Niso še našli skupnega jezika

Medtem ko je Občina Komenda začela plačevati finančne obveznosti v projektu za krvavški vodovod, vodilna Občina Cerklje z občinama Vodice in Šenčur še ni našla skupnega jezika.

V Vodicah in Šenčurju zavračajo predlog izvensodne poravnave in od vodilne občine Cerklje želijo, da jim izda nove račune, po katerih bodo plačali svoje finančne obveznosti.

Cerklje – Pod Krvavcem že dlje časa poteka projekt Oskrbe s pitno vodo na območju Zgornje Save – sklop 1. Gre za 14,6 milijona evrov vredno investicijo petih sodelujočih občin v krvavški vodovod, ki jo v višini 7,2 milijona evrov sofinancira tudi država in Evropska unija. Poleg vodilnih Cerkelj sodelujejo še Mestna občina Kranj ter občine Komenda, Vodice in Šenčur.

Med občinami pa se že dlje časa iskri. Kot smo že poročali, je konec avgusta cerkljanski župan Franc Čebulj zagrozil z ustavitvijo projekta, saj z izjemo kranjske občine preostale tri, Vodice, Šenčur in Komenda, niso plačevale stroškov investicije. Cerkljanski župan jih je obdolžil neizpolnjevanja pogodbenih obveznosti, stališče preostalih treh županov pa je bilo, da pred podpisom pogodbe o sofinanciranju državnih in evropskih sredstev pravne podlage za poplačilo stroškov sploh še ni.

Že pred časom je Občina Cerklje sredstva poskušala izterjati z izvršbami, ki pa so jih vse tri občine zavrnile, zato je zoper Komendo, Vodice in Šenčur vložila tožbe.

Po podpisu pogodbe obveznosti poravnala Komenda

Pogodbo o sofinanciranju sta nato župan Cerkelj Franc Čebulj in minister za okolje in prostor Andrej Vizjak podpisala v začetku septembra, a neskladja se s tem še niso zgladila. »Po podpisu pogodbe o financiranju je k plačevanju obveznosti pristopila le Občina Komenda, s katero smo se dogovorili za izvensodno poravnavo in je že plačala znesek 950 tisoč evrov. Občini Šenčur in Vodice pa še vedno vztrajata pri zavračanju računov,« je povedal Čebulj, na cerkljanski občinski upravi pa so tudi v Vodice in Šenčur naslovili predloga za izvensodno poravnavo.

Župan Šenčurja Ciril Kozjek in Vodic Aco Franc Šuštar soglašata, da je podpis pogodbe o sofinanciranju pravna podlaga za začetek plačevanja stroškov investicije. »To je bilo prej jabolko spora, saj brez sklenjene pogodbe plačilo računov ne bi bilo zakonito. Če nimaš pravne podlage, da nekaj plačaš, pač ne smeš plačati,« pravi Šuštar.

Občini želita nove račune

Kot kaže, pa se sedaj zapleta pri datiranju računov. »Želimo, da nam občina Cerklje pošlje nove račune, datirane na zdajšnji datum, saj so bili stari izdani še pred podpisom pogodbe,« pojasnjuje vodiški župan, ki meni, da bi lahko v tem primeru težavo rešili že v teh dneh. V proračunu imajo namreč skupaj s predvidenimi sredstvi EU in države, za projekt zagotovljenih 914 tisoč evrov.

Enako pa meni tudi šenčurski župan Ciril Kozjek. »Naše stališče je jasno. Pravna podlaga za poravnavo finančnih obveznosti nastane po podpisu pogodbe o sofinanciranju z ministrstvom za okolje in prostor, torej po 3. septembru. Zato bo Občina Šenčur plačala vse obveznosti takoj, ko prejme račune, izdane po tem datumu. Ne želimo pa plačevati starih računov, ko pravne podlage za poravnavo še ni bilo,« je jasen Kozjek in dodaja, da imajo v sprejetem proračunu že zagotovljen dober milijon evrov za projekt.

Nobeden od obeh županov pa ne pristaja na izvensodno poravnavo, po kateri bi morali poleg glavnice plačati še zamudne obresti ter odvetniške storitve.

Gradnja vodovoda, ki bo oskrboval okoli trideset tisoč prebivalcev petih občin, se medtem nadaljuje, a kot je dejal cerkljanski župan, zaradi zapletov pričakujejo zamude. »Zaradi vseh težav najverjetneje projekta ne bomo mogli dokončati do prihodnje pomladi, kot smo sprva predvidevali, vseeno pa računam, da bi ga lahko zaključili do julija,« pravi Čebulj, ki dodaja, da si na cerkljanski občinski upravi sedaj prizadevajo, da bi čim prej začeli črpati nacionalne in evropske vire financiranja.

Oddajte svoj komentar

Kranj 0°

oblačno
vlažnost: 98 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

2/2

nedelja

1/4

ponedeljek

-6/2

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

SEJMI / Bled, 5. december 2021

Sejem rabljene smučarske opreme

PRIREDITVE / Škofja Loka, 5. december 2021

Miklavževanje na Mestnem trgu in po Zoomu

GLASBA / Slovenski Javornik, 5. december 2021

Ta veseli čas prihaja ...

OBVESTILA / Kranj, 6. december 2021

Obvestilo Društva upokojencev Kranj

PRIREDITVE / Škofja Loka, 6. december 2021

Izložbe domišljije: prodajne razstave umetnikov in rokodelcev

OBVESTILA / Kranj, 7. december 2021

Občni zbor AMD Kranj

PRIREDITVE / Zgornja Besnica, 9. december 2021

Smukanje rib

SEJMI / Stražišče, 10. december 2021

Praznična Stražiška tržnica

 

 
 

 

 
 
 

Zapuščeni hotel Belcijan dobil nove lastnike / 07:48, 5. december

Stran vržen denar.

Nenormalni tranzitni promet skozi Lesce / 07:46, 5. december

In Krajevna skupnost Lesce spi. Ljudi na prehode za pešce in zapreti cesto za eno uro. Vsak dan dokler ne najdejo rešitev po novem delu cest...

Dan, odprt za kulturo / 19:47, 4. december

Pa zažiganje križa na Strunjanu, pa vleka prašičjega trupla po Ljubljani, pa podgana v naročju Marije...

Zgodnji začetek smučarske sezone / 01:26, 4. december

Vsa čast garačem in optimistom na smučiščih.

Na Jezerskem veter podrl novoletno drevo na vozila / 23:56, 3. december

Še dobro,da ni nobene škode

Dan, odprt za kulturo / 18:06, 3. december

Poglejte, če bi imela kultura kot taka kakšno vrednost, Slovenci danes ne bi bili razdvojeni. A ponovim?Samo spomnite se pasje dojilje, ki j...

Z znamko se ne strinjajo / 12:58, 3. december

Primož! Danes je Prešernov rojstni dan. Kako že pravi: Le čevlje sodi naj Kopitar. Saj razumete, kajne? Mitja Ribičič, 1984: (...) Balantič ...