Judita Mandelc Kunčič (1955–2024)

Ko sem pred več kot 20 leti začela pripravništvo v Splošni bolnišnici Jesenice, si ti, lepa in energična anesteziologinja, resnično izstopala. Hitro sem spoznala, kako delavna si in da te vsi sodelavci cenijo. Spodbudila si me, da sem šla po tvoji strokovni poti, ki jo imam zelo rada.

Prvih nekaj let si delala kot splošna zdravnica v Bohinjski Bistrici, od leta 1985 pa si v Splošni bolnišnici Jesenice opravljala delo anesteziologinje. Anesteziologijo si oboževala od prvega dne in vse do upokojitve leta 2019. V mladosti si bila vrhunska športnica, plavalka, večkratna jugoslovanska prvakinja v prsni tehniki ter prvakinja Balkanskih iger. Bila si celo na olimpijskih igrah v Münchnu leta 1972! V športu si se naučila delovne discipline in verjetno si tudi zato nadčloveško garala vsa leta v službi. Opravljala si po šest ali sedem dežurstev mesečno, ob pomanjkanju kadra si bila dežurna tudi vsak drugi dan. In to je pomenilo opraviti vse delo v intenzivni enoti, anestezirati vse urgentne (in tudi številne neurgentne) operacije in carske reze, oskrbeti vse življenjsko ogrožene poškodovance ali septične bolnike, oživljati …, saj je v bolnišnici, kjer si delala, dežurno službo vedno opravljal en sam anesteziolog. Kako to ne bi pustilo dolgoročnih posledic na tvojem zdravju?

Meni si bila med specializacijo glavna mentorica. Naučila si me vseh najpomembnejših veščin, ki so mi kasneje nemalokrat krvavo prišle prav. Dolga leta študija, predvsem pa neskončno ur kliničnega dela, so te naredila za mojstrico. Leta so minevala, in ko sem se po specializaciji vrnila v svojo matično ustanovo, si bila ti že več let predstojnica oddelka. Še vedno si bila enako hitra in delavna kot pred desetimi leti, hkrati pa si opravljala delo vodje oddelka in spodbujala njegov strokovni razvoj.

Pri 59 letih si se odločila, da boš poleg službe del svojega časa posvetila tudi svoji drugi veliki ljubezni, slikanju. Vpisala si študij slikarstva in nato tudi magistrirala. Več tvojih prelepih slik krasi moj dom. Milina, ki si jo pogosto prikrivala z odločnostjo, žari iz njih.

Po tem, ko si oddala predstojništvo, si bila nadalje vodja dnevne bolnišnice, po upokojitvi pa si delo anesteziologinje nadaljevala v zasebni praksi.

Poklicala si me neko poletno popoldne, tvoja usoda me je pretresla. Nisi se smilila sama sebi, pogumno si se borila s premočnim nasprotnikom. Si mi pa nekoč dala vedeti, da je tvoje žrtvovanje v službi terjalo previsok davek in da bi, če bi imela še eno možnost, živela drugače.

Usoda je hotela, da sem zadnje tedne, ki si jih preživela v intenzivni enoti na Onkološkem inštitutu Ljubljana, lahko skrbela zate. Kljub oslabelosti si se na koncu želela vrniti domov, preveč svojega življenja si že pustila v bolnišnici. In tam, v objemu dragega moža in sina, je tvoje življenje ugasnilo. Tiho in skromno si odšla.

Bila si moja velika učiteljica, Judita, učiteljica za Življenje. Veliko dobrega si storila neskončni vrsti bolnikov in neizbrisno sled pustila v mojem srcu. Počivaj v miru, moja draga.

Neskončno te pogrešam,

Eva Černe, dr. med., anesteziologinja

Oddajte svoj komentar

Kranj 11°

pretežno jasno
vlažnost: 87 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

7/26

sobota

6/28

nedelja

8/25

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

IZLETI / Kranj, 13. april 2024

Po Soški poti

GLASBA / Kranj, 13. april 2024

Večerna pesem

GLEDALIŠČE / Visoko, 13. april 2024

Na Visokem Emigranta

GLEDALIŠČE / Kokrica, 13. april 2024

Dopoldne za otroke, zvečer za odrasle

OBVESTILA / Šenčur, 13. april 2024

Občni zbor TD Šenčur

PRIREDITVE / Naklo, 13. april 2024

Folklorni večer

OBVESTILA / Kranj, 14. april 2024

Srečanje invalidov MDI Kranj

OBVESTILA / Kranj, 14. april 2024

55 let invalidov MDI Kranj

 

 
 

 

 
 
 

Je bil gradbeni poseg na Veliki planini nezakonit / 09:01, 9. april

Skrajni čas je bil, da se je elektrificiralo tudi pastirsko naselje "Veliki stan", saj so inšpektorji neprestano kaznovali in grozili kmetom...

Gradivo za drugi tir do Kranja pripravljeno / 18:45, 7. april

Orehek je od Kranja oddaljen cca 2km. Kako bo vlak ustavil v Kranju, če bo na Orehku njegova hitrost 160km/h?
Zakaj ni v planu izgradnja ŽP na Orehku vsaj za lokalne vlake?

Gradivo za drugi tir do Kranja pripravljeno / 01:54, 7. april

Vrhunska pravljica.

Vsakega petega kršitelja so opozorili / 10:51, 4. april

Če nisi pripet, ti teži alarm v avtu. To je varnostno namenoma moteče, tako da se moraš pripeti.

Dela na Betinu predčasno končana / 06:58, 26. marec

Ko Noe dela barko. Gradbinci res nismo.

Gorenjska bolnišnica / 11:19, 25. marec

Bravo Dr. Aleksander Stepanović! Vsa čast za napisano! Edina logična lokacija je Kranj po vseh merilih.

Kranj diha z vojašnico / 08:48, 25. marec

Migranti s svojo rodnostjo ne bodo popravili rodnosti Slovenije, ampak naredili Slovenijo neslovensko in uničili naš narod in našo kulturo.K...