Miha Markelj pred slovenskim paviljonom, ki je eden najbolj fotografiranih na Expu / Foto: osebni arhiv

Nad Slovenijo so navdušeni

Slovenski paviljon na Expu 2020 v Dubaju poleg številnih poslovnih delegacij vsak dan obišče okoli pet tisoč obiskovalcev. Nad našo državo so navdušeni, ugotavlja dr. Miha Markelj iz Železnikov, stalni predstavnik Slovenske turistične organizacije na Expu.

»Slovenski paviljon ima zelo dobro pozicijo, je na začetku enega od treh glavnih vhodov, in sicer v sklopu trajnost. Ima zeleno fasado, v katero je vgrajenih več kot 44 tisoč rastlin in je za zdaj največja v Dubaju, ter leseno streho, ki predstavlja sito.«

Med 192 državami, ki ta čas sodelujejo na Expu v Dubaju, je tudi Slovenija, ki se predstavlja kot zelena, pametna in inovativna država. Svetovna razstava se je začela oktobra in bo trajala do konca marca, na njej pa se 83 držav, med njimi tudi naša, predstavlja v samostojnih paviljonih. Ti so razdeljeni na tri sklope: mobilnost, priložnost in trajnost. »Slovenski paviljon ima zelo dobro pozicijo, je na začetku enega od treh glavnih vhodov, in sicer v sklopu trajnost. Ima zeleno fasado, v katero je vgrajenih več kot 44 tisoč rastlin in je za zdaj največja v Dubaju, ter leseno streho, ki predstavlja sito. Paviljon je zares impozanten, še posebej v večernih urah, in je tako eden najbolj fotografiranih paviljonov na Expu,« je povedal Miha Markelj iz Železnikov, ki na Expu zastopa Slovensko turistično organizacijo (STO).

Za delovanje slovenskega paviljona skrbi okoli 40-članska ekipa. V njej je poleg generalnega komisarja in direktorja paviljona še osem predstavnikov javne agencije SPIRIT Slovenija, STO ob Marklju zastopata še dve sodelavki, v ekipi pa je tudi šestnajst hostes, od tega štiri Slovenke in 12 tujih hostes z znanjem različnih svetovnih jezikov od arabskega, angleškega do kitajskega in ruskega, ter trije varnostniki in štirje čistilci. Slovenski paviljon obišče dnevno okoli pet tisoč obiskovalcev. Če ne bi bilo koronskih omejitev, bi jih po besedah Marklja lahko sprejeli še več. Sedaj na vsakih osem minut oblikujejo manjše skupine z do tridesetimi obiskovalci, pri čemer povprečen ogled paviljona traja od 15 do 20 minut.

Slišijo same pohvale

Skupine vodijo hostese. »Obiskovalci so s celega sveta; največ je predstavnikov iz Združenih arabskih emiratov, predstavnikov evropskih držav, Rusije in Afrike,« je povedal Markelj in dodal, da obiskovalcem v največji meri podajajo splošne informacije o Sloveniji, saj večina v tem delu sveta naše države še ne pozna. Med ogledom izvedo, kje leži, da je država z nadpovprečno gozdnatostjo, trajnostno usmerjena, da ima samostojni jezik in da je vzpostavljena direktna letalska povezava iz Dubaja v Ljubljano. Seznanijo se tudi z zanimivimi kraji, naravno in kulturno dediščino in inovacijami slovenskih podjetij. Markelj je povedal, da so obiskovalci nad našo državo navdušeni, še zlasti nad naravnim bogastvom, kjer prevladuje izobilje vode in gozdov, ki Arabce še posebej pritegnejo. »Med obiskovalci so tudi taki, ki so že bili v Sloveniji, in lahko povem, da slišimo same pohvale.«

Zelena butična destinacija

Predstavniki STO-ja na Expu skrbijo tako za splošno kot poslovno javnost: turistične agente, predstavnike destinacij in turističnih podjetij. »Zadolženi smo za turizem, predstavniki SPIRIT-a pa za gospodarsko sodelovanje. Pri predstavitvi turizma poslovni javnosti poudarjamo, da je Slovenija zelena butična destinacija, da imamo zelo veliko produktov, vezanih na naravno in kulturno dediščino, da lahko v enem dnevu prideš od smučanja v gorah do plavanja v morju. Seveda omenimo tudi najbolj znane destinacije, od Bleda do Obale, zgodovinskih mest in lokalnih destinacij, kot je Škofja Loka s Selško in Poljansko dolino. Vsakemu poslovnemu gostu se zelo posvetimo, ga usmerimo ter ga po potrebi povežemo z ustreznimi deležniki v Sloveniji,« je razložil Markelj.

Kmalu najpomembnejša dogodka

Obiskovalci slovenskega paviljona so se z območjem Gorenjske lahko bolje seznanili zadnje tri tedne v decembru v sklopu predstavitve alpske regije. »Med glavnimi destinacijam so bili Kranjska Gora, Bled in Bohinj, v predstavitev pa smo vključili tudi 3D-simulacijo skokov iz Planice in folklorno skupino iz Bohinja.« Markelj je tudi povedal, da jih kmalu čakata najpomembnejša dogodka: 8. februarja bodo pripravili Slovenski nacionalni dan s kulturnim programom za povabljene ugledne goste, 9. februarja pa se bodo posvetili iskanju novih poslovnih priložnosti in mreženju na področju turizma.

Paviljoni držav na Expu so sicer odprti vsak dan med 10. in 22. uro, še vse do 1. ure zjutraj pa se je možno odpraviti na kulturne prireditve, koncerte in v restavracije.

Dubaj ga je presenetil

Markelj doslej ni imel dosti prostega časa, vseeno pa mu je uspelo ogledati si nekaj zanimivosti multikulturnega Dubaja: obiskal je najvišjo stavbo na svetu, skoraj 830 metrov visok nebotičnik Burj Khalifa, ter edini sedemzvezdični hotel na svetu Burj Al Arab. Želi si tudi doživeti vožnjo s štirikolesniki po puščavi ter spoznati sosednji emirat Abu Dabi in državi Oman in Savdska Arabija. Upa, da bo več časa za raziskovanje imel v marcu, ko se bo Expo iztekal. »Tukajšnja kultura je drugačna od naše. Presenečen sem nad čistočo in prijaznostjo ljudi ter nad kozmopolitanskim značajem Dubaja,« je povedal Markelj in razkril še, da imajo kljub visoki, 98-odstotni precepljenosti proti covidu-19 še vedno v veljavi stroge preventivne ukrepe. Zaščitne maske, denimo, so obvezne povsod, tudi na prostem, kljub visokim temperaturam, za udeležbo na dogodkih pa je potreben negativni PCR-test.

Oddajte svoj komentar

Kranj 15°

jasno
vlažnost: 94 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

14/30

torek

15/32

sreda

15/32

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

IZLETI / Bitnje, Stražišče, 16. avgust 2022

Kopalni izleti v Izolo

IZLETI / Kranj, 16. avgust 2022

S kolesi do Belopeških jezer

OBVESTILA / Preddvor, 17. avgust 2022

Medgeneracijsko sodelovanje

IZLETI / Kranj, 18. avgust 2022

Planinsko-pohodniški izlet na Gore in Kopitnik

IZLETI / Kranj, Železniki, 20. avgust 2022

Na Brennkogel v Visokih Turah

IZLETI / Šenčur, 20. avgust 2022

Juliana trail Kobarid–Bovec

IZLETI / Kranj, 25. avgust 2022

Na Snežnik

IZLETI / Kranj, 27. avgust 2022

Na Špik Hude police

 

 
 

 

 
 
 

Ponovno o koncesiji za Zatrnik / 12:49, 15. avgust

Vsak investicija v smučišče Zatrnik je metanje denarja skozi okno. To je Zalarjev osebni projekt.

Skrivnost danske sreče / 12:47, 14. avgust

https://nova24tv.si/svet/danska-namerava-razgnati-migrantske-gete/

Vsi moramo biti feministi / 10:52, 14. avgust

Ko se je Okoloma enkrat s kolesom opripeljal k njej, je Chimamande presenečeno vzkliknila:
O, kolo ma ?!

Javno opazovanje nočnega neba / 15:06, 13. avgust

Folk raje opazuje nebo kot pa kramp ali lopato, da o motiki ne govorim.
Zato pa smo tam kjer smo!

Kaj pa prihodnji ljudje / 10:09, 13. avgust

Ta filozof Dejan M. Savić - ta spada med 'človeke', ki kradejo bogu čas, nam pa denar.

Kosci, 6. del / 21:59, 12. avgust

VSI, ki ste preživeli travme in se postavili na noge - samo stran od njih, brez slabe vesti. Nihče te ne more bolj prizadet kot domači. Naj...

Obnova pokopališkega objekta na Blejski Dobravi / 21:39, 12. avgust

Sicer meni dol visi - samo ne morem verjet - ukinili bodo gostinski lokal . verjetno ni bil kakšen žur lokal... uredili pa bodo - razstavn...