Je Miklavž že spekel piškote?

Rdeče nebo v večernih urah nekaj dni pred 6. decembrom naj bi pomenilo, da Miklavž peče piškote. Je bilo letos dovolj takih večerov in je Miklavž spekel dovolj piškotov? V primeru, da ne, ima še zelo malo časa, da jih napeče in razveseli svoje bližnje.

Za pripravo hrustljavih ovsenih piškotov potrebujemo: 200 g ovsenih kosmičev, 150 g polnozrnate moke, 180 g sladkorja, 200 g masla, 2 jajci, 1 pecilni prašek, pol žličke soli, 1 žličko cimeta, 100 g kokosove moke, 100 g orehov, 150 g čokolade.

Orehe na drobno sesekljamo, čokolado narežemo na majhne koščke. V skledi zmešamo moko, ovsene kosmiče, kokosovo moko, sladkor, sesekljane orehe, pecilni prašek, cimet in sol. Dodamo na koščke narezano maslo in jajci. Vse skupaj zgnetemo v testo. Na koncu dodamo še narezano čokolado in jo vgnetemo v testo. Iz testa oblikujemo za oreh velike kroglice, ki jih polagamo na pekač, prekrit s peki papirjem. Piškote pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 15 minut.

Nasvet: Maslo nekaj ur pred peko vzamemo iz hladilnika, da se zmehča. Tako ga bomo lažje vgnetli v testo. Uporabimo lahko tudi navadno moko. Navadni sladkor lahko zamenjamo z rjavim ali kokosovim sladkorjem.

Za pripravo piškotov z orehovim nadevom potrebujemo: za testo: 400 g moke, 150 g mletega sladkorja, 200 g masla, 1 jajce in 1 rumenjak, 1 žličko pecilnega praška, 1 vanilin sladkor, 1 ščepec soli; za nadev: 150 g mletih orehov, 100 g sladkorja v prahu, 1 beljak; za preliv: 100 g temne čokolade, 50 g masla.

Priprava testa: Moko presejmo in ji dodamo vse preostale sestavine ter vse skupaj zgnetemo v testo. Testo naj počiva v hladilniku pol ure.

Priprava nadeva: Beljak stepemo v sneg in mu dodamo sladkor in orehe.

Ohlajeno testo razvaljamo po pomokani površini in s pomočjo modelčkov oblikujemo različne piškote. Piškote odlagamo na namaščen pekač ali na pekač, prekrit s peki papirjem. Na vsak piškot položimo žlico orehovega nadeva. Pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, od 15 do 20 minut.

Ko so piškoti ohlajeni, jih okrasimo s čokoladnim prelivom, ki ga pripravimo tako, da skupaj stopimo čokolado in maslo.

Oddajte svoj komentar

Kranj 24°

zmerno oblačno
vlažnost: 74 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

17/27

sobota

17/27

nedelja

17/27

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

 

PRIREDITVE / Krvavec, 15. avgust 2020

Semenj in sveta maša na Krvavcu

PREDAVANJA / Kranj, 15. avgust 2020

Proučevanje Svetega pisma

PRIREDITVE / Hodiše ob Vrbskem jezeru, 15. avgust 2020

Romarska sveta maša pri Mariji na otoku

PRIREDITVE / Krvavec, 16. avgust 2020

Semenj in sveta maša na Krvavcu

OBVESTILA / Gorenjska, 17. avgust 2020

Poletni delovni čas lekarn

IZLETI / Kranj, 18. avgust 2020

Kolesarski izlet v Šinkov Turn

FILM / Jesenice, 18. avgust 2020

Torkova kinoteka: Bilo je nekoč ... v Hollywoodu

IZLETI / Kranj, 19. avgust 2020

Kopalni izlet v Terme Zreče

 

 
 

 

 
 
 

Gluhi stregli v Pogačnikovem domu / 10:34, 15. avgust

Že tako so oskrbniki na kočah, ki so zelo obiskane, živčni in neprijazni. Dodatno ukvarjanje z delavci, ki zahtevajo dodatno skrb sigurno ni...

Gluhi stregli v Pogačnikovem domu / 19:49, 14. avgust

sem bil enkrat v koči, kjer so stregli gluhi...kaj naj rečem, veliko truda, da smo se sporazumeli, potem sva dobila kar pač sva, ko mi je pr...

Izrazili trdno prijateljstvo / 15:42, 14. avgust

A to mu je povedal, da je bila ata domobranec, član ss tolpe, ki je ameriške letalce dosledno izročala nacistom?

Pozivi za odstop Pivčeve / 14:13, 14. avgust

Aleksandra; na žalost ste politična amaterka. Novinarji in rdeča falanga v DeSUS so vas dobili pri nečemu kar je potrebno delati bolj previd...

Izrazili trdno prijateljstvo / 12:58, 14. avgust

Ovca, se spoznaš na koze, ti že veš...

Izrazili trdno prijateljstvo / 12:14, 14. avgust

Ej, trček iz SD-ja, če ne bi bilo Američanov bi ti danes koze frtrajbov na Zatrniku al pa na Črnem vrhu, ne vem točen.

Ob prazniku podelili priznanja / 09:52, 14. avgust

Verstehst du?