudo. Razen, če obvladaš sljadoljedarski jezik!