Odrasli otroci in starši

Generacijski dialog: globok in iskren

Današnji pogovori med starši in otroki so se močno spremenili. Mnogi starejši starši so začudeni nad vprašanji svojih otrok ali vnukov. Kot bi bili v različnih vesoljih. Iskreni pogovori močno povežejo generacije, čeprav so ranljiva vprašanja lahko skrajno neprijetna in šokantna. Spodnja vprašanja so delo za več let, zato ni potrebe po hitenju. Predstavljajmo si, da nas odrasli otrok sprašuje, lahko pa je tudi obratno. Namen tokratne kolumne je spodbuditi odrasle otroke k zanimanju za odnose s starši in opogumiti starše, da začnejo navezovati stik s svojimi potomci malo drugače.

Kaj je tvoj najljubši spomin na naju? Kakšno je bilo zate prvo leto materinstva/očetovstva? Ali je kakšna družinska zgodovina, ki sta jo obdržala kot strogo varovano skrivnost? Zakaj sta se odločila imeti ravno toliko otrok? Zakaj ne manj ali več? Ali imam še kakšnega polbrata ali polsestro? Ali si imela kakšen splav? Spontani ali namerni? Kaj je
najlepša stvar, ki sem jo storil/-a za vaju? V katerem obdobju mojega življenja smo bili najbolj povezani? Kaj je najboljše pri starševstvu in kaj najtežje? Kje sta se usposabljala za starševstvo? Koliko sta ponavljala način vzgoje od svojih staršev? Kaj je tista stvar, tisti nasvet, za katerega želita, da bi si ga zapomnil/-a, ko vaju ne bo več? Kako sta doživljala svojo vlogo staršev, ko sem bil/-a v najstniških letih? Kako sta se počutila, ko sem se prvič zaljubil/-a? Kateri trenutek v mojem življenju vaju je najbolj presenetil ali ganil? Kako sta se počutila, ko sem zapustil/-a dom in začel/-a svoje življenje? Kaj vama pomeni biti stari starš? Kakšna je vajina izkušnja z mojimi otroki, vajinimi vnuki? Kako sta se spopadala z lastnimi izzivi in težavami, medtem ko sta bila še starša? Kateri del mojega značaja ali osebnosti vaju najbolj spominja nase? V čem smo si najbolj podobni? Kaj vama pomenijo podobnosti in razlike? Kako sta lovila ravnotežje med materinstvom/očetovstvom in službo? Ali vama je bilo kdaj hudo, ko sta me morala oddati v varstvo? Kako sta doživljala odnos s svojimi starši, ko sta bila v mojih letih? Kako sta se spoprijemala s svojimi strahovi in negotovostjo glede moje prihodnosti? Ali sem se sam/-a usmeril/-a v študij, poklic? Kaj sta si želela, da bi jaz postal/-a? Kako sta se počutila, ko sta izvedela, da bom dobil/-a otroka? Kaj vama je bilo najtežje sprejeti ali razumeti v mojem življenju? Ali vesta, v čem vaju občudujem in v čem ne? Kako sta doživljala svojo vlogo mame/očeta, ko mi je propadla prva, druga, tretja zaljubljenost? Kaj vama pomeni biti del moje družine in kako se spreminja vajin občutek povezanosti z mano skozi leta? Ali sta bila vesela moje samostojnosti in neodvisnosti? Kakšne so bile vajine sanje o starševstvu in kaj se je od tega uresničilo in kaj ne?

Oddaj svoj komentar

Kranj 23°

zmerno oblačno
vlažnost: 57 %
veter: S, hitrost: 11 km/h

12/25

nedelja

12/27

ponedeljek

12/29

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

GLASBA / Bohinjska Bela, Radovljica, 16. junij 2024

Koncert MPZ Triglav Lesce Bled

GLEDALIŠČE / Predoslje, 16. junij 2024

Martin Krpan

PRIREDITVE / Naklo, 16. junij 2024

Cesarjov špancir po Naklem

OBVESTILA / Šenčur, Preddvor, 17. junij 2024

Umovadba, tombola

IZLETI / Kranj, 18. junij 2024

Kolesarski izlet DU Kranj

GLEDALIŠČE / Predoslje, 18. junij 2024

Martin Krpan

OBVESTILA / Žabnica, 18. junij 2024

Ogled poskusa in uporabe brezpilotnih letalnikov

OBVESTILA / Šenčur, Preddvor, 18. junij 2024

Umovadba, tombola

 

 
 

 

 
 
 

Objavili predlog nadgradnje proge / 08:11, 16. junij

Vprašati se je treba, ali je sploh dovolj prometa za tako drago investicijo, kot je predor pod Ljubljansko cesto.

Janša pozval Goloba k odstopu / 22:39, 12. junij

Kako Janša rad poudarja svoje preteklo delovanje in z njim obtožuje druge.

Požar na strehi osnovne šole / 09:26, 10. junij

Sedaj naj se izprsi "država". Njegova ideja je, da naj bi vsi na strehe dali panele, da bomo "samooskrbni". Solar se veseli.

Znani prvi neuradni delni izidi referendumov / 23:17, 9. junij

Trije dnevi predčasnih volitev proti enodnevnim rednim volitvam nikakor ni primerljivo in pošteno. Ni zastonj ugotovitev, da levičarji niso nikoli zmagali pošteno.

Subvencije za e-kolesa že na voljo / 20:25, 8. junij

Namesto za poplavljence, se denar razmetava za nepotrebna draga električna kolesa.

Prodaja Panvite ali kako levi in desni mešetarji razprodajajo Slovenijo / 11:57, 3. junij

Glede prodaje Mercatorja pa tole. Vlada JJ je prodala del Mercatorja domačinoma Šrotu in Bavčarju. Bratuškova pa vse skupaj Hrvatom. Ne poz...

V dvorcu Visoko na voljo električna kolesa / 10:29, 3. junij

Zavod Poljanska dolina ima preveč denarja, da ga zapravlja za draga električna kolesa. Običajna kolesa bi zadostovala, pa še za rekreacijo je poskrbljeno.