Naj učiteljica

Za boljšo šolo (27)

Sredi junija se je v enem od slovenskih medijev zaključila akcija izbiranja naj učitelja oziroma učiteljice za šolsko leto 2018/2019. Najboljšo osnovnošolsko učiteljico so bralci letos našli na Bizeljskem, izbranka pa bi lahko bila tudi z Gorenjskega, saj je tudi v naših osnovnih šolah veliko dobrih učiteljev. Starši, glasujte v prihodnje za naj učitelja oziroma učiteljico! Vsakoletna akcija izbiranja najboljšega učitelja se je začela pred desetimi leti v sodelovanju s civilno iniciativo Kakšno šolo hočemo. In kaj so o nagrajenki povedali njeni učenci, sodelavci in sokrajani, zakaj zasluži naziv slovenska naj učiteljica? V utemeljitvi je rečeno, da odlično povezuje šolski prostor z okoljem, da poprime za vsako delo, da je izredno pripadna šoli in kraju, zato šola s takšnimi učitelji lahko postane srce kraja. Ta učiteljica je vsem za vzor. Naredi red, kjer ga je premalo. Naj učiteljica je oseba, ki zna ustvarjati skupnost. Poučevanje je zanjo življenjsko poslanstvo, iz učencev zna izvabiti nekaj več, vedno išče nove izzive, ima rada svoje delo, otroke in odrasle spodbuja, da bi postali boljši ljudje. Otroke nauči moralnega zavedanja, kaj je prav in kaj ne. Učencem odpira vrata v prihodnost, saj jih opremi s trajno popotnico za življenje, kot so delavnost, poštenost, spoštovanje, odgovornost, iskrenost.

Je srčen, dober in iskren človek, so zanjo rekli sodelavci. Ima avtoriteto, zna postaviti meje. Je človek, ki dela tisto, kar govori. S humorjem zna omehčati in sprostiti resne in težke situacije, do katerih pride v vseh delovnih okoljih. Pri učencih zna spodbujati radovednost, uči jih razmišljanja in kritičnega presojanja.

Njeni učenci so povedali, da je njihova učiteljica vedno vesela, da je zelo zabavna in se rada šali. Vselej jim rada pomaga, kadar se jim kaj zatakne. Učno snov razloži na toliko načinov, dokler je vsi ne razumejo. In učiteljica pravi, da po sproščenih in veselih obrazih otrok vidi, da je vsem jasno, kaj je želela povedati.

Poučuje tudi tako, da jim pripoveduje zgodbe iz svojega življenja. Te so za otroke še posebno zanimive in radi jo poslušajo, saj so to zgodbe, ki niso zapisane v njihovih učbenikih in delovnih zvezkih. Učiteljica želi, da bi učenci veliko znali. Velikokrat jim reče, da jih ima rada, vselej se zavzame zanje.

Predsednica iniciative Kakšno šolo hočemo Manca Košir je ob razglasitvi zmagovalke povedala, da je učiteljski poklic zanjo najpomembnejši na svetu, saj učitelj otroka lahko dvigne v samozavestno osebnost ali pa ga potepta na dno in mu vzame veselje do učenja in celo do življenja. Šola stoji in pade z učiteljem. Učiteljski poklic je najpomembnejši in najbolj odgovoren, saj slab učitelj lahko ''zašuštra'' cele generacije in s tem uničuje del naše prihodnosti. Dodala je še, da je dobra samo tista šola, ki gradi skupnost, ne pa individualizma in tekmovalnosti.

In kaj bi letošnja naj učiteljica spremenila v šolskem sistemu? Uvedla bi prožen urnik brez 45-minutnih šolskih ur. Številčne ocene bi dala že v drugi razred ali pa bi jih povsem opustila. Ocene so preveč stresne, zato bi jih nadomestila s sprejemnimi izpiti na prehodu v četrti in sedmi razred ter na koncu pri vpisu v srednje šole.

Letošnja naj učiteljica se bo jeseni upokojila. Pravi, da se otroci v teh desetletjih niso kaj dosti spremenili. Ko stopa po hrupnem šolskem hodniku, se vse umiri in obmolkne. Pravi, da zato, ker ima avtoriteto.

Oddajte svoj komentar

Kranj 13°

delno oblačno
vlažnost: 49 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

-1/14

nedelja

4/12

ponedeljek

3/12

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

 

IZLETI / Kranj, 23. februar 2020

Pustovanje 2020

PRIREDITVE / Adergas, 23. februar 2020

31. Pustni živ-žav v Adergasu

PRIREDITVE / Sveti Duh, 23. februar 2020

Dobrodelna prireditev za Aljoša

IZLETI / Kranj, 24. februar 2020

Pustovanje 2020

PRIREDITVE / Gorenjska, 24. februar 2020

Za otroke

PRIREDITVE / Kranj, 24. februar 2020

Predstavitev knjige Slovenski razkol

PRIREDITVE / Škofja Loka, 24. februar 2020

Pustni koncerti Glasbene šole Škofja Loka

 

 
 

 

 
 
 

Težave nakelskega doma starejših / 08:03, 23. februar

POSTAVITI TAKEGA ČLOVEKA ZA DIREKTORJA DOMA STAREJŠIH OBČANOV-to je lahko samo v SLOVENISTANU...https://novice.svet24.si/clanek/novice/slovenija/57aaf5e50a34e/zaupala-zupniku-ostala-brez-hise

V strahu pred novimi podori / 19:11, 22. februar

Upam, da se oglasijo tudi drugi. Vse ta bučman županov zakomplicira,........... in kuker da ga ni. Med prebivalce ne upa, ne upa bit človeš...

V strahu pred novimi podori / 19:02, 22. februar

V Železnikih je na oblasti SLS, s popolnoma nesposobnim županom. Ni za nobene novitete, kaj kdo 'dela' - pač mrda OU. Všeč jim je, da keš ...

Tone odpadkov se znova kopičijo / 14:43, 21. februar

Država ne deluje. Marjan, enostavno je vreči puško v koruzo.

Dan turističnih vodnikov / 08:17, 21. februar

Boljš kot muzeji so bifeji.

Tone odpadkov se znova kopičijo / 08:13, 21. februar

Po takih in podobnih člankih se komunala podraži. Že videno.

PRIMITE SE ZA DENARNICE!!!

Soglasje za žičnico / 21:42, 18. februar

Dvomim, da je to dobra odločitev. Smučišči Vogel in Soriška planina sta dosti višja od Koble in bosta imela več snega in tudi ugodnejše nižj...