Po ocenah v svetovnem merilu kar 37 milijonov mladih, starih od 13 do 15 let, uporablja tobak. / Foto: Nika Toporiš

V primežu tobaka

Svetovni dan brez tobaka, ki je vsako leto zadnji dan meseca maja, se je letos osredotočal na zaščito mladih pred manipulativnimi praksami tobačne industrije in njenimi agresivnimi marketinškimi taktikami.

Cilj je preprečiti uporabo tobaka in nikotina med mladimi. Medicinske sestre igrajo ključno vlogo pri izobraževanju in ozaveščanju o škodljivih posledicah uporabe tobaka, njihovo poslanstvo pa vključuje zdravstveno vzgojo, preventivo in promocijo zdravja, opozarja Zbornica zdravstvene in babiške nege Slovenije – Zveza strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Slovenije (Zbornica – Zveza).

»Ko tobačna industrija enkrat zasvoji mladega človeka, dobi stranko za dolga leta. Zato je pomembno mlade ozaveščati o nevarnostih in škodljivih posledicah uporabe tobaka in nikotina, ne glede na vrsto izdelka, v katerem sta. Medicinske sestre in drugi zdravstveni delavci imamo ključno vlogo pri izobraževanju in ozaveščanju tako staršev in učiteljev kot otrok in mladostnikov,« je prepričana Mariana Paula Rezelj, predsednica Sekcije medicinskih sester in zdravstvenih tehnikov v pulmologiji pri Zbornici – Zvezi. Svetovni dan brez tobaka na pobudo Svetovne zdravstvene organizacije zaznamujemo od leta 1987. Kot poudarjajo v Zbornici – Zvezi, je namenjen opozarjanju na svetovno tobačno epidemijo ter preprečljive smrti in bolezni, ki jih povzroča kajenje. »Ob tej priložnosti različne organizacije po vsem svetu ozaveščajo javnost o nevarnostih uporabe tobaka, razkrivajo poslovne prakse tobačnih podjetij, si prizadevajo za boj proti tobačni epidemiji ter spodbujajo ljudi, da zahtevajo svojo pravico do zdravja in zdravega življenja,« so zapisali.

Po ocenah kar 37 milijonov mladih, starih od 13 do 15 let, uporablja tobak. »Nikotin je snov, ki zasvoji zelo hitro, kot psihoaktivna snov vpliva na razvoj mladih možganov. Čim mlajši ga začnejo uporabljati, tem večja je zasvojenost. Ob tem ima celo vrsto negativnih vplivov na vse organske sisteme v telesu in lahko povzroča dolgotrajne in nepovratne zdravstvene posledice. Mladi začenjajo vnašati nikotin v telo s pomočjo različnih nikotinskih izdelkov in že zgodaj postanejo zasvojeni z nikotinom,« poudarjajo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje. Še bolj skrb vzbujajoče je, da mladi v vseh regijah sveta uporabljajo e-cigarete v večjem obsegu kot odrasli. Kot so prepričani v Zbornici – Zvezi, tobačna industrija svoje napore usmerja predvsem v mlade in nove izdelke, kot so e-cigarete, snus in nikotinske vrečke.

V Sloveniji že več let sprejemamo ukrepe, s katerimi bi zmanjšali uporabo tobačnih in podobnih izdelkov. Zadnji ukrep, ki smo ga sprejeli, je prepoved arom v elektronskih cigaretah, saj te po mnenju strokovnjakov elektronske cigarete naredijo privlačnejše in so eden izmed ključnih razlogov za poseganje po njih.

Oddajte svoj komentar

Kranj 14°

pretežno oblačno
vlažnost: 89 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

12/26

nedelja

12/27

ponedeljek

12/29

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

GLASBA / Bohinjska Bela, Radovljica, 16. junij 2024

Koncert MPZ Triglav Lesce Bled

GLEDALIŠČE / Predoslje, 16. junij 2024

Martin Krpan

PRIREDITVE / Naklo, 16. junij 2024

Cesarjov špancir po Naklem

OBVESTILA / Šenčur, Preddvor, 17. junij 2024

Umovadba, tombola

IZLETI / Kranj, 18. junij 2024

Kolesarski izlet DU Kranj

GLEDALIŠČE / Predoslje, 18. junij 2024

Martin Krpan

OBVESTILA / Žabnica, 18. junij 2024

Ogled poskusa in uporabe brezpilotnih letalnikov

OBVESTILA / Šenčur, Preddvor, 18. junij 2024

Umovadba, tombola

 

 
 

 

 
 
 

Janša pozval Goloba k odstopu / 22:39, 12. junij

Kako Janša rad poudarja svoje preteklo delovanje in z njim obtožuje druge.

Požar na strehi osnovne šole / 09:26, 10. junij

Sedaj naj se izprsi "država". Njegova ideja je, da naj bi vsi na strehe dali panele, da bomo "samooskrbni". Solar se veseli.

Znani prvi neuradni delni izidi referendumov / 23:17, 9. junij

Trije dnevi predčasnih volitev proti enodnevnim rednim volitvam nikakor ni primerljivo in pošteno. Ni zastonj ugotovitev, da levičarji niso nikoli zmagali pošteno.

Subvencije za e-kolesa že na voljo / 20:25, 8. junij

Namesto za poplavljence, se denar razmetava za nepotrebna draga električna kolesa.

Prodaja Panvite ali kako levi in desni mešetarji razprodajajo Slovenijo / 11:57, 3. junij

Glede prodaje Mercatorja pa tole. Vlada JJ je prodala del Mercatorja domačinoma Šrotu in Bavčarju. Bratuškova pa vse skupaj Hrvatom. Ne poz...

V dvorcu Visoko na voljo električna kolesa / 10:29, 3. junij

Zavod Poljanska dolina ima preveč denarja, da ga zapravlja za draga električna kolesa. Običajna kolesa bi zadostovala, pa še za rekreacijo je poskrbljeno.

Pripravljeni na legalizacijo ali preprosto ne vemo dovolj? / 06:59, 3. junij

Marihuana je prva stopnica na poti v pogubo. Ali to hočemo?