Je Miklavž že spekel piškote?

Rdeče nebo v večernih urah nekaj dni pred 6. decembrom naj bi pomenilo, da Miklavž peče piškote. Je bilo letos dovolj takih večerov in je Miklavž spekel dovolj piškotov? V primeru, da ne, ima še zelo malo časa, da jih napeče in razveseli svoje bližnje.

Za pripravo hrustljavih ovsenih piškotov potrebujemo: 200 g ovsenih kosmičev, 150 g polnozrnate moke, 180 g sladkorja, 200 g masla, 2 jajci, 1 pecilni prašek, pol žličke soli, 1 žličko cimeta, 100 g kokosove moke, 100 g orehov, 150 g čokolade.

Orehe na drobno sesekljamo, čokolado narežemo na majhne koščke. V skledi zmešamo moko, ovsene kosmiče, kokosovo moko, sladkor, sesekljane orehe, pecilni prašek, cimet in sol. Dodamo na koščke narezano maslo in jajci. Vse skupaj zgnetemo v testo. Na koncu dodamo še narezano čokolado in jo vgnetemo v testo. Iz testa oblikujemo za oreh velike kroglice, ki jih polagamo na pekač, prekrit s peki papirjem. Piškote pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 15 minut.

Nasvet: Maslo nekaj ur pred peko vzamemo iz hladilnika, da se zmehča. Tako ga bomo lažje vgnetli v testo. Uporabimo lahko tudi navadno moko. Navadni sladkor lahko zamenjamo z rjavim ali kokosovim sladkorjem.

Za pripravo piškotov z orehovim nadevom potrebujemo: za testo: 400 g moke, 150 g mletega sladkorja, 200 g masla, 1 jajce in 1 rumenjak, 1 žličko pecilnega praška, 1 vanilin sladkor, 1 ščepec soli; za nadev: 150 g mletih orehov, 100 g sladkorja v prahu, 1 beljak; za preliv: 100 g temne čokolade, 50 g masla.

Priprava testa: Moko presejmo in ji dodamo vse preostale sestavine ter vse skupaj zgnetemo v testo. Testo naj počiva v hladilniku pol ure.

Priprava nadeva: Beljak stepemo v sneg in mu dodamo sladkor in orehe.

Ohlajeno testo razvaljamo po pomokani površini in s pomočjo modelčkov oblikujemo različne piškote. Piškote odlagamo na namaščen pekač ali na pekač, prekrit s peki papirjem. Na vsak piškot položimo žlico orehovega nadeva. Pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, od 15 do 20 minut.

Ko so piškoti ohlajeni, jih okrasimo s čokoladnim prelivom, ki ga pripravimo tako, da skupaj stopimo čokolado in maslo.

Oddajte svoj komentar

Kranj 18°


vlažnost: 97 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

16/26

torek

15/29

sreda

16/30

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

IZLETI / Kranj, 18. junij 2019

Kolesarski izlet

OBVESTILA / Šenčur, 18. junij 2019

Zeliščarski raj v slovenski Istri

PRIREDITVE / Kranj, 18. junij 2019

Aktivnosti medgeneracijskega centra

IZLETI / Naklo, 19. junij 2019

Dolga njiva

IZLETI / Kranj, 20. junij 2019

Na Polško planino

PRIREDITVE / Šenčur, 21. junij 2019

Letni koncert Pihalnega orkestra občine Šenčur

IZLETI / Kranj, 22. junij 2019

V Bosno in Hercegovino

IZLETI / Kranj, 22. junij 2019

Na turi v Bosno in Hercegovino

 

 
 

 

 
 
 

Smo aktivni upokojenci / 16:20, 17. junij

Druženje z upokojenci se mi zdi v dobi interneta popolnoma nepotrebno.Ma kdo jih bo pa poslušal, so pametni, da jim kar škodi.Greš na intern...

Peš s Triglava do Ohrida / 15:49, 17. junij

Jugoslavija živi samo še v Sloveniji. Na Balkanu so jo že nekaj let nazaj pokopal. Upam, da ne bo preveliko razočaranje za Poldeta. Srečno po vukojebini.

Praznovanje treh uspešnih brezjanskih društev / 14:48, 17. junij

PGD Brezje?
A jih ne varuje Marija?

Peš s Triglava do Ohrida / 14:43, 17. junij

A je šel na Triglav tudi z vozičkom?
Na fotografiji ga ne vidim.

Industrija se zaveda sprememb / 12:25, 17. junij

Dobra slika. Marjan razmišlja kako bi to zadevo montral na svojega fergusona.

Industrija se zaveda sprememb / 08:46, 17. junij

Se še spomnim socializma, ko je bil na takih fotografijah Tito.
Imel je vedno tako faco, da se je zdelo, da ga materija zanima.

Rodbina, ki je zaznamovala Preddvor / 21:28, 16. junij

Takšnega ovčarja je imel tudi Tito. Tito je vedel, da se na Nemce lahko vedno zaneseš. Wurzbachem želim lepe urice v bivši domovini. Dlje verjetno tudi ne želijo biti v deželi rdeče zvezde.