Naj učiteljica

Za boljšo šolo (27)

Sredi junija se je v enem od slovenskih medijev zaključila akcija izbiranja naj učitelja oziroma učiteljice za šolsko leto 2018/2019. Najboljšo osnovnošolsko učiteljico so bralci letos našli na Bizeljskem, izbranka pa bi lahko bila tudi z Gorenjskega, saj je tudi v naših osnovnih šolah veliko dobrih učiteljev. Starši, glasujte v prihodnje za naj učitelja oziroma učiteljico! Vsakoletna akcija izbiranja najboljšega učitelja se je začela pred desetimi leti v sodelovanju s civilno iniciativo Kakšno šolo hočemo. In kaj so o nagrajenki povedali njeni učenci, sodelavci in sokrajani, zakaj zasluži naziv slovenska naj učiteljica? V utemeljitvi je rečeno, da odlično povezuje šolski prostor z okoljem, da poprime za vsako delo, da je izredno pripadna šoli in kraju, zato šola s takšnimi učitelji lahko postane srce kraja. Ta učiteljica je vsem za vzor. Naredi red, kjer ga je premalo. Naj učiteljica je oseba, ki zna ustvarjati skupnost. Poučevanje je zanjo življenjsko poslanstvo, iz učencev zna izvabiti nekaj več, vedno išče nove izzive, ima rada svoje delo, otroke in odrasle spodbuja, da bi postali boljši ljudje. Otroke nauči moralnega zavedanja, kaj je prav in kaj ne. Učencem odpira vrata v prihodnost, saj jih opremi s trajno popotnico za življenje, kot so delavnost, poštenost, spoštovanje, odgovornost, iskrenost.

Je srčen, dober in iskren človek, so zanjo rekli sodelavci. Ima avtoriteto, zna postaviti meje. Je človek, ki dela tisto, kar govori. S humorjem zna omehčati in sprostiti resne in težke situacije, do katerih pride v vseh delovnih okoljih. Pri učencih zna spodbujati radovednost, uči jih razmišljanja in kritičnega presojanja.

Njeni učenci so povedali, da je njihova učiteljica vedno vesela, da je zelo zabavna in se rada šali. Vselej jim rada pomaga, kadar se jim kaj zatakne. Učno snov razloži na toliko načinov, dokler je vsi ne razumejo. In učiteljica pravi, da po sproščenih in veselih obrazih otrok vidi, da je vsem jasno, kaj je želela povedati.

Poučuje tudi tako, da jim pripoveduje zgodbe iz svojega življenja. Te so za otroke še posebno zanimive in radi jo poslušajo, saj so to zgodbe, ki niso zapisane v njihovih učbenikih in delovnih zvezkih. Učiteljica želi, da bi učenci veliko znali. Velikokrat jim reče, da jih ima rada, vselej se zavzame zanje.

Predsednica iniciative Kakšno šolo hočemo Manca Košir je ob razglasitvi zmagovalke povedala, da je učiteljski poklic zanjo najpomembnejši na svetu, saj učitelj otroka lahko dvigne v samozavestno osebnost ali pa ga potepta na dno in mu vzame veselje do učenja in celo do življenja. Šola stoji in pade z učiteljem. Učiteljski poklic je najpomembnejši in najbolj odgovoren, saj slab učitelj lahko ''zašuštra'' cele generacije in s tem uničuje del naše prihodnosti. Dodala je še, da je dobra samo tista šola, ki gradi skupnost, ne pa individualizma in tekmovalnosti.

In kaj bi letošnja naj učiteljica spremenila v šolskem sistemu? Uvedla bi prožen urnik brez 45-minutnih šolskih ur. Številčne ocene bi dala že v drugi razred ali pa bi jih povsem opustila. Ocene so preveč stresne, zato bi jih nadomestila s sprejemnimi izpiti na prehodu v četrti in sedmi razred ter na koncu pri vpisu v srednje šole.

Letošnja naj učiteljica se bo jeseni upokojila. Pravi, da se otroci v teh desetletjih niso kaj dosti spremenili. Ko stopa po hrupnem šolskem hodniku, se vse umiri in obmolkne. Pravi, da zato, ker ima avtoriteto.

Oddajte svoj komentar

Kranj 24°

oblačno
vlažnost: 87 %
veter: JZ, hitrost: 11 km/h

17/24

sobota

15/28

nedelja

16/27

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

GLEDALIŠČE / Križe, 24. avgust 2019

Vikend gledališkega smeha

PRIREDITVE / Tržič, 24. avgust 2019

Festival Paradiž

IZLETI / Preddvor, 24. avgust 2019

Družinski pohod k partizanski bolnici Košuta

PRIREDITVE / Draga pri Igu, 24. avgust 2019

Koliščarski dan – Po sledeh Jalnovih Bobrov

PRIREDITVE / Soriška planina, 24. avgust 2019

Spust z gorskimi kolesi

GLEDALIŠČE / Križe, 25. avgust 2019

Vikend gledališkega smeha

GLASBA / Lom pod Storžičem, 25. avgust 2019

Koncert mladih glasbenikov

OBVESTILA / Predoslje, Struževo, 25. avgust 2019

Prikaza oživljanja

 

 
 

 

 
 
 

V hribe osemkrat poletela tudi dežurna ekipa z Brnika / 23:06, 22. avgust

Vsa čast GRS - vsem, ki poznajo kozje stezice v skalah, da rešujejo ljudi. Ponoči, v mrazu, popoldan v nedeljo, kadarkoli. Nad previsi, vse...

Še enkrat bi bila mlada / 21:17, 22. avgust

Ja obisk sorodnikov...……. da se bodo stepli za dediščino. Pa KS, RK in župan pa še kakšen iz RKC. Bolj si star, več se ti jih nalima čestit...

Trikrat preverjali hitrost / 20:58, 22. avgust

Če so ugotovili samo toliko kršitev, potem so fer. Ker za XY km nad dovoljeno hitrostjo (na hinavskih točkah) nekoga lahko olupiš, da bo č...

Volk in kmet (sodobna basen) / 20:07, 22. avgust

Rdeča kapica je vprašala babico, zakaj ima tako velke oči.
Je rekla babica, a ne vidiš, da serjem.

Volk in kmet (sodobna basen) / 18:47, 22. avgust

Medvedja toleranca V Gorjah zvoni, da se turn maje,a medved boji se ga ne.Na Revovci (100 m od hiš v Spodnjih Gorjah) razdre čebelnjak,da po...

Trikrat preverjali hitrost / 17:17, 22. avgust

PREVOD ZGORNJEGA ČLANKA v eni povedi:


polnili so občinski proračun.

Gorenjski bi dodali tudi Vrhniko / 12:38, 22. avgust

Na Vrhniki nočejo biti Gorenjci ?! :)
haha