Je Miklavž že spekel piškote?

Rdeče nebo v večernih urah nekaj dni pred 6. decembrom naj bi pomenilo, da Miklavž peče piškote. Je bilo letos dovolj takih večerov in je Miklavž spekel dovolj piškotov? V primeru, da ne, ima še zelo malo časa, da jih napeče in razveseli svoje bližnje.

Za pripravo hrustljavih ovsenih piškotov potrebujemo: 200 g ovsenih kosmičev, 150 g polnozrnate moke, 180 g sladkorja, 200 g masla, 2 jajci, 1 pecilni prašek, pol žličke soli, 1 žličko cimeta, 100 g kokosove moke, 100 g orehov, 150 g čokolade.

Orehe na drobno sesekljamo, čokolado narežemo na majhne koščke. V skledi zmešamo moko, ovsene kosmiče, kokosovo moko, sladkor, sesekljane orehe, pecilni prašek, cimet in sol. Dodamo na koščke narezano maslo in jajci. Vse skupaj zgnetemo v testo. Na koncu dodamo še narezano čokolado in jo vgnetemo v testo. Iz testa oblikujemo za oreh velike kroglice, ki jih polagamo na pekač, prekrit s peki papirjem. Piškote pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 15 minut.

Nasvet: Maslo nekaj ur pred peko vzamemo iz hladilnika, da se zmehča. Tako ga bomo lažje vgnetli v testo. Uporabimo lahko tudi navadno moko. Navadni sladkor lahko zamenjamo z rjavim ali kokosovim sladkorjem.

Za pripravo piškotov z orehovim nadevom potrebujemo: za testo: 400 g moke, 150 g mletega sladkorja, 200 g masla, 1 jajce in 1 rumenjak, 1 žličko pecilnega praška, 1 vanilin sladkor, 1 ščepec soli; za nadev: 150 g mletih orehov, 100 g sladkorja v prahu, 1 beljak; za preliv: 100 g temne čokolade, 50 g masla.

Priprava testa: Moko presejmo in ji dodamo vse preostale sestavine ter vse skupaj zgnetemo v testo. Testo naj počiva v hladilniku pol ure.

Priprava nadeva: Beljak stepemo v sneg in mu dodamo sladkor in orehe.

Ohlajeno testo razvaljamo po pomokani površini in s pomočjo modelčkov oblikujemo različne piškote. Piškote odlagamo na namaščen pekač ali na pekač, prekrit s peki papirjem. Na vsak piškot položimo žlico orehovega nadeva. Pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, od 15 do 20 minut.

Ko so piškoti ohlajeni, jih okrasimo s čokoladnim prelivom, ki ga pripravimo tako, da skupaj stopimo čokolado in maslo.

Oddajte svoj komentar

Kranj 16°

pretežno oblačno
vlažnost: 97 %
veter: S, hitrost: 11 km/h

10/25

nedelja

12/28

ponedeljek

14/27

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

 

IZLETI / Žiri, 15. september 2019

Pohod na Vrsnik

OBVESTILA / Tržič, 15. september 2019

Cirkus Kellner

PRIREDITVE / Gorenjska, 15. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

PRIREDITVE / Gorenjska, 15. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

OBVESTILA / Kranj, 15. september 2019

Maša ob prazniku

PRIREDITVE / Radovljica, 15. september 2019

Klavirski recital Mateja Jovanovića

PRIREDITVE / Tržič, 15. september 2019

Koncert Jureta Slaparja

PRIREDITVE / Radovljica, Kranj, 15. september 2019

Ex/Odus radosti

 

 
 

 

 
 
 

V kovčku tihotapil heroin / 16:13, 14. september

Dvojna stena v kovčku, ker amater.

Novi faktor na TV3 / 16:11, 14. september

Naj takoj na začetku poudarim, da ta ne bo kuhala.

S šolo ni nihče povsem zadovoljen / 14:41, 14. september

"David Rupnik: biti mora dobro načrtovan, dobro narejen in z ljubeznijo vzdrževan!"-------------------Jesenske počitnice (krompirjeve) 28. 1...

V spomin na padle borce / 11:15, 14. september

Hudo je biti simpatizer domobranstva, brez dvoma. Nihče te ne mara. Nič ne zavidam Janezu Novaku..

Milijonska naložba v logistiko / 20:55, 13. september

Meni je pa čudno, da so se špedicijske firme naselile okoli potniškega letališča in Šenčurja. A to ne bi bilo bolj logično, da bi se okoli M...

Novi faktor na TV3 / 12:15, 13. september

Dobra pljuča ma, to pa res

V spomin na padle borce / 09:12, 13. september

A to so tisti heroji, ki so izdali Dražgošane ?

 

 

/* GRAWE */ /* END grawe */