Naj učiteljica

Za boljšo šolo (27)

Sredi junija se je v enem od slovenskih medijev zaključila akcija izbiranja naj učitelja oziroma učiteljice za šolsko leto 2018/2019. Najboljšo osnovnošolsko učiteljico so bralci letos našli na Bizeljskem, izbranka pa bi lahko bila tudi z Gorenjskega, saj je tudi v naših osnovnih šolah veliko dobrih učiteljev. Starši, glasujte v prihodnje za naj učitelja oziroma učiteljico! Vsakoletna akcija izbiranja najboljšega učitelja se je začela pred desetimi leti v sodelovanju s civilno iniciativo Kakšno šolo hočemo. In kaj so o nagrajenki povedali njeni učenci, sodelavci in sokrajani, zakaj zasluži naziv slovenska naj učiteljica? V utemeljitvi je rečeno, da odlično povezuje šolski prostor z okoljem, da poprime za vsako delo, da je izredno pripadna šoli in kraju, zato šola s takšnimi učitelji lahko postane srce kraja. Ta učiteljica je vsem za vzor. Naredi red, kjer ga je premalo. Naj učiteljica je oseba, ki zna ustvarjati skupnost. Poučevanje je zanjo življenjsko poslanstvo, iz učencev zna izvabiti nekaj več, vedno išče nove izzive, ima rada svoje delo, otroke in odrasle spodbuja, da bi postali boljši ljudje. Otroke nauči moralnega zavedanja, kaj je prav in kaj ne. Učencem odpira vrata v prihodnost, saj jih opremi s trajno popotnico za življenje, kot so delavnost, poštenost, spoštovanje, odgovornost, iskrenost.

Je srčen, dober in iskren človek, so zanjo rekli sodelavci. Ima avtoriteto, zna postaviti meje. Je človek, ki dela tisto, kar govori. S humorjem zna omehčati in sprostiti resne in težke situacije, do katerih pride v vseh delovnih okoljih. Pri učencih zna spodbujati radovednost, uči jih razmišljanja in kritičnega presojanja.

Njeni učenci so povedali, da je njihova učiteljica vedno vesela, da je zelo zabavna in se rada šali. Vselej jim rada pomaga, kadar se jim kaj zatakne. Učno snov razloži na toliko načinov, dokler je vsi ne razumejo. In učiteljica pravi, da po sproščenih in veselih obrazih otrok vidi, da je vsem jasno, kaj je želela povedati.

Poučuje tudi tako, da jim pripoveduje zgodbe iz svojega življenja. Te so za otroke še posebno zanimive in radi jo poslušajo, saj so to zgodbe, ki niso zapisane v njihovih učbenikih in delovnih zvezkih. Učiteljica želi, da bi učenci veliko znali. Velikokrat jim reče, da jih ima rada, vselej se zavzame zanje.

Predsednica iniciative Kakšno šolo hočemo Manca Košir je ob razglasitvi zmagovalke povedala, da je učiteljski poklic zanjo najpomembnejši na svetu, saj učitelj otroka lahko dvigne v samozavestno osebnost ali pa ga potepta na dno in mu vzame veselje do učenja in celo do življenja. Šola stoji in pade z učiteljem. Učiteljski poklic je najpomembnejši in najbolj odgovoren, saj slab učitelj lahko ''zašuštra'' cele generacije in s tem uničuje del naše prihodnosti. Dodala je še, da je dobra samo tista šola, ki gradi skupnost, ne pa individualizma in tekmovalnosti.

In kaj bi letošnja naj učiteljica spremenila v šolskem sistemu? Uvedla bi prožen urnik brez 45-minutnih šolskih ur. Številčne ocene bi dala že v drugi razred ali pa bi jih povsem opustila. Ocene so preveč stresne, zato bi jih nadomestila s sprejemnimi izpiti na prehodu v četrti in sedmi razred ter na koncu pri vpisu v srednje šole.

Letošnja naj učiteljica se bo jeseni upokojila. Pravi, da se otroci v teh desetletjih niso kaj dosti spremenili. Ko stopa po hrupnem šolskem hodniku, se vse umiri in obmolkne. Pravi, da zato, ker ima avtoriteto.

Oddajte svoj komentar

Kranj 2°

oblačno
vlažnost: 96 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

1/7

nedelja

0/8

ponedeljek

2/9

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

RAZSTAVE / Naklo, 27. januar 2020

Devetmesečna pot po Južni Ameriki

OBVESTILA / Kranj, 27. januar 2020

Mesečno srečanje Prerojenih in predavanje

OBVESTILA / Milje, 28. januar 2020

Ustvarjalne robotske delavnice

GLEDALIŠČE / Kamnik, 29. januar 2020

Verine zvezdice

IZLETI / Kranj, 30. januar 2020

Pohod na Rudnico

PREDAVANJA / Radovljica, 30. januar 2020

O pomenu predelave in uporabe lokalnega lesa

PREDAVANJA / Kranj, 30. januar 2020

Miti in resnice o sladkorni bolezni

RAZSTAVE / Tržič, 30. januar 2020

Dolomiti – mesta gradov

 

 
 

 

 
 
 

Skupna predvsem inšpektorat in redarstvo / 22:38, 25. januar

Na Bledu bi lahko rekel, da je to daleč od njihovega namena. To so preprosto rečeno inkasanti ! Na radiu slišim : merijo na vrhu Betina proti Lescam, pa če ne tam, pa na Rečic...

Zdravstveni dom odprt maja / 17:12, 25. januar

Lep

V parku odslej mirna območja / 09:02, 24. januar

Ves narodni park bi moral biti mirno področje!Če prav razumem " mirna področja", je to krčenje narodnega parka.Zakaj?Ker se bo v nemirnih po...

Košček dobe, ki jo je doživel Štukelj / 08:56, 24. januar

Predstavitev knjige o Leonu Štuklju v TRŽIČU
............................
Reku Tržičan:
kdo je to Štukelj?A je kkšen čevljar?

Carmina Bohemica v Sokolskem domu / 06:52, 24. januar

A tiste zadaj, v zadnji vrsti, z umetnimi trepalnicami pa nisi videl?

Galjotovih osemdeset / 16:22, 23. januar

Med jesenskim spravilom pridelkov reče kmet lovcu:

"Pazite! Lansko leto ste na tej njivi merili v zajca in obstrelili mene!"
"Prav. Bom letos meril obratno."

Steklo, barva in vonj / 14:53, 23. januar

Ne no, a že spet?
Večmedijska ustvarjalka, ho ho,ho...