Betonski podest je že postavljen, krožišče pa bo dokončno urejeno do Kovaškega šmarna, ki ga v Kropi pripravljajo v začetku julija. / Foto: Gorazd Kavčič

Barčice bodo opozarjale na Lipniško dolino

Med Radovljico in Lescami, na krožišču, ki so ga na novo uredili na regionalni cesti v Lipniško dolino, bo občina postavila skulpturo iz kovanih jader, oblikovanih v slogu kroparskih in kamnogoriških barčic.

Kovinska skulptura bo sestavljena iz sedmih trikotnih okvirjev, ki so delo sedmih različnih avtorjev. To so: Boni Čeh, Črt Frelih, Borut Grce, Matjaž Pangerc, Tone Pogačnik, Ignac Primožič in Klemen Rodman.

Radovljica – Kot je pojasnil radovljiški župan Ciril Globočnik, bodo kovana jadra pozornost usmerjala na kulturno dediščino Lipniške doline oziroma na priljubljeni običaj spuščanja »luči v vodo« ali barčic, kot jim rečejo v Kropi in Kamni Gorici.

Danes so to pogosto prave male plavajoče umetnine, ki jih večinoma otroci spustijo po kanalih in bajerju, nekoč pa so v krajih pod Jelovico s tem običajem na predvečer gregorjevega zaznamovali konec zime in začetek pomladi.

Kot je povedal župan Radovljice Ciril Globočnik, želi občina s skulpturo, postavljeno na novem krožišču, posebej opozoriti tako na Kropo kot na Kamno Gorico, kjer je občina lani temeljito obnovila vso komunalno infrastrukturo in kjer v zadnjem obdobju veliko pozornost namenjajo turizmu.

Jadra bodo izdelali v Kropi

»Ker gre za državno cesto, smo se najprej uskladili z Direkcijo RS za infrastrukturo in pridobili soglasje za projekt. Oblikovalci, s katerimi sodelujemo v projektu oblikovanja kovane urbane opreme – vsi delajo brezplačno –, pa so prispevali idejno zasnovo za sedem stiliziranih barčic,« je povedal župan.

Kovana jadra bodo, tako kot skulpturo Vigenjc na sosednjem krožišču, unikatne ograje in svetilke, s katerimi so v zadnjih letih opremili Radovljico, Lesce in Kropo, izdelali kroparski kovači, je še pojasnil.

Kot je še povedal župan, že od leta 2012 poteka projekt izdelave urbane opreme, katerega navdih je kroparski Kovaški šmaren oziroma kovaška dediščina v Kropi in Kamni Gorici.

Dokončano bo do julija

»Projekt sta posebej podpirala pokojni arhitekt Marko Smrekar in lani preminuli oblikovalec Klemen Rodman; nova skulptura v krožišču bo postavljena prav slednjemu v spomin, saj je eno od sedmih jader, ki jo sestavljajo, oblikovano po njegovi zasnovi.«

Projekt bo sicer izveden v dveh fazah: betonski podstavek je že v celoti izdelan in umeščen v krožišče, kovane skulpture pa bodo na njem postavljene do Kovaškega šmarna v začetku julija.

Oddajte svoj komentar

Kranj 18°

jasno
vlažnost: 87 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

15/32

četrtek

16/34

petek

16/29

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

IZLETI / Kranj, 20. junij 2024

Kopalno-glasbeni izlet

IZLETI / Kranj, 20. junij 2024

Planinsko-pohodniški izlet DU Kranj

PRIREDITVE / Primskovo, 20. junij 2024

Šahovski turnir na Primskovem

DELAVNICE / Naklo, Preddvor, 20. junij 2024

Ustvarjalna delavnica, umovadba, pohod

IZLETI / Naklo, 20. junij 2024

S kolesom do Cerkelj

PRIREDITVE / Vodice, 21. junij 2024

Poskočnih deset s prijatelji

DELAVNICE / Naklo, Preddvor, 21. junij 2024

Ustvarjalna delavnica, umovadba, pohod

GLASBA / Kranj, 21. junij 2024

Škrinja uerehova

 

 
 

 

 
 
 

Janša pozval Goloba k odstopu / 15:35, 19. junij

Upravičeno! Glej naprej!

Objavili predlog nadgradnje proge / 21:56, 18. junij

Vprašati se je treba ali določenim dovoliti komentiranje in volilno pravico, saj ljudje bodisi niso obveščeni, so površni ali celo politično motivirani.

Objavili predlog nadgradnje proge / 08:11, 16. junij

Vprašati se je treba, ali je sploh dovolj prometa za tako drago investicijo, kot je predor pod Ljubljansko cesto.

Janša pozval Goloba k odstopu / 22:39, 12. junij

Kako Janša rad poudarja svoje preteklo delovanje in z njim obtožuje druge.

Požar na strehi osnovne šole / 09:26, 10. junij

Sedaj naj se izprsi "država". Njegova ideja je, da naj bi vsi na strehe dali panele, da bomo "samooskrbni". Solar se veseli.

Znani prvi neuradni delni izidi referendumov / 23:17, 9. junij

Trije dnevi predčasnih volitev proti enodnevnim rednim volitvam nikakor ni primerljivo in pošteno. Ni zastonj ugotovitev, da levičarji niso nikoli zmagali pošteno.

Subvencije za e-kolesa že na voljo / 20:25, 8. junij

Namesto za poplavljence, se denar razmetava za nepotrebna draga električna kolesa.