Reka Sora v Goričanah je imela v petek dopoldan štiri stopinje Celzija, Vid Pintarič je bil v njej okrog pet minut. / Foto: Peter Košenina

V kopalke, na kolo in v Soro

Vid Pintarič se s kolesom in v kopalkah skoraj vsak dan pripelje na kopališče Sora v Goričanah in gre za okrog pet minut v vodo, ki ima komaj nekaj stopinj nad lediščem. Poleg tega večkrat na mesec prespi v gorah – pod milim nebom. Njegov cilj je prespati na desetih najvišjih vrhovih v Sloveniji.

Goričane – Prenočuje v hribih in plava v mrzli Sori. To je Vid Pintarič iz Vaš v medvoški občini. Številni ga spremljajo na kanalu na YouTubu in družbenih omrežjih. Morda pa ste ga opazili, ko skoraj vsak dan od doma do kopališča Sora v Goričanah kolesari v kopalni opremi – zgolj v kopalkah in poletni obutvi ter z brisačo okrog vratu.

»To počnem vsak dan, in sicer po metodi Wima Hofa. Metoda ima tri stebre: izpostavljenost mrazu, dihalne vaje in miselno predanost. Ko vse to povežeš, nastane metoda, ki zelo koristi zdravju, če jo izvajaš dnevno in seveda preudarno, lotiti se je je treba postopoma, imeti znanje. Meni to ustreza, počutim se odlično,« je povedal Vid Pintarič, preden se je podal v hladno Soro. Termometer je pokazal, da ima vsega štiri stopinje Celzija, temperatura zraka pa je bila ob pol desetih dopoldan malo pod lediščem. »Doma sem naredil že dihalne vaje, kar traja med 20 in 25 minut. Sem pripravljen za v vodo, kjer bom okrog pet minut. Povsem se izklopim, ne razmišljam o ničemer drugem. Mrzla voda te prisili, da se osredotočiš le na izvedbo. To mi je velika sprostitev. Metodo izvajam že kakšno leto, v tej zimi bolj zavzeto,« je dodal. V vodo je stopal vse globlje, se ustavil, bil nekaj časa na mestu in nato zaplaval nazaj na obrežje. Sledilo je še ogrevanje telesa z vajami in kolesarjenje nazaj proti domu – kar z mokrimi kopalkami na sebi in brez majice. Poleg plavanja v mrzli Sori Pintarič tudi prenočuje v gorah, pod milim nebom. »Grem približno enkrat na deset dni, večinoma v Julijske in Kamniško-Savinjske Alpe. Moj cilj je prespati na desetih najvišjih vrhovih v Sloveniji. Spal sem že na Triglavu, Škrlatici, Razorju in Jalovcu. Najnižja temperatura je bila minus 17 stopinj Celzija na Dobrči preteklo zimo. Nič ne zebe, imam dobro zimsko spalno vrečo. Potrebuješ izkušnje in dobro opremo. Moji podvigi niso zelo tehnično zahtevni, je pa potrebna relativno velika mera kondicije, saj teža nahrbtnika kdaj preseže tudi dvajset kilogramov,« pove.

Na kanalu na YouTubu ima vsega skupaj že 1,2 milijona ogledov, poglede pa privablja tudi v živo. »Med kolesarjenjem sem iz avtomobilov deležen kar čudnih pogledov. Domači in sosedje so se me pa že navadili,« je še dejal dvajsetletnik, ki je zaključil srednjo zdravstveno šolo in želi študirati fizioterapijo.