Neporaščen Čelkov vrh / Foto: Jelena Justin

Posledice žleda še vedno vidne

Čelkov vrh (1106 n. m.) in Javornik (1240 n. m.) – Vrhov v Sloveniji, ki imajo v imenu besedo Javornik, je ogromno. Če le malo pomislim: Veliki Javornik, planina Javornik, Javorniki na Notranjskem itd. Na enega od Javornikov bomo šli tudi mi danes. A na nobenega od naštetih.

Včasih v iskanju lepega vremena na vrsto pridejo tudi vrhovi, ki sicer morda še ne bi. Idrijsko hribovje s Trnovskim gozdom skriva obilo poti, ki jih je vredno obiskati. S kančkom raziskovalne žilice pa pot lahko tudi podaljšamo in popestrimo. Na meji med Vipavsko dolino, ki jo občasno divje počeše močna burja, in idrijskim delom je višavje, ki zaradi svoje poraščenosti deluje bolj pohlevno, a je zaradi številnih grap zelo skrivnostno – Trnovski gozd, ki mu na vzhodu dominirajo Srednja gora, Streliški vrh in Javornik. Tokrat bomo obiskali Čelkov vrh in Javornik nad Črnim Vrhom nad Idrijo. Šli bomo čez Šajsno ravan.

Primorsko avtocesto zapustimo na izvozu Logatec, kjer nadaljujemo v smeri proti Idriji. V Godešiču zavijemo levo proti Črnemu Vrhu in Colu. V središču Črnega Vrha parkiramo in zagledamo prvi smerokaz Javornik čez Šajsno ravan. Po glavni cesti se povzpnemo do prve serpentine, kjer se levo odcepi markirana pot proti Javorniku. Strm vzpon v spodnjem delu nas pripelje do širokega kolovoza (na drevesu je tudi smerokaz), kjer zavijemo levo. Sledimo kolovozu in nekaj časa hodimo pod makadamsko cesto. Ko kolovoz zavije na cesto, ji mimo križa in kapelice sledimo do zaselka Šajsna ravan. Na začetku zaselka se ob prvi hiši desno odcepi markirana pot na Čelkov vrh. Pa obiščimo še tega. Sledimo kolovozu, ki se prečno vzpne čez travnato pobočje. Kolovoz zavije v gozd in se strmo povzpne. Sledimo kolovozu. Nekaj minut pod vrhom je razpotje, kjer zavijemo levo v smeri Čelkovega vrha, 1106 n. m. Z vrha sestopimo desno v smeri Javornika. Strm sestop pod Veliko pečjo (skale na desni strani) nas pripelje do kolovozne ceste, kjer zavijemo levo. Sledimo kolovozu, ki nas pripelje do križišča poti. Z desne pride cesta s smeri Kampelca. Smo pri obnovljenem posestvu Skokec, kjer je povsem nova kapelica. Zavijemo levo, mimo posestva v gozd, in se strmo spustimo do kolovoza. Ponovno smo na razpotju, kjer pa je tabla postavljena precej nerodno oz. nepravilno. Zavijemo namreč desno, čeprav smerokaz pravi, da bi morali zaviti levo. Tukaj apeliram na odgovorno društvo, da tablo pravilno postavi. Začnemo se vzpenjati skozi gozd. Strmina ni velika, pot se zmerno vzpenja. Ko pridemo na drugo stran hriba, smo na makadamski cesti, ki ji kar nekaj časa sledimo, ko končno zagledamo markacije, ki nas usmerijo na vrh ali pa do Pirnatove koče pod Javornikom. Zavijemo levo in se strmo povzpnemo do vrha. Ker je vrh poraščen, so na njem leta 1972 zgradili lesen razgleden stolp, ki so ga leta 2000 nadomestili z novim. Nudi odličen razgled po celotni okolici Idrijsko-Cerkljanskega hribovja. Sploh pogled proti Kamniško-Savinjskim Alpam, Karavankam in Julijcem je enkraten.

Z vrha sestopimo v desetih minutah do Pirnatove koče na Javorniku, kjer imajo odlično hrano. Na steni sem opazila tudi uokvirjene podpise članov legendarne jugoslovanske alpinistične himalajske odprave Everest 1979. Ja, letos bomo zabeležili štirideset let. Na dan objave v Gorenjskem muzeju poteka odprtje razstave Everest 1979–2019.

Od koče sestopimo v smeri Črnega Vrha. Zgornji del sestopa poteka po kolovozu, nato pa markirana pot zapusti kolovoz in se strmo spusti skozi gozd. Na koncu gozda spet dosežemo kolovoz oz. cesto, ki ji nato sledimo vse do središča Črnega Vrha, kjer nas zvesto čaka jekleni konjiček. Naj opozorim, da so na celotni poti še vedno videti posledice žleda, ki je Slovenijo prizadel leta 2014.

Nadmorska višina: 1240 m
Višinska razlika: 750 m
Trajanje: 5 ur
Zahtevnost: 2 / 5

Oddajte svoj komentar

Kranj 14°

zmerno oblačno
vlažnost: 96 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

11/30

nedelja

13/31

ponedeljek

15/32

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

PRIREDITVE / Sv. Jošt nad Kranjem, 18. avgust 2019

Praznovanje žegnanjske nedelje

PRIREDITVE / Gozd, 18. avgust 2019

Srečanje harmonikarjev, pevcev in godcev

PRIREDITVE / Senično, 18. avgust 2019

Vaški semenj

PRIREDITVE / Cerklje, 18. avgust 2019

Sveta maša na Krvavcu

IZLETI / Kranj, 20. avgust 2019

Turistično-kopalni izlet v Izolo

PRIREDITVE / Kranj, 20. avgust 2019

Medgeneracijske prireditve

IZLETI / Kranj, 20. avgust 2019

Kolesarski izlet

IZLETI / Sebenje, Tržič, Kovor, 20. avgust 2019

Z rednim avtobusom in kolesi po doživetja narave, zgodovine in podeželja

 

 
 

 

 
 
 

Lovci zavračajo očitke, da ne lovijo volka / 21:18, 17. avgust

Če bi bila naša politika sposobna do tega sploh nebi prišlo.

Gorenjski župani na dopustu / 21:15, 17. avgust

Zakaj naši politiki tako radi hodijo v Srbijo?
No nas je 1991 leta napadel? Srbska Vodka.

Nova civilna družba / 19:18, 17. avgust

V šali bi rekel:

grem stavit, da je Kavčič dal Nagliču za pir, da ta dela na GG reklamo zanj.

Vrednote moramo živeti / 19:14, 17. avgust

"V naši družbi velikokrat rečemo, da nimamo več vrednot. Ni res, vrednote so, samo premalo jih živimo."____________Bolj nesmiselnega stavka ...

Nova civilna družba / 20:00, 16. avgust

V Sloveniji ni enga, da ne bi bil koruptiven.
Zato pa smo tam kjer smo bli, oziroma bomo, tam kjer smo bli.

Tabla kot okno v širni svet / 16:08, 16. avgust

To v času interneta spoh ni zanimivo.
Dolgčas, stara fora.
Zanimivo bi pa bilo, če bi v Manili stala tabla:
ROVTE 10097 km.
Samo tega filma ne boste vidl.

Na robu Lesc prostor za še en kamp / 23:23, 15. avgust

No, novi kamp bo pa vsekakor konkurenca tako Radolci, Šobcu in Zaki ! Zaka je poleti polna do vrat, nisem pa še slišal, da bi bil Šobec pohn...