Betonski podest je že postavljen, krožišče pa bo dokončno urejeno do Kovaškega šmarna, ki ga v Kropi pripravljajo v začetku julija. / Foto: Gorazd Kavčič

Barčice bodo opozarjale na Lipniško dolino

Med Radovljico in Lescami, na krožišču, ki so ga na novo uredili na regionalni cesti v Lipniško dolino, bo občina postavila skulpturo iz kovanih jader, oblikovanih v slogu kroparskih in kamnogoriških barčic.

Kovinska skulptura bo sestavljena iz sedmih trikotnih okvirjev, ki so delo sedmih različnih avtorjev. To so: Boni Čeh, Črt Frelih, Borut Grce, Matjaž Pangerc, Tone Pogačnik, Ignac Primožič in Klemen Rodman.

Radovljica – Kot je pojasnil radovljiški župan Ciril Globočnik, bodo kovana jadra pozornost usmerjala na kulturno dediščino Lipniške doline oziroma na priljubljeni običaj spuščanja »luči v vodo« ali barčic, kot jim rečejo v Kropi in Kamni Gorici.

Danes so to pogosto prave male plavajoče umetnine, ki jih večinoma otroci spustijo po kanalih in bajerju, nekoč pa so v krajih pod Jelovico s tem običajem na predvečer gregorjevega zaznamovali konec zime in začetek pomladi.

Kot je povedal župan Radovljice Ciril Globočnik, želi občina s skulpturo, postavljeno na novem krožišču, posebej opozoriti tako na Kropo kot na Kamno Gorico, kjer je občina lani temeljito obnovila vso komunalno infrastrukturo in kjer v zadnjem obdobju veliko pozornost namenjajo turizmu.

Jadra bodo izdelali v Kropi

»Ker gre za državno cesto, smo se najprej uskladili z Direkcijo RS za infrastrukturo in pridobili soglasje za projekt. Oblikovalci, s katerimi sodelujemo v projektu oblikovanja kovane urbane opreme – vsi delajo brezplačno –, pa so prispevali idejno zasnovo za sedem stiliziranih barčic,« je povedal župan.

Kovana jadra bodo, tako kot skulpturo Vigenjc na sosednjem krožišču, unikatne ograje in svetilke, s katerimi so v zadnjih letih opremili Radovljico, Lesce in Kropo, izdelali kroparski kovači, je še pojasnil.

Kot je še povedal župan, že od leta 2012 poteka projekt izdelave urbane opreme, katerega navdih je kroparski Kovaški šmaren oziroma kovaška dediščina v Kropi in Kamni Gorici.

Dokončano bo do julija

»Projekt sta posebej podpirala pokojni arhitekt Marko Smrekar in lani preminuli oblikovalec Klemen Rodman; nova skulptura v krožišču bo postavljena prav slednjemu v spomin, saj je eno od sedmih jader, ki jo sestavljajo, oblikovano po njegovi zasnovi.«

Projekt bo sicer izveden v dveh fazah: betonski podstavek je že v celoti izdelan in umeščen v krožišče, kovane skulpture pa bodo na njem postavljene do Kovaškega šmarna v začetku julija.

Oddajte svoj komentar

Kranj 24°

zmerno oblačno
vlažnost: 51 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

9/24

sobota

12/25

nedelja

11/28

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

OBVESTILA / Kranj, 15. junij 2024

Na rob Mežakle jeseni

PRIREDITVE / Tržič, 15. junij 2024

Merčunov dan

PRIREDITVE / Gozd nad Kamnikom, 15. junij 2024

Pohod bosonogih na Vovar

GLASBA / Bohinjska Bela, Radovljica, 15. junij 2024

Koncert MPZ Triglav Lesce Bled

GLEDALIŠČE / Predoslje, 15. junij 2024

Martin Krpan

RAZSTAVE / Duplje, 15. junij 2024

Razstava Nikolaja Mašukova

GLASBA / Bohinjska Bela, Radovljica, 16. junij 2024

Koncert MPZ Triglav Lesce Bled

GLEDALIŠČE / Predoslje, 16. junij 2024

Martin Krpan

 

 
 

 

 
 
 

Janša pozval Goloba k odstopu / 22:39, 12. junij

Kako Janša rad poudarja svoje preteklo delovanje in z njim obtožuje druge.

Požar na strehi osnovne šole / 09:26, 10. junij

Sedaj naj se izprsi "država". Njegova ideja je, da naj bi vsi na strehe dali panele, da bomo "samooskrbni". Solar se veseli.

Znani prvi neuradni delni izidi referendumov / 23:17, 9. junij

Trije dnevi predčasnih volitev proti enodnevnim rednim volitvam nikakor ni primerljivo in pošteno. Ni zastonj ugotovitev, da levičarji niso nikoli zmagali pošteno.

Subvencije za e-kolesa že na voljo / 20:25, 8. junij

Namesto za poplavljence, se denar razmetava za nepotrebna draga električna kolesa.

Prodaja Panvite ali kako levi in desni mešetarji razprodajajo Slovenijo / 11:57, 3. junij

Glede prodaje Mercatorja pa tole. Vlada JJ je prodala del Mercatorja domačinoma Šrotu in Bavčarju. Bratuškova pa vse skupaj Hrvatom. Ne poz...

V dvorcu Visoko na voljo električna kolesa / 10:29, 3. junij

Zavod Poljanska dolina ima preveč denarja, da ga zapravlja za draga električna kolesa. Običajna kolesa bi zadostovala, pa še za rekreacijo je poskrbljeno.

Pripravljeni na legalizacijo ali preprosto ne vemo dovolj? / 06:59, 3. junij

Marihuana je prva stopnica na poti v pogubo. Ali to hočemo?