Betonski podest je že postavljen, krožišče pa bo dokončno urejeno do Kovaškega šmarna, ki ga v Kropi pripravljajo v začetku julija. / Foto: Gorazd Kavčič

Barčice bodo opozarjale na Lipniško dolino

Med Radovljico in Lescami, na krožišču, ki so ga na novo uredili na regionalni cesti v Lipniško dolino, bo občina postavila skulpturo iz kovanih jader, oblikovanih v slogu kroparskih in kamnogoriških barčic.

Kovinska skulptura bo sestavljena iz sedmih trikotnih okvirjev, ki so delo sedmih različnih avtorjev. To so: Boni Čeh, Črt Frelih, Borut Grce, Matjaž Pangerc, Tone Pogačnik, Ignac Primožič in Klemen Rodman.

Radovljica – Kot je pojasnil radovljiški župan Ciril Globočnik, bodo kovana jadra pozornost usmerjala na kulturno dediščino Lipniške doline oziroma na priljubljeni običaj spuščanja »luči v vodo« ali barčic, kot jim rečejo v Kropi in Kamni Gorici.

Danes so to pogosto prave male plavajoče umetnine, ki jih večinoma otroci spustijo po kanalih in bajerju, nekoč pa so v krajih pod Jelovico s tem običajem na predvečer gregorjevega zaznamovali konec zime in začetek pomladi.

Kot je povedal župan Radovljice Ciril Globočnik, želi občina s skulpturo, postavljeno na novem krožišču, posebej opozoriti tako na Kropo kot na Kamno Gorico, kjer je občina lani temeljito obnovila vso komunalno infrastrukturo in kjer v zadnjem obdobju veliko pozornost namenjajo turizmu.

Jadra bodo izdelali v Kropi

»Ker gre za državno cesto, smo se najprej uskladili z Direkcijo RS za infrastrukturo in pridobili soglasje za projekt. Oblikovalci, s katerimi sodelujemo v projektu oblikovanja kovane urbane opreme – vsi delajo brezplačno –, pa so prispevali idejno zasnovo za sedem stiliziranih barčic,« je povedal župan.

Kovana jadra bodo, tako kot skulpturo Vigenjc na sosednjem krožišču, unikatne ograje in svetilke, s katerimi so v zadnjih letih opremili Radovljico, Lesce in Kropo, izdelali kroparski kovači, je še pojasnil.

Kot je še povedal župan, že od leta 2012 poteka projekt izdelave urbane opreme, katerega navdih je kroparski Kovaški šmaren oziroma kovaška dediščina v Kropi in Kamni Gorici.

Dokončano bo do julija

»Projekt sta posebej podpirala pokojni arhitekt Marko Smrekar in lani preminuli oblikovalec Klemen Rodman; nova skulptura v krožišču bo postavljena prav slednjemu v spomin, saj je eno od sedmih jader, ki jo sestavljajo, oblikovano po njegovi zasnovi.«

Projekt bo sicer izveden v dveh fazah: betonski podstavek je že v celoti izdelan in umeščen v krožišče, kovane skulpture pa bodo na njem postavljene do Kovaškega šmarna v začetku julija.

Oddajte svoj komentar

Kranj 15°

oblačno
vlažnost: 94 %
veter: SV, hitrost: 11 km/h

13/21

torek

12/21

sreda

8/22

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

DELAVNICE / Kranj, 21. maj 2024

Delavnica izdelave odeje krpanke

IZLETI / Cerklje, 21. maj 2024

Planinski izlet DU Cerklje

IZLETI / Kranj, 21. maj 2024

Kolesarski izlet DU Kranj

PRIREDITVE / Kokrica, 21. maj 2024

Okrogla miza

IZLETI / Kranj, 22. maj 2024

Planinarjenje po Bosni in Hercegovini

IZLETI / Kranj, 23. maj 2024

Na ogled zeliščnih vrtov

PRIREDITVE / Kranj, 23. maj 2024

Kava s kulturo: Vesele misli, prostovoljno srce

PRIREDITVE / Slovenski Javornik, 23. maj 2024

Re_bild(ung), razstava akademske slikarke

 

 
 

 

 
 
 

Počutje v podjetju je ključno / 07:40, 20. maj

Imam vprašanje. V GG redno objavljate članke in zgodbe o družinskih podjetjih ( lani prevoznik Bizjak z družino, pa Habjan z družino, pa še ...

Tudi družinski zdravniki v Sloveniji imamo dovolj / 16:03, 15. maj

Rozalija, besede ste mi vzela iz ust. Resnično, ko prideš v ZD misliš, da si prišel v mesto duhov. Enga jamranja z vseh strani. Odprite svoj...

Odkrili spominsko ploščo / 14:14, 15. maj

Pohvala za tako dejanje, ki je zgled za javen spomin na znane in neznane žrtve komunizma. V četrtek, 16. maja, na predvečer lani ukinjenega ...

Na Koroški Beli zagrozili s protestom / 13:26, 14. maj

Samo da ni Janša, pa čeprav ostanemo brez ceste.

Na Koroški Beli zagrozili s protestom / 09:34, 14. maj

Trenutno stanje je čisto v redu. Alenka ima prav, da je ustavila projekt. Janša je samo metal denar v nepomembne projekte.

Na Koroški Beli zagrozili s protestom / 09:20, 14. maj

Sami si ste krivi, da obvoznice ni. Kar ste izvolili, to imate!

Ne delajo skrajnosti, ampak »normalo« / 14:22, 13. maj

Kategorija: Nasveti. A ne bi bilo bolj pravilno kategorizirano med reklame